Η δημόσια υγεία ήταν αβοήθητη και πριν από τον κορονοϊό.
H πανδημία έφερε στο φως τις ανισότητες στην υγεία, αναδεικνύοντας τα ανοικτά ζητήματα που προϋπήρχαν.
Απαιτείται γοργός βηματισμός, ένας σωστός προϋπολογισμός για την υγεία και ένας σχεδιασμός που να λαμβάνει υπόψιν του τη συνοχή και τη μείωση των ανισοτήτων.
Η σύσταση νομικού προσώπου δημοσίου δικαίου με τίτλο «Ένωση Τεχνολόγων Ακτινολογίας Ακτινοθεραπείας Ελλάδας» (Ε.Τ.Α.Α.Ε.), έχει γενικά μία θετική χροιά.
Αναφορικά με την υποχρεωτικότητα εγγραφής του άρθρου 5 παράγραφος 3, θα έπρεπε ενδεχομένως να παρέχεται ένα πιο ευρύ περιθώριο, δεδομένου ότι θα υπάρχει και η σχετική οικονομική συνεισφορά των μελών, η οποία ομοίως θα είναι υποχρεωτική
Με τις διαδοχικές κρίσεις δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, δυστυχώς και το ευρώ μετράει.
(;) Σχετικά με τον Κανονισμό Λειτουργίας στο άρθρο 17, από ποιόν θα συνταχθεί;
Θα ρυθμίζει πολύ σημαντικά ζητήματα, γι’ αυτό οι συντάκτες του θα πρέπει να είναι εκ των προτέρων γνωστοί, ούτως ώστε να υπάρχουν κάποια έστω βασικά εχέγγυα αντικειμενικότητας.
Θα καθορίζει επίσης τους όρους συγκρότησης, λειτουργίας και κατάργησης των επιτροπών και των ομάδων εργασίας του άρθρου 18, όπου επίσης χρειάζεται να υπάρχει διαφάνεια.
Στο άρθρο 20, σχετικά με τις θέσεις του προσωπικού, θα έπρεπε να αναφέρονται τουλάχιστον οι προβλεπόμενες αμοιβές, ακόμη και αν θα καλύπτονται από ίδιους πόρους της Ε.Τ.Α.Α.Ε.
Φυσικά και διαφωνούμε και με το άρθρο 22, στο οποίο αναφέρεται ότι θα ορίζεται Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή με απόφαση του Υπουργού Υγείας.
Δεν γίνεται να μην αναφερθούμε όμως και στην ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση με τα ατυχήματα εργαζομένων στο ΕΣΥ, καθώς φαίνεται πως τα δημόσια νοσοκομεία κρύβουν… κινδύνους.
Τα κτίρια των νοσοκομείων του ΕΣΥ παρουσιάζουν τραγικές δυσλειτουργίες που οφείλονται κυρίως στην παλαιότητά τους, αφού τα περισσότερα, ειδικά στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, δεν έχουν ανακαινιστεί.
Τα «μπαλώματα» που κατά καιρούς γίνονται για να διορθωθούν κάποιες κατασκευές, δεν λύνουν το πρόβλημα.
Απαρχαιωμένα κτήρια και εγκαταστάσεις, που ελλοχεύουν σοβαρούς κινδύνους ακόμη και για τη ζωή των εργαζομένων του ΕΣΥ.
Οι αρχικές κατασκευές με τα χρόνια συμπληρώθηκαν από νεότερα κτίρια τα οποία συνδέονται άναρχα μεταξύ τους δημιουργώντας «εργατικές βόμβες» τόσο για το προσωπικό όσο τελικά και για τους νοσηλευομένους.
Χαρακτηριστικό είναι ότι στο Νοσοκομείο της Νίκαιας στον 1ο όροφο που έπαθε ηλεκτροπληξία η εργαζόμενη, τα κονδύλια για την ανακαίνιση του ορόφου έχουν εγκριθεί εδώ και 8 χρόνια, όπως αναφέρει ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας των Νοσοκομειακών Γιατρών, αλλά εμποδίζονται με πρόσχημα τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.
(;) Θα στελεχώσετε κύριε Υπουργέ τις τεχνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων για την ασφάλεια των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων;
(;) Υπάρχει επάρκεια οξυγόνου για τους ασθενείς;
(;) Πληρούν τα ελληνικά νοσοκομεία τους κανόνες πυρασφάλειας και αντισεισμικότητας;
Αυτά είναι τα σοβαρά!
Όχι οι παρατάσεις και οι υπερεξουσιοδοτήσεις!
Ο Πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ σε πρόσφατες δηλώσεις του τόνισε ότι: «Παρά τις ελλείψεις στο προσωπικό ο δημόσιος τομέας έδωσε μάχες και έσωσε πολλούς ανθρώπους σε αντίξοες συνθήκες. Εργαζόμαστε με 10.000 λιγότερους εργαζόμενους σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, όχι μόνο λόγω των αναστολών εργασίας στους υγειονομικούς αλλά και λόγω συνταξιοδοτήσεων και αποχωρήσεων που δεν έχουν καλυφθεί».
Οφείλουμε να αναφερθούμε και στο γεγονός ότι η χώρα μας στο θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας και της επάρκειας αίματος έχει περισσότερο εικόνα αναπτυσσόμενης, παρά σύγχρονης Ευρωπαϊκής χώρας.
Για να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών οι αρμόδιοι καταφεύγουν στη μέθοδο της πίεσης σε συγγενείς και φίλους σε ποσοστό 37%, κάτι που έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Οι ελλείψεις, όχι μόνο ταλαιπωρούν, αλλά θέτουν ακόμη και σε κίνδυνο τη ζωή 850 ενηλίκων πασχόντων από θαλασσαιμία (μεσογειακή αναιμία) που υπομεταγγίζονται στο πολύπαθο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία», σύμφωνα με καταγγελίες.
Οι υπομεταγγίσεις συμβαίνουν, όμως, όχι μόνο επειδή δεν υπάρχουν οι απαιτούμενες ποσότητες αίματος, αλλά γιατί απουσιάζει ο απαιτούμενος αριθμός γιατρών, τόσο στα δύο τμήματα της Μεσογειακής Αναιμίας, όσο και στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.
(;) Έχετε αναπτύξει κύριε Υπουργέ συγκεκριμένο σχέδιο κάλυψης των αναγκών σε αίμα αυτών των ασθενών;
(;) Κι αν όχι, τι ακριβώς περιμένετε;
Εμείς στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ πιστεύουμε ότι κανένας δεν είναι περιττός στη Δημόσια Υγεία.