Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2026
Αρχική Δελτία Τύπου ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ “ΛΙΒΥΚΗΣ ΑΟΖ” ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ “ΛΙΒΥΚΗΣ ΑΟΖ” ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Ελληνική Λύση

ΔΕΥΤΕΡΑ 03 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΚΧΩΡΗΣΗΣ “ΛΙΒΥΚΗΣ ΑΟΖ” ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΒΑΣΕΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Σύμφωνα με διαρροές από το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας, στην επικείμενη επίσκεψη Τσαβούσογλου στην Λιβύη, πρόκειται να υπογραφεί συμφωνία με την οποία το Λιβυκό κράτος θα εκχωρεί μέσω μίσθωσης την υποτιθέμενη «ΑΟΖ» της στην Τουρκία για «εκμετάλλευση».

Είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι η παρατεταμένη αφωνία, ακόμα και από το βήμα του ΟΗΕ, αναφορικά με το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο συνιστά εισβολή στην εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και αλλαγή των συνόρων, θα είχε ολέθριες συνέπειες.

Σήμερα οφείλουμε να διαμηνύσουμε ότι «ΑΟΖ της Λιβύης» μπορεί να υπάρξει μόνο με συμφωνία καθορισμού θαλασσίων ζωνών με την Ελλάδα. Οποιαδήποτε τουρκική έρευνα σε οποιοδήποτε σημείο νοτίως της Ελλάδας, βάσει του παράνομου μνημονίου, είναι αιτία πολέμου.

Θα πρέπει να καταστεί σαφές στην Τουρκία ότι οποιοδήποτε μη πολεμικό τουρκικό σκάφος επιχειρήσει κάτι τέτοιο, θα κατασχεθεί έπειτα από νηοψία και το πλήρωμα του θα συλληφθεί.

Θα πρέπει επίσης να υπάρξει ρητή προειδοποιήσει ότι τυχόν πολεμικά πλοία που θα το συνοδεύουν, θα καταδιωχθούν και θα βυθιστούν.

Οποιαδήποτε ανοχή σε μία τέτοια τουρκική ενέργεια ακόμα και αν γίνει σε περιοχή εκτός ελληνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, ισοδυναμεί με έμμεση αναγνώριση του παράνομου μνημονίου, δηλαδή με εθνική μειοδοσία.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προηγούμενο άρθροΘέμα: Μετατάξεις και πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου στο προσωπικό του καζίνο Πάρνηθας
Επόμενο άρθροΘέμα: Ο Ν.4954/2022 αφήνει απροστάτευτες τις τρίτεκνες οικογένειες