Οι βασικότερες λειτουργίες της δημόσιας υγείας συνίστανται κυρίως στην προστασία και προαγωγή της υγείας, καθώς και στην πρόληψη ασθενειών, στον σχεδιασμό και στην αξιολόγηση υπηρεσιών υγείας και στην παρακολούθηση της υγείας του πληθυσμού και των παραγόντων που την επηρεάζουν.
Είδαμε τον τελευταίο 1,5 χρόνο τις υποδομές της υγείας να βρίσκονται στην «εντατική».
Είδαμε νοσοκομεία να γονατίζουν από την πληθώρα των ασθενών και από τις ελλείψεις, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καταστάσεις «εκρηκτικές».
Είδαμε και εξακολουθούμε να βλέπουμε ένα σύστημα υγείας «γερασμένο», αντί να είναι σύγχρονο και δυνατό.
Παρ’ όλα αυτά όμως βλέπουμε ότι προτιμάτε τα «μπαλώματα».
Αγνοώντας μάλιστα επιδεικτικά ακόμη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ο οποίος έκανε έκκληση για αύξηση των επενδύσεων στη δημόσια υγεία, προειδοποιώντας ότι η πανδημία δεν θα είναι η τελευταία και ότι η ανθρωπότητα θα πρέπει να είναι καλύτερα προετοιμασμένη μπροστά στην επόμενη.
Αντ’ αυτού όμως, επιλέγετε συντηρήσετε – αν όχι να επαυξήσετε – την λογική των παρατάσεων ακόμη και σε ρυθμίζεις οι οποίες ήταν εξ αρχής εντελώς παράλογες, για να μην πούμε παράνομες.
Κάτι τέτοιο συμβαίνει και στο άρθρο 14, όπου νομιμοποιούνται οι δαπάνες για την εξόφληση υποχρεώσεων νοσοκομείων του ΕΣΥ, των Κέντρων Υγείας κ.λπ.
Πόσα περιθώρια αφήνουν άραγε τέτοιου είδους ρυθμίσεις;
Προβληματίζει επίσης το γεγονός στα άρθρα 16 και 17 ότι οι παρατάσεις δίνονται κατά παρέκκλιση κάθε γενικής και ειδικής διάταξης.
Εκτός από τις παρατάσεις, πιάσατε και τις παρεκκλίσεις τώρα!
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, με το άρθρο 18 παρατείνετε τον χρόνο παραμονής των ιατρών του ΕΣΥ στην υπηρεσία, μην τυχόν και κάνετε καμία νέα πρόσληψη ή μονιμοποίηση και χαλάσει η συνταγή σας!
Φυσικά και διαφωνούσαμε και εξακολουθούμε να διαφωνούμε και με την παράταση του άρθρου 25 σε ό,τι έχει να κάνει με την δυνατότητα που παρέχεται στον ΕΟΔΥ να προσλαμβάνει για χρονικό διάστημα έως τεσσάρων (4) μηνών ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό βοηθητικό προσωπικό κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων επιλογής προσωπικού.
Έτσι καλύπτονται θεωρείτε οι χρόνιες ανάγκες και παθογένειες του συστήματος υγείας;
Παρ’ όλες τις αυξημένες ανάγκες, οι Έλληνες δεν έχουν ικανοποιητική κάλυψη από το σύστημα υγείας της χώρας.
Και πώς να έχουν άλλωστε, όταν το ίδιο το σύστημα πάσχει από απαρχαιωμένες και αναποτελεσματικές δομές διοίκησης, ελλιπή σχεδιασμό, αδιαφορία για τις πραγματικές ανάγκες υγείας των πολιτών.
Σύμφωνα μάλιστα με περσινή έρευνα της διαΝΕΟσις, οι Έλληνες δεν έχουν ικανοποιητική κάλυψη από το σύστημα υγείας της χώρας.
1 στους 5 δηλώνουν ότι δεν έλαβαν υπηρεσίες (μια εξέταση ή μια διάγνωση ή θεραπεία) παρ’ όλο που την είχαν ανάγκη, κυρίως για λόγους υψηλού κόστους.
1 στους 3 καρκινοπαθείς δηλώνει ότι είχε πρόβλημα στην πρόσβαση στον γιατρό του, 1 στους 4 είχε πρόβλημα στην πρόσβαση στο φάρμακο.
Το 60% των διαβητικών και των υπερτασικών αντιμετώπισαν πρόβλημα στην πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας λόγω του κόστους.
Οι αριθμοί μιλούν.
Με άρθρο 40, παρατείνεται η διάθεση αεροσκαφών σε περιοχές της Χώρας, στις οποίες δεν είναι δυνατή η κάλυψη των αναγκών αεροδιακομιδής ή μεταφοράς με τα υπάρχοντα τη δεδομένη χρονική στιγμή εναέρια μέσα ασθενών, ιδίως αυτών που πάσχουν από κορωνοϊό COVID-19.
Οι αδυναμίες είναι γνωστές.
Αλλά είναι ανεπίτρεπτο τόσο καιρό μετά το Υπουργείο Υγείας να μην διαθέτει αεροσκάφη για τους ασθενείς.
Ποιος σας είπε ότι χωρούν ημίμετρα στην υγεία;
Και βέβαια, ο τρόπος κάλυψης πάσης φύσεως εξόδων της αεροδιακομιδής, γίνεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας.
Και γι’ αυτό δεν κρύψαμε και δεν κρύβουμε την δικαιολογημένη ανησυχία μας.
Η πανδημία βρήκε το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) με πολλά προβλήματα, κάποια από τα οποία ήταν και εξακολουθούν να είναι – και αυτό προβληματίζει – ελλείψεις σε προσωπικό, σε υποδομές, σε υλικά και τεχνολογικό εξοπλισμό.
Ελλείψεις που οφείλονται στην χρόνια εγκατάλειψή του.
Λέγεται πως κάθε κρίση γεννά ευκαιρίες
Μία κρίση βγάζει στην επιφάνεια παθογένειες, ταυτόχρονα όμως δείχνει και το δρόμο για νέες πρακτικές, για νέες συμπεριφορές ατομικές και συλλογικές.
Εμείς στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ πιστεύουμε ότι οι προκλήσεις που αντιμετώπισε το σύστημα υγείας, εξαιτίας του COVID-19, αναδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη υιοθέτησης μίας σοβαρής και εξατομικευμένης προσέγγισης για την υγεία.
Η αξία της δημόσιας υγείας είναι σαφής.
Πρόκειται για ένα κορυφαίας προτεραιότητας δημόσιο αγαθό που δυστυχώς δεν έχει την αντιμετώπιση που θα έπρεπε να έχει.
Σας ευχαριστώ