ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Ελληνική Λύση

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΜΑΪΟΥ 2022

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΙΡΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει το «πράσινο φως» στην κατάσχεση μεγάλου φορτίου ιρανικού πετρελαίου το οποίο μεταφερόταν με ρωσικό πλοίο στα πλαίσια των κυρώσεων κατά της Μόσχας αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, άκρως επικίνδυνη.

Ρωτούμε λοιπόν ευθέως εάν όσοι έλαβαν αυτή την απόφαση συνυπολόγισαν το γεγονός ότι την ίδια στιγμή στον Περσικό Κόλπο έπλεαν 19 δεξαμενόπλοια με ελληνική σημαία και δεκάδες Έλληνες ναυτικούς. Θέτοντας έτσι σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες.

Εάν δεν το γνώριζαν, είναι ανίκανοι. Εάν το γνώριζαν, είναι άκρως επικίνδυνοι.

Με τέτοιες επικίνδυνες αποφάσεις, Ν.Δ. – ΣυΡιζΑ και ΠΑΣΟΚ οδήγησαν την Ελλάδα σε διαχρονικές ήττες, στην διάρρηξη των σχέσεων με χώρες όπως η Συρία, η Λιβύη και εσχάτως το Ισραήλ, τα ΗΑΕ και η Αίγυπτος που φλερτάρουν ανοιχτά με την Τουρκία. Ενώ έφεραν την Ελλάδα σε ευθεία αντιπαράθεση με χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν.

Η Ελληνική Λύση θα απαιτήσει σαφείς απαντήσεις εντός του κοινοβουλίου τόσο για την απόφαση κατάσχεσης, όσο και για όλες τις παραμέτρους, όπως την νομική διάσταση της υπόθεσης και την διαδικασία κατάσχεσης του φορτίου και μεταφόρτωσης του σε πλοίο συμφερόντων γνωστού εφοπλιστή.

Η φερόμενη δέσμευση μάλιστα του ιρανικού πετρελαίου με το επιχείρημα ότι «τα έσοδα από την πώληση του θα χρησιμοποιούνταν για την χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», εγείρουν το ερώτημα γιατί δεν έχει κινηθεί ακριβώς η ίδια διαδικασία για τα τούρκικα εμπορικά και ερευνητικά πλοία, που ενισχύουν την τρομοκρατική δράση της Τουρκίας στο Αιγαίο, την Κύπρο, την Συρία, το Ιράκ, την Λιβύη, την Αρμενία και πολλές χώρες της Αφρικής.

Καλούμε δε την κυβέρνηση να φροντίσει άμεσα για την ασφαλή επιστροφή των 9 Ελλήνων ναυτικών που κρατούνται σε ιρανικό έδαφος και την προστασία των ναυτικών μας που βρίσκονται στην περιοχή.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προηγούμενο άρθροΘέμα: Συνεχίζει την αποστολή εξοπλισμού στην Ουκρανία η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΠΕΡΙ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΦΡΑΧΤΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ