ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΙΣ “ΜΥΔΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ” ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ

Ελληνική Λύση

ΤΡΙΤΗ 09 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Ο ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΕΘΕΣΕ ΣΤΟ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΙΣ “ΜΥΔΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ” ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΟΥΝΤΑΙ ΜΕ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης, φέρνει στις Βρυξέλλες τις τεράστιες ζημιές που καταγράφονται στις μυδοκαλλιέργειες, οι οποίες δεν εντάσσονται σε κανένα πλαίσιο αποζημίωσης, όπως ο ΕΛΓΑ, καθώς λόγω της ανάπτυξης της καλλιέργειας εντός της θάλασσας θεωρούνται καλλιέργειες υψηλού ρίσκου και δεν λαμβάνουν αποζημιώσεις. Επιπλέον, η “κορονοενίσχυση” που είχε υποσχεθεί το Υπουργείο Οικονομικών, σε ύψος 670 ευρώ το στρέμμα, δεν κατεβλήθη ποτέ.

Ο Ευρωβουλευτής της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι περίπου 300 οικογένειες που εργάζονται στις μυδοκαλλιέργειες στο Θερμαϊκό κόλπο αντιμετωπίζουν ως το 2023 σοβαρότατο οικονομικό πρόβλημα.

Αυτό διότι τα μύδια, όπως και οι γόνοι, καταστράφηκαν μαζικά κατά το περασμένο καλοκαίρι, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, υπολογίζοντας τη καταστροφή σε τουλάχιστον 85% της πανελλαδικής παραγωγής. Τα μύδια μπορούν να επιβιώσουν σε θαλάσσια θερμοκρασία μέχρι 26 βαθμούς και δορυφορικά κατεγράφησαν θερμοκρασίες ως 31 βαθμοί στην ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού.

Συγκεκριμένα ο Εμμανουήλ Φράγκος δηλώνει ότι στην περιοχή των Κύμινων υπάρχουν 60 μονάδες μυδοκαλλιέργειας, άλλες 23 στη Χαλάστρα και περίπου 70 στην Πιερία. Πρέπει να σημειωθεί ότι καταστράφηκε και ο γόνος που θα απέδιδε τα μύδια του 2022. Καθώς περίπου το 90% της ελληνικής παραγωγής εξάγεται (κυρίως σε Ισπανία και Γαλλία), αυτό επηρεάζει τις ελληνικές εξαγωγές, αλλά αποτελεί πρόβλημα επιβίωσης για τους μυδοκαλλιεργητές.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και ενημερώνει την Κομισιόν ότι ο κλάδος κινδυνεύει με αφανισμό, καθώς οι άνθρωποι ήδη αναζητούν άλλα επαγγέλματα για να επιβιώσουν. Ο Εμμανουήλ Φράγκος με αίτημα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ αναζητά το πλαίσιο για ευρωπαϊκή στήριξη των εργαζομένων στις μυδοκαλλιέργειες, ώστε να επιβιώσουν και να μπορέσουν να εξασκούν το επάγγελμά τους. Επίσης ζητά ενημέρωση για τα διαθέσιμα Ευρωπαϊκά προγράμματα, συγκεκριμένα για την παροχή πλαισίου προστασίας και βελτίωσης της ελληνικής παραγωγής μυδιών.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προηγούμενο άρθροΠέτρος Μούγιος, Αίγινα – Θεία Λειτουργία και Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Νεκταρίου
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΡΕΣΠΩΝ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΘΕΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΗΣ