Με το άρθρο 2 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου, αναφέρεται ότι με το πέρας της πιλοτικής φάσης το Ελληνικό Δημόσιο θα αναλάβει σειρά υποχρεώσεων.
Μετά την πενταετία δηλαδή, το Ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να αναλάβει το ίδιο τη συνέχιση της λειτουργίας του δικτύου και των επιμέρους Κέντρων Αναφοράς.
Επίσης, το Υπουργείο Υγείας υποχρεούται εντός 12 μηνών να μεριμνήσει για δημιουργία νέου τμήματος υπό τη Μονάδα Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων.
Γίνεται λόγος για «ιδίους πόρους» χωρίς όμως να δίνεται έστω ένα πλαίσιο αυτών, να ξέρουμε για τί ποσά μιλάμε.
Το άρθρο 3, απορούμε γιατί υπάρχει!
Φέρει τον τίτλο: «Χρονοδιάγραμμα Υλοποίησης» και μόνο το χρονοδιάγραμμα δεν μας αναφέρει.
Λέει γενικά και αόριστα ότι θα οριστικοποιηθεί μέσω του Φορέα Υλοποίησης όταν και όποτε!
Ως προς τον Προϋπολογισμό του άρθρου 4, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι, αυτός θα αφορά σε καταβολές που θα κάνει και ο Διαχειριστής του έργου σε τρίτους.
(;) Αυτοί οι τρίτοι γιατί δεν προσδιορίζονται;
(;) Έστω και κατά προσέγγιση;
Το άρθρο 5 είναι ιδιαιτέρως δεσμευτικό!
Το Ελληνικό Δημόσιο, εντός 30 ημερών, θα πρέπει να καταθέσει τυχόν ενστάσεις για τα πεπραγμένα.
Όμως μετά την πάροδο άπρακτης της ως άνω προθεσμίας αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το Έργο και όλες τις υποχρεώσεις.
Όλοι γνωρίζουμε τις καθυστερήσεις στο Ελληνικό Δημόσιο.
Αν δηλαδή υπάρξει τέτοια καθυστέρηση και δεν προλάβουν να καταθέσουν τυχόν ενστάσεις εγκαίρως, δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
Στο άρθρο 7, ως προς την αποποίηση ευθύνης, το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει και αποδέχεται ότι στο πλαίσιο πιλοτικής φάσης καθώς και με το πέρας αυτής, το Ίδρυμα ως νομικό πρόσωπο, το Δ.Σ. και οι Εργαζόμενοι αυτού καθώς και το Δ.Σ. του Διαχειριστή του ‘Έργου ουδεμία συλλογική ή ατομική ευθύνη φέρουν σχετικά με το αποτέλεσμα των ενεργειών ή παραλείψεων στις οποίες προβαίνουν στο πλαίσιο υλοποίησης παρούσας.
(;) Γιατί τέτοια αποποίηση ευθυνών;
(;) Ιδιαίτερα όταν έχουμε να κάνουμε με κάτι τόσο σημαντικό όσο η ψυχική υγεία των παιδιών μας;
Η Ψυχική Υγεία των παιδιών και των εφήβων στη χώρα μας δεν αποτέλεσε ποτέ προτεραιότητα.
(;) Αλήθεια, έχει πραγματοποιηθεί καταγραφή των υπαρχουσών αναγκών με βάση μια πανελλήνια μελέτη;
Μία άλλη πολύ σοβαρή επίπτωση των διαδοχικών κρίσεων αλλά και της ακρίβειας είναι ότι πολλές οικογένειες έχουν μειώσει ή ακόμα και διακόψει τις θεραπείες των παιδιών τους ακόμα και για σοβαρά προβλήματα, με το κράτος να είναι απλός παρατηρητής.
Αναφορικά με το Μέρος Γ’ , βλέπουμε στα πιο πολλά άρθρα τις γνωστές παρατάσεις, επιβεβαιώνοντας εκείνο που σας λέγαμε από την αρχή της πανδημίας και τελικά επιβεβαιωνόμαστε:
Ουδέν μονιμότερον του προσωρινού.
Παρά την αναμφισβήτητη προσφορά του, το σύστημα υγείας δεν παύει να χαρακτηρίζεται από τις διαχρονικές παθογένειες της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης, της ανεπαρκούς διοίκησης και της έλλειψης σχεδιασμού.
Αλλά και της απουσίας ενός οργανωμένου τομέα δημόσιας υγείας με αποτελεσματικές υπηρεσίες πρόληψης της αρρώστιας, προστασίας και προαγωγής της Υγείας.
Κι όλα αυτά έρχεται κατά κάποιο τρόπο να τα καλύψει η ιδιωτική πρωτοβουλία και με το παρόν νομοσχέδιο.
(;) Αυτή όμως είναι η σωστή λύση για ένα κράτος που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να σέβεται την υγεία των πολιτών του και ιδιαίτερα των παιδιών του, των παιδιών μας;
Παραιτήσεις γιατρών, νοσοκομεία χωρίς θέρμανση, προβλήματα στις εφημερίες, τις ΜΕΘ, τις θεραπείες καρκινοπαθών και στις διακομιδές ασθενών, έχουν αναδείξει τις τελευταίες ημέρες τις μεγάλες αδυναμίες του ΕΣΥ.
Αυτή είναι η πραγματικότητα.
Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα από τα νοσοκομεία Ρεθύμνου και Γιαννιτσών, όπου οι γιατροί παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον.
Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, συγκεκριμένα, μέσα στον Ιανουάριο παραιτήθηκαν 3 γιατροί από το νοσοκομείο Ρεθύμνου, ενώ τον Ιανουάριο του 2021 είχαν παραιτηθεί από το ίδιο νοσοκομείο 12 γιατροί, όλοι λόγω της έλλειψης προσωπικού.
Ως εκ τούτου, στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου, ενώ για την εύρυθμη λειτουργία της προβλέπονται 6 παθολόγοι, έχουν παραμείνει μόνο 2.
Το μεγάλο κύμα φυγής γιατρών χτύπησε και το νοσοκομείο Γιαννιτσών, και πάλι λόγω των μόνιμων προβλημάτων υποστελέχωσης.
Τους τελευταίους μήνες παραιτήθηκαν ο διευθυντής της Παθολογικής Κλινικής και δύο επιμελητές παθολόγοι.
Κλείνοντας, εμείς στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ πιστεύουμε ότι η επένδυση στην προαγωγή της ψυχικής υγείας των παιδιών μας είναι σίγουρα μια επένδυση για το παρόν και το μέλλον της χώρας.