ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΕΙΣΒΟΛΗ” ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ

Ελληνική Λύση

ΤΡΙΤΗ 16 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΕΙΣΒΟΛΗ” ΠΑΡΑΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΑΕΡΟΓΡΑΜΜΩΝ

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, με κατεπείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητά ενημέρωση και δράσεις, ώστε να αντιμετωπιστεί η λαθροεισβολή στην Πολωνία. Είναι πλέον εξακριβωμένο ότι με τη βοήθεια των Τουρκικών Αερογραμμών, ομάδες λαθρο-εισβολέων έφτασαν μέχρι και τη Λευκορωσία, απ’ όπου επιχειρούν να περάσουν στη Πολωνία.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος με την παρέμβασή του εξηγεί ότι οι ενέργειες αυτές είναι μέρος ενός ευρύτερου οργανωμένου σχεδίου. Βάσει Έκθεσης της FRONTEX (2020) η δραματική αύξηση στα παράνομα περάσματα Αφρικανών μεταναστών στα σύνορα στα δυτικά Βαλκάνια, “μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει”, από την εμπορική στρατηγική των τουρκικών αερογραμμών. Η εταιρία σε μικρό χρονικό διάστημα διπλασίασε τα δρομολόγια με αφρικανικές χώρες. Κατ’ επέκταση, υπήρξε πολλαπλασιασμός των λαθρομεταναστών από Κονγκό, Καμερούν και Γκάνα.

Όπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, οι τουρκικές αερογραμμές φέρονται να διευκολύνουν τη μεταφορά Σύριων, Αφγανών και κυρίως Ιρακινών, από τις χώρες τους ή τρίτες χώρες, προτού εισβάλλουν στη Πολωνία, έχοντας εξελιχθεί σε εργαλείο άσκησης της τουρκικής πολιτικής για μεταφορά λαθρομεταναστών στην ΕΕ, καλύπτοντας ένα μέρος της διαδρομής από τη χώρα προέλευσης, στη χώρα προς εισβολή. Επίσης, η Τουρκία τα τελευταία χρόνια έχει χαλαρώσει τις “θεωρήσεις VISA” για πολίτες χωρών Αφρικής και Μέσης Ανατολής.

Βάσει ρεπορτάζ της Telegraph, οι θεωρήσεις VISA στην Τουρκία είναι υπόθεση εύκολης και γρήγορης online αγοράς υπηρεσιών, με ψεύτικα στοιχεία.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος στην παρέμβασή του καταλήγει ότι η κατάργηση του Κράτους Δικαίου στην Τουρκία έχει συμβάλλει σε πολιτικές άμεσων ενισχύσεων/χειραγώγησης των τουρκικών αερογραμμών και στην τεράστια ανάπτυξη τους, χωρίς προσκόμματα αντίστοιχα του Ευρωπαϊκού Δικαίου Ανταγωνισμού, όπως αντίστοιχα έχει συμβεί με τα τουρκικά drones.

Σε συνέχεια της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί, ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ρωτά την Επιτροπή εάν έχει ερευνήσει τις παραπάνω καταγγελίες και ζητά ενημέρωση εάν σκοπεύει να προβεί σε μπλόκο κατά των τουρκικών αερογραμμών.

Τέλος, ο Ευρωβουλευτής ενημερώνει ότι ήδη είναι σε συζητήσεις για να αντιμετωπιστεί στο ανώτατο επίπεδο αυτό το νέο είδος «υβριδικής επίθεσης» που εισήγαγε η Τουρκία με την απόπειρα εισβολής στον Έβρο.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προηγούμενο άρθροΘέμα: Σε αναστολή της πλήρους λειτουργίας Περιφερειακών Ιατρείων και σε μερική λειτουργία των Κέντρων Υγείας των Νομών Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου προχωρά η διοίκηση της 4ης «ΥΠΕ» Μακεδονίας – Θράκης
Επόμενο άρθροΘέμα: Στενεύουν αγροτικοί δρόμοι λόγω πυκνών περιφράξεων των εφαπτόμενων σε αυτούς αγροτεμαχίων στην Πτολεμαΐδα