Με το άρθρο 3 εισάγετε πιλοτικό πρόγραμμα προκαταρκτικής κλινικής άσκησης, για να στελεχώσετε τα νοσοκομεία με νέους αποφοίτους, οι οποίοι όμως έχουν μηδενική εμπειρία, έχουν λιγότερη εμπειρία από έναν αγροτικό ιατρό, δεν έχουν κάνει ούτε καν ειδικότητα, κατά πόσον θα είναι αποτελεσματικός ο ρόλος τους;
(;) Μήπως τελικά θα δυσκολεύει το έργο του ιατρικού προσωπικού, το οποίο θα πρέπει ταυτόχρονα με τον χαμό που έχει να αντιμετωπίσει, να δίνει πληροφορίες και στον νέο απόφοιτο;
Επίσης, στις ελληνικές ιατρικές σχολές, οι φοιτητές υποβάλλονται σε κλινική άσκηση στο πέμπτο και στο έκτο έτος των σπουδών τους.
(;) Ποιο το νόημα να ξανακάνουν οι απόφοιτοι το ίδιο πράγμα με τη μόνη διαφορά ότι τώρα θα έχουν πτυχίο;
Αν αυτό γίνει υποχρεωτικό, θα είναι ακόμη μία αφορμή για να φύγουν οι Έλληνες γιατροί στο εξωτερικό.
Τί να πούμε και για το άρθρο 7, όπου οι θέσεις ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ., που αποβαίνουν άγονες μετά από την προκήρυξή τους, δύνανται, με έγκριση του Υπουργού Υγείας να προκηρύσσονται ως θέσεις μερικής απασχόλησης.
Αντί να δώσετε μισθούς αντίστοιχους του έργου τους και κίνητρα ισχυρά, πάτε απευθείας στη μερική απασχόληση!
Αξίζει να αναφέρουμε σε αυτό το σημείο ότι:
όπως δήλωσε πρόσφατα ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, και έως πριν από λίγο διάστημα διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, Δημήτρης Γεωργόπουλος:
«Θα πρέπει με κάποιον τρόπο να δοθούν ουσιαστικά οικονομικά κίνητρα για τους γιατρούς που είναι εντός των μονάδων εντατικής θεραπείας.
Έχουμε μετρήσει ότι σε μία εφημερία ο κάθε γιατρός εντατικολόγος κάνει περίπου 13 χιλιόμετρα μέσα στη Μονάδα.
Είναι επίσης μια πολύ ψυχοφθόρος δουλειά με πολύ μεγάλη ευθύνη».
Εάν συνεχίσουμε να μη δίνουμε κίνητρα στους εντατικολόγους, από εδώ και πέρα οι “καλοί” θα φεύγουν στο εξωτερικό.
Αναφορικά με το άρθρο 10, υπάρχουν προφανώς ερωτήματα για το ποιός θα ελέγχει τους γιατρούς του ΕΣΥ, εάν πληρούν τις προϋποθέσεις για να μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο, εάν δηλαδή ασκούν τα καθήκοντά τους στην τακτική και ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου.
Με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζονται ειδικότερα το είδος, η έκταση, οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι φορείς της απασχόλησης ιατρών κλάδου Ε.Σ.Υ. στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής.
Όλα αυθαίρετα δηλαδή χωρίς να λάβουμε εμείς γνώση ήδη από αυτό το στάδιο!
(;) Υπάρχουν πιθανότητες να αποσυνδεθεί η δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου από τη συμμετοχή στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου δύο φορές την εβδομάδα;
Δεδομένου ότι υπάρχουν ειδικότητες ή περιοχές όπου αυτό δεν είναι εφικτό.
Δυστυχώς, φαίνεται πως σε συνδυασμό με τις μεγάλες ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό και τον απαρχαιωμένο εξοπλισμό και υποδομές, μία τέτοιου είδους πρακτική θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια τους ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα.
Όσους μπορούν δηλαδή.
Διότι η πλειονότητα των συμπολιτών μας, δεν μπορεί να ανταποκριθεί ούτε στα καθημερινά.
(;) Έχετε σκεφτεί ότι ο κόσμος δεν θα έχει να πληρώσει;
(;) Και το κυριότερο, σας νοιάζει;
(;) Γίνεται στο άρθρο 16, λόγος για τον καθορισμό ομάδων νοσοκομείων και θέσεων ιατρών για απόκτηση ειδικότητας, με τι κριτήρια όμως θα γίνεται η αξιολόγησή τους;
(;) Και από ποιους θα αξιολογούνται;
Με το άρθρο 22, προβλέπεται η δυνατότητα σύστασης αυτοτελούς Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών σε νοσοκομεία δυναμικότητας κάτω των τριακοσίων (300) κλινών.
(;) Όμως με τις υποστελεχωμένες δημόσιες δομές υγείας, κατά πόσον, θα εφαρμοστεί αυτό στην πράξη;
Οι επιπτώσεις της υποστελέχωσης είναι άμεσες και επιδρούν αρνητικά στην ασφάλεια των ασθενών.
Διεθνείς μελέτες έχουν δείξει ότι στα υποστελεχωμένα με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό νοσοκομεία τα ποσοστά θνητότητας, διάρκειας νοσηλείας, νοσοκομειακών λοιμώξεων, πτώσεων, λαθών στη φαρμακευτική αγωγή και άλλων ανεπιθύμητων συμβάντων είναι υψηλότερα συγκριτικά με τα επαρκώς στελεχωμένα νοσοκομεία.
Κι εσείς εδώ πάτε να κάνετε ένα βήμα, χωρίς να έχετε λύσει ή έστω ρυθμίσει το ζήτημα της στελέχωσης!
Στο άρθρο 26, προβλέπεται ότι το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων αποτελεί εισηγητικό όργανο της Διοικούσας Επιτροπής του ΚΕ.Σ.Υ. και σε αυτό συμμετέχουν τριάντα έξι (36), και όχι είκοσι εννέα (29) μέλη, όπως με το παλαιό καθεστώς.
Όπου μπορείτε προσθέτετε άτομα κατά το δοκούν!
Λόγω χρόνου, θα συνεχίσουμε με τα υπόλοιπα άρθρα στην τελευταία συνεδρίαση.