ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΓΙΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΟΖ ΜΕ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟ

Ελληνική Λύση

ΤΡΙΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΕΠΙ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΓΙΑ ΟΡΙΟΘΕΤΗΣΗ ΑΟΖ ΜΕ ΙΤΑΛΙΑ ΚΑΙ ΑΙΓΥΠΤΟ

Ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ, Κυριάκος Βελόπουλος ήταν ο πρώτος πολιτικός που εδώ και δεκαετίες αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ανακήρυξης ΑΟΖ, όταν άλλοι αγνοούσαν παντελώς τον όρο και ισχυρίζοντο την μη ύπαρξη υποθαλάσσιου ενεργειακού πλούτου στην Ελλάδα.

Γνωρίζοντας λοιπόν τα δεδομένα στην πλήρη διάσταση τους, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ καταθέτει Ενστάσεις Αντισυνταγματικότητας έναντι των συμφωνιών καθορισμού θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδος – Ιταλίας και Ελλάδος – Αιγύπτου.

Συγκεκριμένες διατάξεις των προς κύρωση νομοσχεδίων προσκρούουν ευθέως στην παράγραφο 3 του άρθρου 28 του Συντάγματος, παραβιάζοντας τις αρχές της Ισότητας και της Αμοιβαιότητας, που το Σύνταγμα θέτει ως προϋποθέσεις προκειμένου να προχωρήσει η χώρα μας σε περιορισμούς στην άσκηση της εθνικής μας κυριαρχίας.

Ειδικότερα, με τα νομοσχέδια αυτά εισάγεται μειωμένη επήρεια σε ελληνικά νησιά και επομένως μικρότερη ΑΟΖ, με παραβίαση της αρχής της ισότητας, χωρίς αμοιβαία να κερδίσει από το αντισυμβαλλόμενα κράτη, αντίστοιχες σε έκταση θαλάσσιες ζώνες και υφαλοκρηπίδα.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ επαναλαμβάνει ότι η Εθνικά ενδεδειγμένη λύση είναι η άμεση ανακήρυξη ΑΟΖ με την Κύπρο και καλεί την κυβέρνηση επιτέλους, να την υλοποιήσει! Άλλωστε, εμείς έχουμε αποδείξει ότι στο θέμα της ΑΟΖ ξέρουμε τι λέμε. Η κυβέρνηση δεν ξέρει τι κάνει.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δείτε τα σχετικά έγγραφα με τις ενστάσεις που κατέθεσε η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ εδώ και εδώ

Προηγούμενο άρθροΜαρία Αθανασίου – Διαρκής επιτροπή κοινωνικών και μορφωτικών υποθέσεων 25/08/2020
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΦΡΑΚΤΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ