ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ “ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΚΛΕΜΜΕΝΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ”

Ελληνική Λύση

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΜΑΪΟΥ 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ “ΕΛΛΗΝΙΚΟΥΣ ΚΛΕΜΜΕΝΟΥΣ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ”

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, με παρεμβάσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, επιδιώκει τη διαμόρφωση θεσμικού πλαισίου για την επιστροφή των Ελληνικών κλεμμένων ιστορικών θησαυρών. Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν, με απάντηση προς τον Έλληνα Ευρωβουλευτή, αναγνωρίζει το νομικό κενό και παραδέχεται ότι σήμερα μόνο εθελοντικά μπορεί να κινηθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία επιστροφής.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος με ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταγγέλλει τις κλοπές, που μαστίζουν για αιώνες την Ελλάδα και αναφέρει ως παράδειγμα τους ανεκτίμητους κλεμμένους ιστορικούς θησαυρούς από την Ιερά Μονή της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης. Δυστυχώς ο Επίτροπος παραδέχεται ότι η μόνη δυνατότητα που παρέχει η παρούσα ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι η οικειοθελής επιστροφή του θησαυρού της Εικοσιφοινίσσης από τη Βουλγαρία και τις συλλογές διεθνώς.

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ επεξεργάζεται δυνατότητες αναθεώρησης της Οδηγίας 2014/60/ΕΕ, σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών και ξεκινά σειρά παρεμβάσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Η επιστροφή της κλαπείσας πολιτιστικής κληρονομίας θα ευνοήσει κατά κόρον την Ελλάδα, της οποίας οι κλεμμένοι θησαυροί έχουν διασκορπιστεί σε κάθε άκρη του πλανήτη. Όλα τα κειμήλια, μικρές και μεγάλες συλλογές, αποτελούν στοιχεία της Ελληνικής μας ταυτότητας και αναπόσπαστα κομμάτια της Ελληνικής μας ιστορίας. Δεν είναι μόνο τα μάρμαρα του Έλγιν, τα γλυπτά του Παρθενώνα, η Αφροδίτη της Μήλου, ο Κούρος “του Μονάχου”, τα γλυπτά της Αφαίας Αθηνάς από την Αίγινα κά. Πρόκειται για χιλιάδες κλεμμένους θησαυρούς, όπως τα “ελγίνεια” της Εκκλησίας της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης, που αναμένουν τη δική μας μάχη για τον επαναπατρισμό στον φυσικό τους χώρο.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δείτε την απάντηση του Γάλλου Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν εδώ και την ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή εδώ.

Προηγούμενο άρθροΚυριάκος Βελόπουλος – Συνέντευξη στην “Τηλεόραση Κόσμος” της Ρόδου 27/05/2021
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΒΑΣΕΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ