Σοφία Ασημακοπούλου – Διαρκής επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων 18/11/2022

Υποτίθεται ότι φέρνετε αυτό το νομοσχέδιο για την οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και τον εξορθολογισμό των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών διατάξεων.
(;) Η πραγματικότητα;
Τόσο οι συνταξιούχοι όσο και οι μισθωτοί μετρούν το ευρώ στην κυριολεξία.
Το «τσουνάμι» ακρίβειας και οι ανατιμήσεις έχουν γονατίσει τα ελληνικά νοικοκυριά.

Τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους το 70% των Ελλήνων δήλωσαν ότι έχουν κάνει περικοπές στα έξοδά τους για να τα βγάλουν πέρα, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό φτάνει στο 97%!

Δηλαδή όλοι!

Τον Απρίλιο επίσης, το 49% έκαναν περικοπές λόγω ανεπαρκούς εισοδήματος.

Σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό είναι 60%.

Oι διαδοχικές περικοπές σε συντάξεις και η επελαύνουσα ακρίβεια οδηγούν σε φτωχοποίηση δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχους τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα.

Προβληματίζονται ενόψει του χειμώνα που έρχεται τι θα αφήσουν πίσω, τι δεν θα αγοράσουν ουσιαστικά και τι δεν θα πληρώσουν, για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν.

(;) Τη θέρμανση; Τα φάρμακα; Το φαγητό;
(;) Πώς θα περάσουν αυτοί οι άνθρωποι με τα πενιχρά τους εισοδήματα φέτος τον χειμώνα;

Στην πράξη τιμωρούνται.

Και το συνολικό αποτέλεσμα είναι η ουσιαστική φτωχοποίηση τους.
Όμως η υπομονή και οι αντοχές τους εξαντλήθηκαν.
Το προεκλογικό μίνι ασφαλιστικό προφανέστατα δεν θα λύσει το πρόβλημα.
Θα το κουκουλώσει εντός πολλών εισαγωγικών απλώς εν όψει Χριστουγέννων – αναφέρομαι στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ευάλωτων συνταξιούχων Χριστουγέννων 2022 – θα οδηγήσει σε προσέλκυση ψηφοφόρων, όμως δεν θα στηρίξει ουσιαστικά τα νοικοκυριά.
(;) Τι να πρωτοπληρώσουν με 250 ευρώ;;
Θεσπίζετε πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, οι οποίες, από 1ης.1.2023 μέχρι και τις 31.12.2023, μετατρέπουν συμβάσεις εργασίας μισθωτών εργαζομένων με μερική απασχόληση σε συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης με βάση τα οριζόμενα στο παρόν.
(;) Με ποιο σκεπτικό μόνο για την εκλογική χρονιά 2023;
Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν και από αυτό το νομοσχέδιο οι φωτογραφικές διατάξεις, όπως στην περίπτωση της Μονάδας Εμπειρογνωμόνων Απασχόλησης, Κοινωνικής Ασφάλισης, Πρόνοιας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
Είναι τουλάχιστον προκλητικό να διαβάζουμε ότι ο Διοικητής του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (Μ.Τ.Π.Υ.) θα ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ότι με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα καθορίζονται οι πάσης φύσεως αποδοχές, αποζημιώσεις και έξοδα κίνησης του.
Σαν να μην έφτανε η απαράδεκτη σύσταση της θέσης του Διοικητή του Μετοχικού Ταμείου, δημιουργούνται άλλες δύο, μέσω αποσπάσεων, στο γραφείο του.
Επεκτείνετε την ειδική παροχή προστασίας μητρότητας, όμως δεν μας λέτε πότε και αν θα κάνετε κάτι και για τις μητέρες που είναι ελεύθεροι επαγγελματίες.
(;) Ή μήπως πιστεύετε ότι με τα ψίχουλα που τους δίνονται, είναι όλα καλά κι όλα ωραία;
(;) Με ποιο σκεπτικό διαιωνίζετε την ύπαρξη πολλών ταχυτήτων αναφορικά με την προστασία της μητρότητας;
H απόκτηση ενός παιδιού έχει γίνει στην Ελλάδα προνόμιο για λίγους.
Οι διαδοχικές κρίσεις και η αβεβαιότητα έχουν συμβάλλει δραματικά στην υπογεννητικότητα.
Σήμερα, το βλέπουμε και στη χώρα μας, όπου η ακρίβεια καλπάζει:

Είδαμε αντικλεπτικά σε βρεφικό γάλα, το οποίο και αποτελεί ένα από τα πιο ακριβά προϊόντα στα ράφια των καταστημάτων.

Αποτελεί γροθιά στο στομάχι, καθώς καταδεικνύει το μεγάλο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες, με τους γονείς να δυσκολεύονται να αγοράσουν γάλα για τα μωρά τους.
Προφανώς και υπάρχουν πολλά κενά και ανεπαρκής προστασία για τις αυτοαπασχολούμενες, που πρέπει επιτέλους κάποτε να καλυφθούν!
(;) Και το συμπέρασμα τελικά ποιο είναι;
Ότι οι πολιτικές σας αυξάνουν τις ανισότητες μεταξύ του πληθυσμού κάνοντας τους φτωχούς φτωχότερους και τους λίγους κατά πολύ πλουσιότερους.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους!

Αρκεί να αναφέρουμε ότι ο μέσος καθαρός μηνιαίος μισθός στη χώρα μας το 2021 ήταν 780 ευρώ, όταν στην Πορτογαλία ήταν 860 ευρώ, στην Ισπανία 1.120 ευρώ, στην Ιταλία 1.420 ευρώ και ο μέσος όρος της ευρωζώνης ήταν 1.712 ευρώ – δηλαδή ο μέσος καθαρός μηνιαίος μισθός στη χώρα μας αντιστοιχεί στο 45% του μέσου όρου της ευρωζώνης.

Δραματική μείωση της αγοραστικής δύναμης των μισθών, κίνδυνος διακοπής του ρεύματος, στέρηση των απαραίτητων αγαθών και επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης.

Έτσι καταντήσατε την Ελλάδα του 2022.

Εμείς στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ το έχουμε πει:

Η ακρίβεια θα είναι η «ταφόπλακα» αυτής της κυβέρνησης.

Προηγούμενο άρθροΚωνσταντίνος Μπούμπας – Διαρκής επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων 18/11/2022
Επόμενο άρθροΜαρία Αθανασίου – Διαρκής Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων 18/11/2022