Παπαχατζής Αλέξανδρος, Πυργετός Λάρισας – 16η Γιορτή Ακτινιδίου Πυργετού – Αιγάνης

Ο Καθηγητής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Παπαχατζής Αλέξανδρος και Πολιτευτής Λάρισας της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ-ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ, εκπροσώπησε το κόμμα στην 16η διήμερη Γιορτή Ακτινιδίου Πυργετού – Αιγάνης, στην πλατεία Βάϊος Μαλλιάρας στον Πυργετό, κατά την δεύτερη ημέρα στις 22 Οκτωβρίου 2022.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Τεμπών – ΔΟΠΑΠΕΠ με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τη συνδιοργάνωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αιγάνης “Πρόποδες Ολύμπου”, τον Σύλλογο Γυναικών Πυργετού, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυργετού, τις Κοινότητες Αιγάνης και Πυργετού και αρκετούς εθελοντές – κάτοικους της Αιγάνης και του Πυργετού.

Κατά την διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού που απηύθυνε ο κος Παπαχατζής, τονίσθηκαν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει φέτος το Ακτινίδιο, ένα κατά 80% εξαγωγικό και πλήρως βιολογικό προϊόν.

Οι τιμές που πουλήθηκαν φέτος τα πρώτα Ακτινίδια που συγκομίσθηκαν, έχουν καταβαραθρωθεί στα 30 με 35 λεπτά του ευρώ, ενώ πέρυσι ήτανε 1,00 με 1,20 ευρώ.

Οι εξαγωγές του, κυρίως προς την Ιταλία, έχουν μειωθεί κατακόρυφα, ενώ και προς άλλες χώρες, όπως πχ. προς την Αίγυπτο, μέσω της οποίας διακινούνται και προς τις υπόλοιπες Αραβικές χώρες, έχουν σταματήσει, λόγω των «κεφαλαιουχικών περιορισμών» (Capital controls) που επιβάλει πλέον η συγκεκριμένη χώρα. Από τον Ιούλιο μήνα ο Πρόεδρος του κόμματος, ο Κυριάκος Βελόπουλος  είχε κρούσει τον κώδωνα  του κινδύνου με σχετική Ερώτηση που κατέθεσε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για ένα αντίστοιχο προϊόν, τα Μήλα, προτείνοντας δε, να κάνουμε κι εμείς διακρατικές συμφωνίες που έκαναν, παίρνοντας σχετικές πρωτοβουλίες, η Ιταλία και η Πολωνία, ούτως ώστε να εξαιρεθεί από τους κεφαλαιουχικούς περιορισμούς και η χώρα μας.

Όσον αφορά το κόστος της συντήρησης του προϊόντος, αυτό εκτινάχτηκε από τα 2 με 5 λεπτά το κιλό για κάθε μήνα που ήταν την περασμένη χρονιά, στο αβάσταχτο ποσό των 22 με 25 λεπτών το κιλό ανά μήνα, λόγω του κόστους της ενέργειας! Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, ο Πρόεδρος του κόμματος, ο κ. Κυριάκος Βελόπουλος, είναι ο μόνος που φωνάζει και διαλαλεί το τεράστιο έγκλημα που διαπράχθηκε στην χώρα μας με την βεβιασμένη «απολιγνητοποίηση», στερώντας έτσι τους Έλληνες από φθηνή ντόπια παραγόμενη ενέργεια, απεμπολώντας τον εθνικό μας πλούτο, τον λιγνίτη!

Στο σημείο αυτό ο κος Παπαχατζής, αφού συνεχάρει τα μέλη και την διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού, για την ανέγερση και την λειτουργία πριν από μία εβδομάδα του νέου ψυγείου – συσκευαστηρίου, ανέφερε το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου αντίστοιχες μονάδες αποθήκευσης και συντήρησης (ψυγεία), είναι υποχρεωμένες από τον νόμο να καλύπτουν τουλάχιστον το 30% της κατανάλωσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά στην στέγη του κτηρίου τους, κάτι που δυστυχώς δεν ισχύει για την χώρα μας! Αλλά ακόμη και να κινούνταν ο Συνεταιρισμός και οι αγρότες προς αυτήν την κατεύθυνση, θα εμφανίζονταν το άλλο μεγάλο πρόβλημα, που αντιμετωπίζουν σχεδόν όλοι όσοι επενδύουν σε φωτοβολταϊκές μονάδες, αυτό της διασύνδεσης στο δίκτυο της ΔΕΔΗΕ, μιας και δεν υπάρχουν οι κατάλληλοι Υποσταθμοί.

Μιας και μιλήσαμε για τον Συνεταιρισμό και τα Συνεργατικά Σχήματα (βλέπε Ομάδες Παραγωγών), ο κος Παπαχατζής ανέφερε και την σχετική Ερώτηση που έχει καταθέσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο ο κος Κυριάκος Βελόπουλος και αφορά τις Ομάδες Παραγωγών, όπου κάποιο, ή κάποια από τα Μέλη τους, έχουν συνδεδεμένο «μαυρισμένο» ΑΦΜ στον «Τειρεσία» με αποτέλεσμα να μπλοκάρονται όλες οι επιδοτήσεις για την Ο.Π.

Τέλος, ο κος Παπαχατζής και σαν Καθηγητής «Δενδροκομίας» στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που είναι, τους ανέφερε ότι το Θεσμοθετημένο Πανεπιστημιακό «Εργαστήριο Δενδροκηπευτικών & Εδαφικών Πόρων, HORTLAB» που Διευθύνει, έχει βρει και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση σωρείας θεμάτων που άπτονται στην βιολογική καλλιέργεια του Ακτινιδίου, όπως πχ. για την ασθένεια της «Φυτόφθορα» που ξεραίνει τα φυτά, την τεχνητή γονιμοποίηση των θηλυκών φυτών με την πρότερη συλλογή της γύρης, την αξιολόγηση των νέων εμπορικών ποικιλιών κ.ά., ενώ τους προσκάλεσε για ότι προβλήματα διαδικαστικά και νομοθετικά αντιμετωπίζουν για την συγκεκριμένη καλλιέργεια, να μην διστάζουν να έρχονται σε επαφή μαζί του και συνεννόηση, ούτως ώστε ο Πρόεδρος του κόμματος και Βουλευτής νομού Λάρισας, ο κος Κυριάκος Βελόπουλος, να το δημοσιοποιεί, αναδεικνύοντάς το και καταθέτοντας τις σχετικές Ερωτήσεις στο Κοινοβούλιο.

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΕΘΝΙΚΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ Η ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΝΔ
Επόμενο άρθροΚωνσταντίνος Μπούμπας – Συζήτηση επί του πορίσματος για τις υποκλοπές 23/10/2022