ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ NUTRI SCORE

Ελληνική Λύση

ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΚΟ NUTRI SCORE

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, με παρέμβασή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκάλεσε την επανεξέταση της προβληματικής σήμανσης Nutri-Score για τα μεσογειακά προϊόντα. Η Επιτροπή, δια της Κύπριας Επιτρόπου κας Στέλλας Κυριακίδου, δεσμεύτηκε με απάντηση προς τον Ευρωβουλευτή να σταματήσει η αρνητική σήμανση για το ελαιόλαδο, την ελιά και άλλα μεσογειακά προϊόντα.

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ έλαβε την έγγραφη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα προβεί σε νέο σύστημα σήμανσης, λαμβάνοντας υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα. Η κυρία Κυριακίδου δηλώνει τη διαφωνία της με το Nutriscore που χρησιμοποιείται από επιχειρήσεις και αρκετά Κράτη-Μέλη και δεσμεύεται ότι σύντομα θα προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις.

Με ερώτηση ο Εμμανουήλ Φράγκος είχε καταγγείλει στην Κομισιόν ότι ο χρησιμοποιούμενος αλγόριθμος αξιολόγησης υποβαθμίζει πολλά εξαιρετικά προϊόντα της μεσογειακής διατροφής, όπως το ελαιόλαδο, τις επιτραπέζιες ελιές και τα γαλακτοκομικά. Το Nutri-score αδικεί τα φυσικής προέλευσης μονοσυστατικά προϊόντα (ελιά/ελαιόλαδο), τα οποία, ως μη επιδεχόμενα επεξεργασία στη σύστασή τους, δεν λαμβάνουν υψηλότερη σήμανση (A αντί C), σε αντίθεση με τα επεξεργασμένα, πολυσυστατικά τρόφιμα, με «συνταγές» ευκολότερα παραμετροποιήσιμες, με αποτέλεσμα εσφαλμένη ενημέρωση για το διατροφικό προφίλ προϊόντων που έχουν προωθηθεί εντός και εκτός ΕΕ ως βασικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δείτε την απάντηση της Κύπριας Επιτρόπου κας Στέλλας Κυριακίδου εδώ και την ερώτηση του Έλληνα Ευρωβουλευτή εδώ.

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΕΠΙ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επόμενο άρθροΘέμα: Δυσμενής διάκριση σε βάρος των ΑΜΕΑ με αναπτυξιακές αναπηρίες και νοητική υστέρηση στο θέμα του “Προσωπικού Βοηθού”