ΔΕΥΤΕΡΑ 08 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2021
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ “ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ”
Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την προστασία της Ελληνικής Γλώσσας, στην ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων.
Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ενημερώνει την Επιτροπή ότι για πάνω από 2 χιλιετίες, τα Ελληνικά αποτελούν την κυρίαρχη γλώσσα αναφοράς στη νότια Βαλκανική. Η ορθόδοξη παράδοση και η Ελληνική (αρχαία, Βυζαντινή, νεότερη) πολιτιστική κληρονομιά έχουν αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στις κουλτούρες των γειτονικών λαών, οι οποίοι κατανοώντας την πολιτιστική συνεισφορά της Ελλάδας στους πολιτισμούς τους, αισθάνονται εντονότερη πολιτιστική εγγύτητα με την Ελλάδα, άρα και την ΕΕ.
Ο Εμμανουήλ Φράγκος αναφέρει στην Επιτροπή ότι στον κανονισμό για την Προενταξιακή Βοήθεια 231/2014 υπάρχει σαφής αναφορά στη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας και των καλών σχέσεων γειτονίας, στην υποστήριξη της περιφερειακής ανάπτυξης και της εδαφικής συνεργασίας, αλλά και της συνεργασίας στους τομείς της έρευνας και καινοτομίας.
Τα Ελληνικά αποτελούν την lingua franca μεταξύ των “εποχικών εργατών” στα νοτιοδυτικά Βαλκάνια και η κυρίαρχη ιστορικά και θρησκευτικά γλώσσα, όχι μόνο στη Μακεδονία αλλά στην ευρύτερη Βαλκανική είναι τα Ελληνικά. Πέραν της γεωγραφικής εγγύτητας, στα υποψήφια προς ένταξη κράτη των νοτιοδυτικών Βαλκανίων το πλήθος των ιστορικών εκφάνσεων του Ελληνικού πολιτισμού αποτελεί σημείο αναφοράς.
Κατόπιν των ανωτέρω ο Εμμανουήλ Φράγκος ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1) Στα πλαίσια του ΙΡΑ ΙΙΙ σχεδιάζει να προωθήσει την εκμάθηση των ευρωπαϊκών γλωσσών, ιδίως των γειτονικών στα υποψήφια προς ένταξη κράτη;
2) Υπάρχει πλαίσιο για την ευρωπαϊκή υποστήριξη των μελλοντικών διμερών (πχ. Ελληνικών στην Αλβανία) προγραμμάτων εκμάθησης ελληνικών στα υποψήφια προς ένταξη βαλκανικά κράτη;
3) Εφόσον στα πλαίσια του Culture KIC, σχεδιάζεται πρόβλεψη για τη προώθηση των ευρωπαϊκών γλωσσών διεθνώς, με ποια μέσα και όρους θεωρεί ότι μπορεί αυτό να επιτευχθεί;
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία για την προστασία της Ελληνικής γλώσσας, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά δράσεων του Ευρωβουλευτή της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, για την προάσπιση της ελληνικότητας της Μακεδονίας, ειδικά μετά την εθνική αποτυχία των Πρεσπών.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ