ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΑΤΟ ΑΡΜΟΣΤΗ ΤΗΣ Ε.Ε ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ – “ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ ΚΑΙ Ο ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ “

Ελληνική Λύση

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΑΤΟ ΑΡΜΟΣΤΗ ΤΗΣ Ε.Ε ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ – “ΟΙ ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ ΚΑΙ Ο ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΕΕ ΣΤΗΝ ΕΙΡΗΝΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ “

Ερώτηση προς τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ απέστειλε ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης σχετικά με τις συμφωνίες του Αβραάμ και το μελλοντικό ρόλο της Ένωσης στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, με το βλέμμα στην ενδυνάμωση των σχέσεων της Ελλάδας με τα αραβικά κράτη και το Ισραήλ.

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ , από κοινού με 7 ακόμη Ευρωβουλευτές της ίδιας πολιτικής του ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), καλούν τον κύριο Μπορέλ να απαντήσει για τον ρόλο που θα διαδραματίσει η ΕΕ, στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, δεδομένης της προοπτικής εξομάλυνσης των σχέσεων και άλλων αραβικών χωρών με το Ισραήλ.

Στις 13 Αυγούστου 2020, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ υπέγραψαν μια συμφωνία με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ. Ένα μήνα αργότερα, το Μπαχρέιν ανακοίνωσε ότι εξομαλύνει τις σχέσεις του με το Ισραήλ. Στις 15 Σεπτεμβρίου 2020, υπογράφηκαν οι συμφωνίες του Αβραάμ (Abraham Accords) στην Ουάσιγκτον. Τα τρία μέρη συμφώνησαν να προωθήσουν τον διαθρησκευτικό και διαπολιτισμικό διάλογο και να συνεργαστούν σε τομείς όπως επενδύσεις, τουρισμός, αεροπορία, ασφάλεια, τεχνολογία, ενέργεια και υγειονομική περίθαλψη για την προώθηση των συμφερόντων της ειρήνης στη Μέση Ανατολή. Έναν μήνα αργότερα, ακολούθησε το Σουδάν εξομαλύνοντας επίσημα τις σχέσεις του με το Ισραήλ.

Αυτή η ιστορική συμφωνία έρχεται σε αντίθεση με τις πολιτικές πρωτοβουλίες της ΕΕ στη Μέση Ανατολή, οι οποίες συχνά ήταν επιζήμιες για την ειρήνη στην περιοχή. Οι πολιτικές της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς στήριξης του καθεστώτος μουλά στο Ιράν και της απροθυμίας να συμπεριληφθεί η Χεζμπολάχ, στο σύνολό της, στον κατάλογο της ΕΕ με τις τρομοκρατικές οργανώσεις, αποδείχθηκαν αντιπαραγωγικές για τη διευκόλυνση της ειρήνης στην περιοχή.

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ Εμμανουήλ Φράγκος, με τους συναδέλφους του από το ECR, ζητά κοινοβουλευτική ενημέρωση από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Συγκεκριμένα οι Ευρωβουλευτές ζητάνε να ενημερωθούν αφενός για το ποιο θα είναι το επίσημο μήνυμα της ΕΕ όσον αφορά τις συμφωνίες του Αβραάμ και αφετέρου εάν σκοπεύει η ΕΕ που είναι παραδοσιακή χορηγός βοήθειας στην Παλαιστίνη, να ενθαρρύνει τις παλαιστινιακές αρχές να αποδεχθούν τις συμφωνίες ως μια ευκαιρία για την οικοδόμηση της ειρήνης.

Η ερώτηση του Εμμανουήλ Φράγκου γίνεται σε μια στιγμή κρίσιμη για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, οι οποίες καθορίζουν ισορροπίες και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μάλιστα λίγες ημέρες μετά την ερώτηση στον κύριο Μπορέλ, ακολούθησε και η συμφωνία συνεργασίας Ελλάδας και ΗΑΕ στους τομείς της Εξωτερικής Πολιτικής και της Άμυνας. Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ δίνει το παρόν σε όλους τους αγώνες της Ελλάδας στο εξωτερικό και θα διεκδικεί με σθένος διεθνή οφέλη και αξιοπρέπεια για τους Έλληνες.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δείτε το ακριβές κείμενο της ερώτησης εδώ:

Οι συμφωνίες του Αβραάμ και ο μελλοντικός ρόλος της ΕΕ στην ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή (europa.eu)

Προηγούμενο άρθροΣοφία Ασημακοπούλου – Διαρκής επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων 11/12/2020
Επόμενο άρθροΚώστας Χήτας – Ολομέλεια 11/12/2020