ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΝΔΙΑΣ

ΠΕΜΠΤΗ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης με ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φέρνει αποκαλύψεις για τον ρόλο της Τουρκίας σε παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις της Ινδίας. Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ενημερώνει την Ευρωπαϊκή ηγεσία, σε συνέχεια της δέσμευσής τους να ενισχύσουν τη στρατηγική εταιρική σχέση EΕ-Ινδίας, με βάση κοινές αρχές και αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Βάσει δύο εκθέσεων των ινδικών υπηρεσιών ασφαλείας, η Τουρκία επενδύει στη ριζοσπαστικοποίηση Ινδών Μουσουλμάνων, μέσω της δραστηριοποίησης πρώην στελεχών του ISIS στην Ινδία, στοχεύοντας στη “μεταφορά τεχνογνωσίας” για μια μεγάλης-κλίμακας αποσταθεροποίηση και προσπαθώντας να προσεταιριστεί το διαρκώς ριζοσπαστικοποιούμενο Πακιστάν, μέσω παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις της Ινδίας, δια των κρατικά-ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης, εκπαιδευτικών Ινστιτούτων και ΜΚΟ, όπως η Υπηρεσία Τουρκικής Συνεργασίας και Συντονισμού (TİKA), το Ινστιτούτο Yunus Emre (YEE), το Ίδρυμα Διεθνών Ανθρωπιστικών αποστολών (IHH), η Πολιτιστική Ένωση Τουρκίας-Πακιστάν και η προεδρία των Τούρκων της Διασποράς (YTB).

Σημειώνεται ότι τουρκικές ΜΚΟ, με πρόφαση το ζακάτ και το ραμαζάνι, χρηματοδοτούν φορείς που συνδέονται με αντι-ινδική δράση στο Τζαμού/Κασμίρ, ενώ δημοσιεύματα αναφέρουν τους στενούς δεσμούς του ιδρύματος TÜGVΑ στο οποίο συμμετέχει ο Μπιλάλ Ερντογάν, με κόμματα και οντότητες, όπως το πακιστανικό Jamaat-e Islami(JI) και η νεολαία του ή τον Φοιτητικό Ισλαμικό Οργανισμό (SIO). Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το “ισλαμιστικό” erasmus, όπου Ινδοί μουσουλμάνοι φοιτητές μεταφέρονται στην Τουρκία, για να έρθουν σε επαφή με πακιστανικούς φορείς.

Ενόψει των ανωτέρω και με την δέσμευση της ΕΕ στη Σύνοδο Κορυφής της 15ης Ιουλίου για στενή συνεργασία σε θέματα ασφαλείας με την Ινδία, ο Εμμανουήλ Φράγκος, Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1) Διαθέτει ή σκοπεύει να ζητήσει κατάλογο οργανώσεων σχετικών με εξτρεμιστική/τρομοκρατική δραστηριότητα στην Ινδία;
2) Κατόπιν πλείστων διεθνών καταγγελιών για ριζοσπαστικοποίηση/εξτρεμισμό, παρακολουθεί τη δραστηριότητα των συνδεόμενων ΜΚΟ με την τουρκική κυβέρνηση και τον Τούρκο Πρόεδρο, που απευθύνονται στους Τούρκους της Ευρώπης για χρηματοδότηση;

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΥΝΩΣΤΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΑΝΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ