ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΕΙΕΝ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΤΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΠΑΛΕΥΕΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ

Ελληνική Λύση

ΤΕΤΑΡΤΗ 02 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΟΥΡΣΟΥΛΑ ΦΟΝ ΝΤΕΡ ΛΕΙΕΝ ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΙ ΟΤΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΠΑΛΕΥΕΙ ΜΟΝΗ ΤΗΣ

Αίτημα Φράγκου: “Απαιτείστε να φύγουν τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο”. Απάντηση Von der Leyen: “Αρκούμαστε στην απόσυρση των ερευνητικών και στη πενταμερή”.

Στην Επιστολή του ο Εμμανουήλ Φράγκος, προ της επίσκεψης Μισέλ-Φον Ντερ Λέιεν στη Τουρκία τον περασμένο Απρίλιο (όταν όλα τα μέσα εστίασαν στο εντελώς άσχετο “sofagate”) ζήτησε να τεθεί ως sine qua non, η απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο. Έθεσε, επίσης, το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης της Τουρκίας, καθώς η 1η Στρατιά “Θράκης” , 4η Στρατιά “Αιγαίου” ως γνωστόν στρέφονται αποκλειστικά κατά της Ελλάδος, ως προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση βελτίωσης των σχέσεων. Σημειωτέον πως η Επιστολή του Εμμανουήλ Φράγκου υποστηρίχθηκε εξ’ ίσου από Σοσιαλιστές και Συντηρητικούς Ευρωβουλευτές.

Η άχρωμη απάντηση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν εκπλήσσει, αλλά επιβεβαιώνει ότι η ΕΕ έχει εγκαταλείψει τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για δικαίωση της Κύπρου και αρκείται σε αέναες συζητήσεις με την Τουρκία για θέματα που δεν αφορούν άμεσα την Ελλάδα, όπως η τελωνειακή συμφωνία ή τα ανθρώπινα δικαιώματα εντός της Τουρκίας. Καμία έκπληξη καθώς πρώτη η Ελλάδα σταμάτησε να διεκδικεί.

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι η Πρόεδρος της Επιτροπής, αναφέρεται πλέον σε λύση του Κυπριακού στη βάση της πολιτικής ισότητας των δύο κοινοτήτων, υιοθετώντας μια ακόμα πάγια τουρκική θέση.
Εμείς στην Ευρωβουλή θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε το δίκαιο της Κύπρου και την καταδίκη της Τουρκίας, όπου δίνεται η ευκαιρία.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δείτε τις επιστολές της αλληλογραφίας εδώ και εδώ και παρακάτω ακολουθεί η ελληνική μετάφραση της επιστολής του Ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκου:

Αγαπητή Πρόεδρε Von Der Leyen
Αγαπητέ Πρόεδρε Μισέλ,

Ενόψει της συνάντησης με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που θα λάβει χώρα στις 6 Απριλίου, θα θέλαμε να σας θέσουμε τ βασικότερο θέμα που ετησίως, θεσμικά και επισταμένως, θέτει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιά, μέσω Εκθέσεων Προόδου της Τουρκίας αλλά και μέσω των σχετικών ψηφισμάτων του αφουγκραζόμενο το αίτημα των πολιτών για διεθνή νομιμότητα και δικαιοσύνη, όπως ορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Το βασικό θέμα που οφείλει η ΕΕ να θέσει με πυγμή στην Τουρκία είναι η αποχώρηση των παράνομων τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο.
Είναι απαραίτητη επίλυση του θέματος να σταματήσει να εγκαταλείπεται στο διηνεκές και πολλώ μάλλον πρέπει να σταματήσει να επαφίεται σε πιέσεις «διαλόγου» μεταξύ θύτη και θύματος.
Πρέπει να γίνει σαφές πως ακόμα και ο τουρκικός λαός θα επωφεληθεί από την απόσυρση των παράνομων τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, ξεκινώντας έναν ενάρετο κύκλο ευημερίας και ανάπτυξης για το σύνολο της Ανατολικής Μεσογείου.

Επιπλέον, πιστοί στις αρχές και τις αξίες που θεμελίωσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλουμε να θέσουμε το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης της Τουρκίας, που θα συμβάλλει καταλυτικά:
1) Στο σεβασμό της εθνικής κυριαρχίας μιας σειράς κρατών στην Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία
2) Στην επανατοποθέτηση των αρχών της Τουρκίας εγγύτερα στις Ευρωπαϊκές.
) Στην ενίσχυση της ευημερίας πολλών λαών που έχουν βασανιστεί από πολέμους στους οποίους η Τουρκία έχει εμπλακεί έμμεσα ή άμεσα.
Αυτή η Στρατηγική Μετάβαση μπορεί να βλάπτει τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, όμως σύντομα νέες βιομηχανίες θα ανθίσουν εκατέρωθεν προς όφελος όλων και πάνω απ’ όλα για την σταθερότητα και την ενδυνάμωση του ευρωπαϊκού εγχειρήματος.

Με εκτίμηση,
Εμμανουήλ Φράγκος

Προηγούμενο άρθροΘέμα: Ελληνίδα συγγραφέας επιστημονική ερευνήτρια και ο γιός της κρατήθηκαν για δύο μέρες σε φυλακή στην Τουρκία, υπό άθλιες συνθήκες, άνευ λόγου
Επόμενο άρθροΘέμα: Κίνδυνοι που προκύπτουν από την ενσωμάτωση αγριόχοιρων στον αστικό ιστό των βορείων προαστίων Αθηνών Νομού Αττικής