Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2026
Αρχική Ευρωβουλή Ευρωομάδα Ελληνικής Λύσης: Καταψήφιση του ενεργειακού εμπάργκο στη Ρωσία

Ευρωομάδα Ελληνικής Λύσης: Καταψήφιση του ενεργειακού εμπάργκο στη Ρωσία

Οι Ευρωβουλευτές της Ελληνικής Λύσης, Εμμανουήλ Φράγκος (Φραγκούλης) και Γαλάτω Αλεξανδράκη, καταψήφισαν την πρόταση για ενεργειακό εμπάργκο προς τη Ρωσία.

Οι Ευρωβουλευτές της Ελληνικής Λύσης υποστήριξαν τις προτάσεις για ενεργειακή ανεξαρτησία των κρατών μελών, ως προς το είδος και το κράτος προέλευσης της εισαγόμενης ενέργειας. Η παύση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ) από τη Ρωσία, οδηγεί στη δημιουργία ευρωπαϊκής αγοράς για το αμερικανικό ΥΦΑ. Το αμερικανικό ΥΦΑ μπορεί, υπό ορισμένες συνθήκες αγοράς, να είναι έως και δύο φορές ακριβότερο από το ρωσικό ΥΦΑ που εισαγόταν στην ΕΕ. Το, δε, κανονικό ρωσικό φυσικό αέριο, που εισαγόταν, κυρίως, μέσω του Nord Stream 1 ήταν ακόμα φθηνότερο.

Αυτές οι πρωτοβουλίες δε βοηθάνε την Ελλάδα (αλλά και την ΕΕ συνολικά) ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα παραγωγικότητας και ενεργειακής φτώχειας.

Πολύ, δε, περισσότερο καθώς το φθηνότερο ρωσικό φυσικό αέριο απλά θα καταλήξει σε ανταγωνιστικά κράτη της Ασίας (Πχ Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν). Αξίζει να σημειωθεί ότι το 50% του αερίου που διακινείται από τον TurkStream είναι το φθηνότερο ρωσικό αέριο, με το ποσοστό να αυξάνεται, μετά το οικονομικά και γεωπολιτικά παράλογο ενεργειακό εμπάργκο της ΕΕ, το οποίο, δυστυχώς:

  • έρχεται σε αντίθεση με τις διεθνείς πρωτοβουλίες υπέρ της Ειρήνης.
  • φέρνει άσχημα νέα για τα Ελληνικά νοικοκυριά, που ήδη βρίσκονται στην τελευταία θέση της αγοραστικής δύναμης στην ΕΕ, τους Έλληνες αγρότες και τις επιχειρήσεις.

Για την Ελληνική Λύση, είναι πρώτα η Ελλάδα και πρώτα οι Έλληνες!

Προηγούμενο άρθροΣοφία Ασημακοπούλου – Ολομέλεια 18/12/2025
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΙΣΤΙΚΑ ΨΕΥΔΗ ΤΟΥ κ. ΔΕΝΔΙΑ