Οι θέσεις της Τουρκίας είναι σαφώς και ξεκάθαρα διατυπωμένες εδώ και χρόνια, όσον αφορά στις διεκδικήσεις της έναντι όχι μόνο της Ελλάδος, αλλά και της Κύπρου. Οι αυτονόητες απαντήσεις που έδωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών στην κοινή συνέντευξη τύπου προς τον Τούρκο ομόλογο του, ήταν μόνο ότι αφορούσε τις πάγιες διεκδικήσεις της Τουρκίας, δηλ στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου, στις συνεχείς παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου ,στον υβριδικό πόλεμο που έχει εξαπολύσει προς την Ελλάδα εργαλειοποιώντας το λαθρομεταναστευτικό και στην αναγνώριση της δήθεν τουρκικής μειονότητας στην Θράκη.
Αυτό που είδαμε στην συνέντευξη on camera είναι η μία αντίδραση της εξωτερικής πολιτικής μας, υπάρχει και η άλλη αντίδραση, αυτή που θα περίμενε κανείς να ακούσει επιτέλους από κάποιον Έλληνα ΥΠΕΞ, και δεν είναι άλλη, από αυτές που αφορούν στις Ελληνικές διεκδικήσεις έναντι της Τουρκίας, εκτός αν θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο δεν υφίσταται στην πάγια δογματική λογική του “δεν διεκδικούμε, αλλά και ούτε παραχωρούμε”.
Μήπως θα πρέπει κάποια στιγμή να αντιληφθούν οι ελληνικές κυβερνήσεις ότι πρέπει να σταματήσει η συνεχιζόμενη κατευναστική και ηττοπαθή εξωτερική πολιτική της, και ότι η Ελλάδα πρέπει να διεκδικεί πάγια και μονίμως , το αυτοδιοίκητο της Ίμβρου και της Τενέδου, την απομάκρυνση των στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο, την επιστροφή των κατασχεθέντων περιουσιών των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, τις επιβαλλόμενες κυρώσεις από τους διεθνείς οργανισμούς για την καταστροφή της πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομίας, ιστορικών μνημείων και χριστιανικών ναών εντός της τουρκικής επικράτειας, την απομάκρυνση της απειλητικής στρατιάς του Αιγαίου που βρίσκεται μία ανάσα απέναντι από τα ελληνικά νησιά, και τέλος την απομάκρυνση του τουρκικού προξενείου της Θράκης που λειτουργεί ως ορμητήριο τούρκων πρακτόρων και τουρκικής προπαγάνδας, υπονομεύοντας την εθνική ασφάλεια της χώρας.
Η Τουρκία αντιγράφοντας την Κίνα, όπως πολύ ορθώς αναφέρει και ο καθηγητής Κ. Γρίβας ακολουθεί έναντι της Ελλάδας μια μεθοδολογία υβριδικού πολέμου, που λέγεται «το δόγμα των τριών πολέμων». Αυτό ξεκινάει από μια παρανοϊκά επιθετική ανάγνωση του διεθνούς δικαίου, όπως λένε οι Κινέζοι ότι «όλη η σινική θάλασσα είναι δική μου γιατί έτσι θέλω». Έτσι και οι Τούρκοι έχουν παράλογες θέσεις πέραν κάθε λογικής και γεωγραφικής και ιστορικής και κυρίως εκτός του διεθνούς δικαίου.
Μέρος του δόγματος των τριών πολέμων είναι να ανοίγουν και κάποια στιγμή μια δικλείδα ασφαλείας και να δείχνουν ότι είναι λογικοί, ότι το συζητάνε, και να θέτουν όλο το πακέτο των διεκδικήσεων με ένα «περιτύλιγμα» διπλωματίας. Αυτό ακριβώς αποτελεί μέρος της πολεμικής τους στρατηγικής. Οι ελεγχόμενες συζητήσεις είναι μέρος της στρατηγικής της Τουρκίας, η οποία σκοπό έχει να ακρωτηριάσει την Ελλάδα και κατ’ ουσίαν παίζουμε το παιχνίδι της Αγκύρας.
Κε Δένδια καλές οι λεκτικές επιθέσεις, αλλά αν δεν συνοδεύονται από πράξεις, μένουν μόνο οι εντυπώσεις. Το επόμενο που πρέπει να κάνετε κύριε Υπουργέ, αύριο κιόλας είναι η επέκταση των 12νμ ως αναφαίρετο δικαίωμα της χώρας μας, και αντί να δηλώνετε ότι η Ελλάδα συνηγορεί θετικά στην ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε, επιτέλους μήπως να αλλάξετε “ρότα” και να επιβάλλετε βέτο σε όλα τα χρηματοδοτικά πακέτα, που αυτά, όπως γνωρίζεται δεν κατευθύνονται στην αντιμετώπιση του λαθρομεταναστευτικού, αλλά στην ενίσχυση του πολεμικού της οπλοστάσιο που στοχεύει κατά της Ελλάδος.
Μιχάλης Χριστοδουλίδης
Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ