Στον αθλητισμό, ειδικά στο ποδόσφαιρο, έχουν αντικατασταθεί σε μεγάλο βαθμό τα στοιχεία της άθλησης, της ψυχαγωγίας, της άμιλλας, της διάκρισης, της τοπικής ταυτότητας, με εκείνα, της απόκτησης υλικών αγαθών, της εγωκεντρικής υπεροχής, της ταπείνωσης του αντιπάλου, της απόλυτης εμπορευματοποίησης, και του ανταγωνισμού, σε κάθε τι, που αφορά το αθλητικό γεγονός.
Η βία στα γήπεδα αποτελεί μέρος της γενικότερης κοινωνικής βίας που αναπτύσσεται στις σύγχρονες κοινωνίες από κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά αίτια.
Οι αιτίες των βίαιων γεγονότων στα ελληνικά γήπεδα πρέπει να αναζητηθούν στα προβλήματα της ζωής των νέων ανθρώπων, στην ανεργία, στην ανασφάλεια, στην αποξένωση κ.α.
Η οπαδικότητα, που επιλέγεται από το άτομο, ως απάντηση στα προβλήματά του, του δίνει την ψευδαίσθηση της ταυτότητας, της δύναμης μέσα σε μια ομάδα, της αναγνώρισης και της υπεροχής.
Θα πούμε για ακόμη μία φορά ότι είναι τραγικό το γεγονός ότι σε μία ευνομούμενη πολιτεία έπρεπε να σκοτωθεί ένας νεαρός συμπολίτης μας για να υπάρξει νομοθετική κινητοποίηση…..
Εμείς στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ πιστεύουμε ότι χρειάζεται προληπτική πολιτική, με την άμεση εφαρμογή πολιτικών ανάπτυξης του αθλητισμού στα σχολεία και ενίσχυση των αθλητικών δραστηριοτήτων των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης, με πολιτικές αγωγής και φίλαθλου πνεύματος των νέων, με ασφαλή σχεδιασμό των γηπέδων με έμφαση στην ακεραιότητα των θεατών.
Και τελικά, δεν αρκεί μόνον η θέσπιση νόμων, αλλά απαιτείται η αμερόληπτη εφαρμογή τους, για να μην θρηνήσουμε κι άλλα θύματα.