ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Ελληνική Λύση

ΤΕΤΑΡΤΗ 13 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΜΕ ΘΕΜΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΦΑΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΑΠΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την πρωτοφανή επίθεση στην ελευθερία του λόγου από τεχνολογικές εταιρείες στις ΗΠΑ. Συνυπογράφει από κοινού με ξένους Ευρωβουλευτές ερώτηση προς την Κομισιόν, για τους τεχνολογικούς γίγαντες, που ενήργησαν σε συντονισμένη προσπάθεια με σκοπό να αφαιρέσουν την ελεύθερη έκφραση στο Διαδίκτυο.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος, Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, αναφέρει ότι σε συνέχεια των γεγονότων στο Καπιτώλιο στις ΗΠΑ (6 Ιανουαρίου 2021), οι διαδικτυακές εφαρμογές του κοινωνικού δικτύου Parler καταργήθηκαν από τις πλατφόρμες της Google, του Amazon και της Apple. Και οι τρεις εταιρείες δήλωσαν ότι η εφαρμογή δεν συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις εποπτείας περιεχομένου, όμως στη πραγματικότητα, παρατηρούμε μια πρωτοφανή συμπεριφορά δύο μέτρων και δύο σταθμών και παραβίασης της ελευθερίας του λόγου.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος καταγγέλλει ότι οι τεχνολογικοί γίγαντες ενήργησαν σε συντονισμένη προσπάθεια με σκοπό να αφαιρέσουν την ελεύθερη έκφραση στο Διαδίκτυο και να εξαλείψουν τον ανταγωνισμό στην αγορά κοινωνικών δικτύων. Όλοι γνωρίζουμε τη σημασία αυτών των κοινωνικών δικτύων, είναι ένα από τα κύρια κανάλια για την πολιτική επικοινωνία και είναι πολύ σημαντικό να υπερασπιστούμε το θεμελιώδες δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής, από κοινού με ξένους συναδέλφους, ρωτά την Κομισιόν:
– Ποια είναι η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις ενέργειες των τεχνολογικών κολοσσών;
– Προτίθεται η Επιτροπή να υποβάλλει νέες νομοθετικές προτάσεις σχετικά με την ελευθερία του λόγου στο Διαδίκτυο;
– Πώς θα υπερασπιστεί η Επιτροπή το θεμελιώδες δικαίωμα έκφρασης και την ελευθερία του λόγου των ευρωπαίων πολιτών;

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δείτε το ακριβές κείμενο της κοινοβουλευτικής ερώτησης εδώ

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 13/01/2021
Επόμενο άρθροΚωνσταντίνος Μπούμπας – Ολομέλεια 13/01/2021