ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ “ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ”

Ελληνική Λύση

ΔΕΥΤΕΡΑ 18 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΩΝ ΕΠΑΦΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ “ΑΥΤΕΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΝΩΡΙΣ”

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης ανέλαβε την πρωτοβουλία να ενημερώσει τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας και καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία όσο είναι νωρίς.

Στην επιστολή του ο Έλληνας Ευρωβουλευτής προχωρά σε μια πρόταση για καθιέρωση δείκτη μέτρησης της επιθετικότητας της Τουρκίας και καλεί τον Πρόεδρο Σάρλ Μισέλ να απαιτήσει από την Τουρκία, να αποσύρει άμεσα τους στρατιώτες της από την Κύπρο. Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής.

Θέμα: Αδυναμία διαπραγμάτευσης με τους εισβολείς στη πατρίδα μας

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Τους τελευταίους μήνες υπάρχει πίεση από την ΕΕ για να κάτσει η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.
– Θεωρώντας ότι καμία ελεύθερη χώρα, όπως οι δικές σας δε θα διαπραγματευόταν ποτέ με κάποιον εντός των συνόρων της,
– θεωρώντας ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει αυτοσεβασμό και να φέρεται ως ανεξάρτητο κράτος και, τελικά, όντως να είναι ανεξάρτητο,
– θεωρώντας ότι η Τουρκία αποτελεί ένα απαράδεκτο προκλητικό επιθετικό καθεστώς εισβολέων, με μια συμπεριφορά που ενισχύεται από την ευρωπαϊκή ολιγωρία, καλούμε την ελλαδική κυβέρνηση να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία όσο είναι νωρίς.

Επίσης, ζητάμε την αλλαγή της ευρωπαϊκής στάσης και την αποφυγή συμμετοχής της Ελλάδας σε διαπραγματεύσεις. Ζητάμε το τέλος της επιθετικότητας της Τουρκίας.

Και προτείνουμε ένα δείκτη μέτρησης της επιθετικότητας.

Ο δείκτης μέτρησης επιθετικότητας είναι το άθροισμα των παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου και των θαλασσίων συνόρων, αλλά και των παρανόμως ευρισκομένων Τούρκων στρατιωτών στην Κύπρο.
Διεκδικούμε τα στοιχειώδη. Επ’ αυτών, η ΕΕ μπορεί να συμβάλλει με τους εξής τρόπους:
1) Να σταματήσει να πιέζει το θύμα να διαπραγματευτεί με τον θύτη. Να σταματήσει να πιέζει την Ελλάδα και την Κύπρο να διαπραγματευτούν με την Τουρκία.
2) Να απαιτήσει από την Τουρκία να αποσύρει άμεσα τους στρατιώτες της από την Κύπρο, πιέζοντας γι’ αυτό με κυρώσεις.
3) Να παράσχει έναν ευρωπαϊκό μηχανισμό ηλεκτρονικής παρακολούθησης της τουρκικής επιθετικότητας, με ραντάρ, ώστε, για να επιβεβαιωθεί ότι η Τουρκία απέχει πλήρως από κάθε επιθετική δραστηριότητα.

Καλείται να απαντήσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,
1) Θα προχωρήσει σε αποτελεσματικά μέτρα για να αποχωρήσουν άμεσα τα παράνομα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο;
2) Είναι σε θέση να παρέχει έναν μηχανισμό χειροπιαστής καταγραφής και αντιμετώπισης της τουρκικής επιθετικότητας;

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δείτε τη σχετική επιστολή εδώ

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΥΠΕΞ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ
Επόμενο άρθροΘέμα: Εν μέσω γενικής απαγόρευσης, λαθρομετανάστες μεταφέρονται βραδινές ώρες στη δομή του Έβρου