ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΖΩΗΣ”

Ελληνική Λύση

ΔΕΥΤΕΡΑ 01 ΜΑΡΤΙΟΥ 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΑΣ ΖΩΗΣ”

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία της υποθαλάσσιας ζωής, με προεκτάσεις στα εθνικά μας θέματα και την κατοχύρωση της ΑΟΖ.

Με την υποστήριξη των Ευρωβουλευτών από την Κύπρο, Δημήτρη Παπαδάκη, Κώστα Μαυρίδη και Λουκά Φουρλά και της Εύας Καïλή από την Ελλάδα, η ερώτηση στοχεύει να κάνει σαφές ευρωπαϊκά την κατοχύρωση της ΑΟΖ, μέσα από ευρωπαϊκή χρηματοδότηση δράσεων για την προστασία της υποθαλάσσιας ζωής. Για την εξασφάλιση της ΑΟΖ, παράλληλα με τη στρατιωτική προστασία, απαιτούνται περιβαλλοντικές δράσεις, που υποδεικνύουν εμπράκτως τα όρια της κυριαρχίας μας. Η υποστήριξη της πρωτοβουλίας τιμά ιδιαιτέρως τους παραπάνω ευρωβουλευτές, οι οποίοι αντιλήφθηκαν από την πρώτη στιγμή τα πολλαπλά οφέλη της ερώτησης. Δυστυχώς όμως μόνο αυτοί ανταποκρίθηκαν, παρότι πρόκειται για ζήτημα σπουδαίας εθνικής σημασίας. Σύσσωμος ο Ελληνισμός, ειδικά σε εθνικά θέματα, προσδοκά ενιαία συμπαγή γραμμή, χωρίς στενές κομματικές σκοπιμότητες.

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ σημειώνει ότι η ΕΕ βάσει του ΣΛΕΕ 3.1(δ) έχει αποκλειστική αρμοδιότητα για τη “διατήρηση των βιολογικών πόρων της θάλασσας”. Στην UNCLOS, άρθρο 56, ορίζεται ότι κάθε κράτος έχει δικαιοδοσία για την προστασία της θαλάσσιας ζωής εντός της ΑΟΖ του.

Η κλιματική αλλαγή και η άναρχη αλιεία, έχουν συμβάλλει στη καταστροφή του 1/3 των υφάλων διεθνώς. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι παρέχουν “καταφύγιο” σε πολλά είδη υποθαλάσσιων οργανισμών, συμβάλλοντας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, που συνδέεται άμεσα με την οικονομική δραστηριότητα στις παραθαλάσσιες κοινότητες μέσω της αλιείας και του τουρισμού. Ως μια σχετική λύση για τη προστασία των μικρότερων έμβιων όντων προτείνονται οι τεχνητοί ύφαλοι(UNEP/MED 468/15).
Επίσης ο Εμμανουήλ Φράγκος επισημαίνει ότι στις 10 Φεβρουαρίου η ΕΕ υπέγραψε την είσοδο της στην Διεθνή Πρωτοβουλία για τους Κοραλλιογενείς Ύφαλους.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
1) Έχει καταγράψει πρωτοβουλίες, που θα συνέβαλαν στη καλύτερη προστασία του υποθαλάσσιου περιβάλλοντος; Αν ναι, η πλήρης χαρτογράφηση των ευρωπαϊκών υφάλων, ακολουθούμενη από μέτρα για την επί-τούτου προστασία τους αλλά και η πόντιση τεχνητών υφάλων αποτελούν τέτοιες πρωτοβουλίες;
2) Τί είδους εργαλεία (νομικά, ευρωπαϊκές/περιφερειακές πρωτοβουλίες) διατίθενται για να υποστηριχθεί η προστασία της θαλάσσιας ζωής από τα Κράτη Μέλη ή από οργανισμούς/διακρατικά σχήματα στα όρια των ευρωπαϊκών ΑΟΖ, πέραν του εύρους που καλύπτει το αποκλειστικό δικαίωμα διατήρησης θαλάσσιων πόρων της ΕΕ κάτω από την Κοινή Αλιευτική Πολιτική;
3) Ποιες δυνατότητες και υποχρεώσεις πηγάζουν για τα Κράτη Μέλη από την υπογραφή της ως άνω πρωτοβουλίας;
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ερώτηση που αφορά ευθέως στα εθνικά μας θέματα, ζητήθηκε να υποστηριχθεί από το σύνολο των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, όμως για άγνωστους λόγους δεν υπεγράφη από τους περισσότερους.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προηγούμενο άρθροΘέμα: Ο Πράσινος Θεσσαλικός Λίθος και τα λατομεία της Χασάμπαλης Λάρισας
Επόμενο άρθροΣυνέντευξη του πολιτευτή του Νομού Δωδεκανήσου της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Ιωάννη Γαβαλά στο ΑΙΓΑΙΟ TV