Σοφία Ασημακοπούλου – Ολομέλεια 02/12/2022

Τα εξαντλητικά ωράρια που ήδη δουλεύουν οι γιατροί, οι συνεχόμενες και πολυήμερες βάρδιες και εφημερίες έχουν φέρει στα όρια της κατάρρευσης πολλούς γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, που θα καταθέσουμε στα πρακτικά, είναι ο γιατρός- ακτινολόγος του νοσοκομείου Γιαννιτσών, που κατέρρευσε σε ώρα υπηρεσίας, καλύπτοντας μόνος του την εφημερία του ακτινοδιαγνωστικού και του αξονικού τομογράφου του νοσοκομείου.

Η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας, σε ανακοίνωσή της με αφορμή το περιστατικό, κατήγγειλε την εντατικοποίηση της εργασίας στα δύο νοσοκομεία του νομού, λόγω της υποστελέχωσης, που υποχρεώνει το προσωπικό να εργάζεται πέρα από τα όρια της ανθρώπινης αντοχής.

Με το παρόν νομοσχέδιο, εισάγετε πέραν των άλλων και πιλοτικό πρόγραμμα προκαταρκτικής κλινικής άσκησης, για να στελεχώσετε τα νοσοκομεία με νέους αποφοίτους, οι οποίοι όμως δεν έχουν καθόλου εμπειρία, δεν έχουν κάνει ούτε καν ειδικότητα, και είναι αμφίβολο κατά πόσον θα είναι αποτελεσματικός ο ρόλος τους.

Δεν απαντήθηκαν επίσης τα ερωτήματά μας, αναφορικά με το επίμαχο άρθρο 10, που σύμφωνα με τους Ιατρικούς Συλλόγους, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα και ανισότητες στο σύνολο του ιατρικού σώματος.

Ανισότητες που θα λειτουργήσουν τελικά εις βάρος των ασθενών.

Δεν μας απαντήσατε για το ποιός θα ελέγχει τους γιατρούς του ΕΣΥ, εάν πληρούν τις προϋποθέσεις για να μπορούν να ασκούν και ιδιωτικό έργο, εάν δηλαδή ασκούν τα καθήκοντά τους στην τακτική και ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου και αν υπάρχουν πιθανότητες να αποσυνδεθεί η δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου από τη συμμετοχή στην ολοήμερη λειτουργία του νοσοκομείου δύο φορές την εβδομάδα.

Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία στα νησιά του Αιγαίου καταρρέουν, και η Τουρκία κάνει την κρίση ευκαιρία, εκμεταλλευόμενη την γύμνια του ΕΣΥ, με τα τουρκικά θεραπευτήρια να καλούν τους ακριτικούς νησιώτες να περάσουν στην απέναντι πλευρά για να απολαύσουν τις πλουσιοπάροχες υπηρεσίες υγείας που τους προσφέρουν!

Την είδηση έκανε γνωστή η εφημερίδα «Ροδιακή», η οποία έκανε λόγο για κάλεσμα σε κατοίκους των νησιών μας μέσω των social media, του τουρκικού ιδιωτικού νοσοκομείου, διαφημίζοντας τις υπηρεσίες υγείας του, προτρέποντάς τους μάλιστα να επικοινωνήσουν με αυτό, ώστε να κλείσουν και ραντεβού!
Πρόκειται για νοσοκομείο που βρίσκεται στην Αλικαρνασσό, πολύ κοντά δηλαδή στα Δωδεκάνησα, το οποίο όπως αναφέρει σε χορηγούμενη διαφήμιση, είναι το μεγαλύτερο πλήρες νοσοκομείο στην περιοχή, και προσφέρει υπηρεσίες υγείας σε τουρίστες και επισκέπτες της.
Με τον ελληνικό τίτλο «Το μεγαλύτερο πολυεπιστημονικό νοσοκομείο της περιοχής, είναι στη διάθεσή σας» επισημαίνει και πάλι στα ελληνικά τα εξής:
«Από τον Ιούνιο του 2012 καλωσορίζουμε τους Έλληνες επισκέπτες μας από τα Δωδεκάνησα και παρέχουμε υποστήριξη στα ελληνικά καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπείας τους.
Είναι το μεγαλύτερο πλήρες νοσοκομείο στην περιοχή, με 104 κρεβάτια, 23 κρεβάτια εντατικής θεραπείας, 9 κρεβάτια εντατικής θεραπείας νεογνών, 4 χειρουργικές αίθουσες, 10 αίθουσες έκτακτης ανάγκης και ελικοδρόμιο».

Έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους, με το βλέμμα στον επεκτατισμό και στον ελληνικό υγειονομικό χάρτη, χωρίς να ξέρουμε ακόμη τί διαστάσεις μπορεί να λάβει αυτό, και η Κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα!

Εμείς στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ δεν θα κουραστούμε να το λέμε:
Εκείνα που χρειάζονται για να σωθεί έστω και την τελευταία στιγμή το ΕΣΥ, είναι η ευθυγράμμιση της εκπαίδευσης με τις ανάγκες του πληθυσμού και τις απαιτήσεις των υπηρεσιών υγείας, η ανάπτυξη στρατηγικών που θα προσλαμβάνουν και θα διατηρούν εργαζομένους στον τομέα της υγείας, τόσο σε αστικές όσο και σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές, με στόχο την καταπολέμηση της υποστελέχωσης, η δημιουργία ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΝ συνθηκών εργασίας ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ που θα προάγουν μια υγιή ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.
Αλλά εσείς αντί να ενισχύσετε και να αυξήσετε τις δαπάνες για την δημόσια υγεία, που είναι ο μονόδρομος για την αναβάθμισή της, να δώσετε κίνητρα επιστροφής στους χιλιάδες γιατρούς και στους νοσηλευτές μας που έφυγαν στα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, προσπαθείτε να τη διαλύσετε ιδιωτικοποιώντας την και δίνοντάς της τη χαριστική βολή.

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 01/12/2022
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ