Σοφία Ασημακοπούλου – Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων 06/05/2022

Εκείνο που περιμέναμε να δούμε όταν έγινε λόγος από πλευράς του Υπουργείου για το «νέο ΕΣΥ» ήταν αν μη τι άλλο την ενίσχυση της δημόσιας δωρεάν υγείας και τις νέες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Αντ’ αυτού όμως ερχόμαστε αντιμέτωποι με μία σαφή και ξεκάθαρη προσπάθεια εμπορευματοποίησής του.

Διότι περί αυτής πρόκειται.

Δεν γίνεται να μιλάμε για πρόοδο και για εξέλιξη όταν με τις πολιτικές σας αναγκάζετε τους ασθενείς να βάζουν ακόμη πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Πιο αναλυτικά επί των άρθρων, λέτε στο άρθρο 7 για την ανάθεση σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου, της διενέργειας ελέγχων για τον εντοπισμό και την αποτροπή παραβατικών συμπεριφορών εκ μέρους των παρόχων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, ότι εκείνη θα γίνεται με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.

(;) Γιατί θα ανατίθεται και σε ιδιωτικού δικαίου φυσικά ή νομικά πρόσωπα, χωρίς καν έστω έναν περαιτέρω προσδιορισμό της αμοιβής τους;

(;) Αυτοί οι έλεγχοι στην πράξη κατά πόσον είναι αποτελεσματικοί;

Στο άρθρο 11, όπου γίνεται λόγος για τη δυνατότητα εισαγωγής φίλτρων στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης με βάση την Περίληψη Χαρακτηριστικών Προϊόντος, υπάρχει πλήρης ασάφεια, καθώς δεν αναφέρεται ούτε ποια θα είναι αυτά τα φίλτρα, ούτε βεβαίως από ποιόν και με ποιους τρόπους θα καθορίζεται το εάν υπάρχει αναπτυγμένο θεραπευτικό πρωτόκολλο.

Στο άρθρο 13, σχετικά με τη συμπερίληψη ιδιωτών ιατρών στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, λέτε μεταξύ άλλων ότι ως γνωμοδοτούντες ιατροί του Σ.Η.Π. θα δύνανται να επιλέγονται και ιδιώτες ιατροί.

Στο ισχύον άρθρο 266 του νόμου 4512/2018 υπογραμμίζεται ότι: «Η συμμετοχή των ιατρών είναι υποχρεωτική και η έγκαιρη εκτέλεση των καθηκόντων τους εντός των προθεσμιών του παρόντος συνιστά προσήκουσα εκπλήρωση υπηρεσιακού καθήκοντος, η παράβαση του οποίου συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα».

(;) Έχουν διωχθεί πειθαρχικώς, όσοι ιατροί ισχυρίζεστε ότι καθυστερούν και με το πρόσχημα αυτό εισάγετε και τους ιδιώτες στο Σ.Η.Π.;

Στο άρθρο 20, σχετικά με τον μη εκτελεστικό Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, λέτε πως θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και οι αποδοχές του θα καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας.

Με απόλυτη διαφάνεια, όπως άλλωστε μας έχετε συνηθίσει!

Στο άρθρο 27, εισάγετε τον θεσμό του προσωπικού Ιατρού.

Με άλλα λόγια, η παραπομπή του ασθενή σε συγκεκριμένες ειδικότητες γιατρών ή σε ιατρικές πράξεις στο ΕΣΥ θα γίνεται μόνο κατόπιν γνωμάτευσης του θεράποντος προσωπικού γιατρού.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι ο ΕΟΠΥΥ θα καλύπτει οικονομικά επισκέψεις σε γιατρούς και ιατρικές πράξεις στο ΕΣΥ μόνο μετά από παραπομπή του προσωπικού γιατρού.

(;) Πόσο αποτελεσματικό μπορεί είναι αυτό το μοντέλο παραπομπής και πόσους κινδύνους και καθυστερήσεις μπορεί να ελλοχεύει;

(;) Και τι θα συμβαίνει στην περίπτωση που δεν γίνεται άμεση και ορθή διάγνωση και καθυστερήσει η παραπομπή, με ανυπολόγιστους κινδύνους για τον ασθενή;

Οι επιφυλάξεις είναι πολλές.

Επιεικώς απαράδεκτη λόγω της αοριστίας της είναι η διάταξη του άρθρου 29, σχετικά με το σύστημα Κινήτρων και Αντικινήτρων για την εγγραφή του πληθυσμού σε προσωπικό ιατρό.

Εμφανέστατη η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης με το άρθρο 30 και την παροχή υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας από ιδιώτες παρόχους.

Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρετε ότι: «Η διάταξη είναι απολύτως αναγκαία, προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών».

Η αποτελεσματικότερη παροχή υπηρεσιών θα διασφαλιζόταν εάν προσλαμβάνατε μόνιμο προσωπικό και προφανώς δεν περιμένετε εμάς να σας το πούμε.

Αλλά προκρίνετε την εισαγωγή των ιδιωτών ως λύση, λέγοντας μάλιστα ταυτόχρονα ότι το πλαίσιο συνεργασίας, οι υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στη συνεργασία αυτή και κάθε αναγκαία σχετική λεπτομέρεια θα καθορίζονται με κοινή απόφαση του Υπουργού Υγείας και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.

Οι υπερεξουσίες για ακόμη μία φορά σε όλο τους το μεγαλείο!

Τα ίδια και παρακάτω στο άρθρο 32 για τις Δημόσιες Μονάδες Παροχής Υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Δεν μπορούμε να είμαστε σύμφωνοι με διατάξεις οι οποίες καθορίζονται μόνο με απόφαση του Υπουργού Υγείας ή με Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις!

Εμείς στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ πιστεύουμε ότι η αντιμετώπιση των διαχρονικών αδυναμιών του χώρου της δημόσιας υγείας δεν μπορεί να είναι αποσπασματική ή προσχηματική.

Απαιτεί μια σοβαρή επιστημονική προσέγγιση με επίκεντρο τους Έλληνες πολίτες.

Σας ευχαριστώ

Προηγούμενο άρθροΚυριάκος Βελόπουλος – TV ΚΑΣΤΟΡΙΑ 06/05/2022
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ