Σοφία Ασημακοπούλου – Ολομέλεια 04/10/2023

Τα προβλήματα που προκύπτουν σε βάρος του ΕΣΥ, και της Πρωτοβάθμιας Υγείας ειδικότερα, είναι αποτέλεσμα των καταστροφικών πολιτικών της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει την υγεία ως εμπόρευμα και ευκαιρία για εκτεταμένες ιδιωτικοποιήσεις, με αποτέλεσμα τα Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ανάγκες υγείας των πολιτών.

Η κυβέρνηση αρνείται να στελεχώσει τα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία και συνεχίζει την υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ με συνέπεια την υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Πάμε τώρα στα χειρουργεία.

Σύμφωνα με πρόσφατα σχετικά δημοσιεύματα τα οποία θα καταθέσουμε στα πρακτικά, η λίστα του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», η οποία αναρτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου, αριθμεί 4.976 εγγραφές ασθενών που περιμένουν να χειρουργηθούν.

Η λίστα χειρουργείου του ΚΑΤ για το σύνολο των χειρουργικών τμημάτων του, είχε 6.847 εγγραφές, οι παλιότερες εκ των οποίων χρονολογούνται από πέρυσι τον Σεπτέμβριο.

Η λίστα χειρουργείου του «Αλεξάνδρα» είχε 1.143 ασθενείς σε αναμονή, εκ των οποίων οι 410 αφορούσαν λαπαροσκοπικά γυναικολογικά χειρουργεία.

Στον αντίποδα, η μόνη λύση που παρουσιάζεται στις Ελληνίδες και στους Έλληνες φορολογουμένους, είναι να δώσουν αρκετές χιλιάδες ευρώ ακόμη και για μικροεπεμβάσεις σε ιδιωτικά νοσοκομεία.

Θέλετε να ιδιωτικοποιήσετε ό,τι έχει σχέση με την υγεία.

Φέρνετε λοιπόν την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων.

(;) Η γενεσιουργός αιτία της τραγικής κατάστασης που περιγράψαμε παραπάνω είναι μόνο οι τυχόν διπλοεγγεγραμμένοι στις λίστες;

(;) Και όχι στις ελλείψεις των νοσοκομείων σε προσωπικό;

Σε ανακοίνωσή της η Επαγγελματική Ένωση Παθολόγων Ελλάδας, αναφέρει ότι: «Τα κενά των νοσοκομείων πανελλαδικά καλύπτονται πλέον με διασπορά συναδέλφων από ήδη ελλειμματικά πόστα. Μάλιστα η μετακίνησή τους είναι σε μορφή επιτακτικής εντολής που είναι αδύνατο να αρνηθούν.

Πρόκειται πλέον για κάλυψη πάγιων αναγκών με αθέμιτο τρόπο.

Η πρακτική αυτή είναι αντιεπιστημονική, παράνομη και επικίνδυνη τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους ίδιους τους συναδέλφους».

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ένα μαζικό κύμα αποχώρησης γιατρών του ΕΣΥ από τα δημόσια νοσοκομεία προς τον ιδιωτικό τομέα υγείας ή το εξωτερικό, με στόχο να εξασφαλίσουν καλύτερες εργασιακές και μισθολογικές συνθήκες.

(;) Κι αυτό γιατί;

Γιατί ζητούν το αυτονόητο!

Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και αξιοπρεπείς αμοιβές!

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, το 40% των χειρουργικών αιθουσών στα δημόσια νοσοκομεία είναι κλειστές, λόγω έλλειψης προσωπικού, κυρίως αναισθησιολόγων και νοσηλευτών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αναμονές που μπορεί να φτάσουν και τα τρία έτη.

….

….
Δεν κατανοούμε τι νόημα αυτές οι παρατάσεις.

Γιατί δεν ασχολείστε επιτέλους με σοβαρά ζητήματα, όπως είναι η απίστευτη υποχρηματοδότηση των ΑΕΙ και οι εξευτελιστικοί μισθοί των ακαδημαϊκών;;;

Στην αιτιολογική έκθεση δεν λέτε απολύτως τίποτα.

(;) Μήπως οι παρατάσεις σχετίζονται με την Αυστηροποίηση τών όρων πρόσληψη Διδασκόντων – Επιστημόνων Κατόχων Διδακτορικού στα ΑΕΙ που ζήτησε η Ειδική Γραμματέα Διαχείρισης Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου για να μην “κοπεί” η χρηματοδότηση από την Κομισιόν;

Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας – κι αυτό θα το καταθέσουμε στα πρακτικά – θεωρούσε ότι ο τρόπος με τον οποίο εκλέγονταν και εξελίσσονταν τα μέλη του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού αποτελούσε μία από τις σημαντικότερες παθογένειες του ελληνικού πανεπιστημίου, καθώς το σύστημα χαρακτηρίζονταν από φαινόμενα αυθαιρεσίας, οικογενειοκρατίας, νεποτισμού, αναξιοκρατίας και άφησε υπόνοιες για στημένους φωτογραφικούς διαγωνισμούς σε ΑΕΙ και «στημένα» εκλεκτορικά σώματα καθώς και για υποψήφιους επιστήμονες που προωθούνται για διορισμό στο ΑΕΙ είτε λόγω των συγγενειών τους –εξ αίματος, εξ αγχιστείας ή ακαδημαϊκών.

(;) Μήπως τελικά δεν άλλαξε τίποτα;

….

(;) Έχετε σκοπό να λύσετε αυτά τα προβλήματα με μόνιμες νομοθετικές ρυθμίσεις ή θα συνεχίσετε στο “βλέποντας και κάνοντας”;

Το θέμα της Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας ήταν σε ένα από 100 και πλέον άρθρα, που προστέθηκαν εκ των υστέρων, εκτός διαβούλευσης του νόμου 4957/2022.

Αποφασίσατε για κάτι πολύ σοβαρό, που αφορούσε χιλιάδες ενδιαφερόμενους, φοιτητές και εκπαιδευτικούς ΑΕΙ, χωρίς να ρωτήσετε κανέναν.

Η Ελληνική Λύση έθεσε τα κύρια προβληματικά σημεία από την αρχή της συζήτησης του νόμου στις επιτροπές.

Σας ρωτήσαμε, τι θα γίνει με τα μαθήματα των κατευθύνσεων Εκπαίδευσης που ήδη υπάρχουν στα προγράμματα των σχολών που θεωρούνται καθηγητικές (Μαθηματικά, Φυσικής, Χημείας, Φιλοσοφικής, Μουσικών Σπουδών κ.ά.)

Απάντηση δεν πήραμε.

Να σημειωθεί ότι στις περισσότερες καθηγητικές σχολές τα μαθήματα αυτά είναι υποχρεωτικά και για τις/τους υποψήφιους εκπαιδευτικούς υποχρεωτική είναι και η Πρακτική Άσκηση.

(;) Και τώρα τι κάνετε;

Προηγούμενο άρθροΘέμα: Μοριοδότηση των Κοινωνικών Κριτηρίων σε Άνεργους, Τρίτεκνους, Πολύτεκνους και ΑΜΕΑ εκπαιδευτές (Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης) ΔΙΕΚ και ΣΔΕ (Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας)
Επόμενο άρθροΘέμα: Δύο χρόνια ύστερα από τον σεισμό και οι κάτοικοι στο Αρκαλοχώρι του Ηρακλείου στην Κρήτη εξακολουθούν να βρίσκονται σε απόγνωση