Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων 09/03/2021

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στις 09/03/2021, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση της Απόφασης (ΕΕ, ΕΥΡΑΤΟΜ) 2020/2053 του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 2020 για το σύστημα των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την κατάργηση της απόφασης 2014/335/ΕΕ, Ευρατόμ και άλλες διατάξεις».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες επιταγές επιχειρήσεων

– Το συμπέρασμα από την ακρόαση των φορέων είναι, ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και προσπαθούνε να επιρρίψουν ευθύνες ο ένας στον άλλον προβλέποντας μελλοντικά έναν Αρμαγεδδών.

– Ο υπουργός οικονομικών ξεκίνησε χθες την ομιλία του με κάποιες ανακρίβειες – όπως με το ότι δεν αναφέρθηκε κανένας από τους εισηγητές στο 1,074 τρις € του ΕΣΠΑ 2021-2027, παρά το ότι είναι σημαντικά χαμηλότερο από το 1,346 τρις € που είχε προταθεί το 2018 .

– Δεν είπαμε ούτε πως είναι οριζόντια η εκτίμηση των προτάσεων για τη λήψη των πόρων, αλλά ασφαλώς για κάθε χώρα – ενώ όσον αφορά τον αφελληνισμό των τραπεζών, μεταξύ των οποίων της Πειραιώς το 2015, ήταν μεν ευθύνη του κ. Βαρουφάκη, όπως επίσης το έγκλημα της μη επιβολής ελέγχων κεφαλαίων αφού είχε την πρόθεση να συγκρουστεί με τη Γερμανία.

– Ποια είναι όμως αλήθεια η άποψη της ΝΔ για τους εκβιασμούς και για την παρανομία της ΕΚΤ τότε; Θεωρεί πως υπήρξαν ή όχι;

– Ο υπουργός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα SURE για τη στήριξη των εργαζομένων, χωρίς όμως να πει πως πρόκειται για δανεικά χρήματα, ενώ θα θέλαμε να μας απαντήσει πόσα χρήματα θα μείνουν καθαρά στην Ελλάδα από τα 19,4 δις € των επιδοτήσεων, που σε μία προηγούμενη ομιλία του τα είχε τοποθετήσει στα 22,5 δις €.

– Δηλαδή όταν αφαιρεθεί το ποσόν της αυξημένης συμμετοχής της Ελλάδας στην αποπληρωμή των 750 δις € που θα δανεισθεί η ΕΕ, πόσα ακριβώς θα μας μείνουν;

– Αναλήθεια ήταν επίσης πως το συνολικό νέο πακέτο για την Ελλάδα είναι 71,9 δις € – αφού τα 20 δις € είναι τα συνήθη ΕΣΠΑ που προϋπήρχαν, αλλα 20 δις € η ΚΑΠ που επίσης προϋπήρχε, απλά και τα δύο αυτά πακέτα συνέπεσαν χρονικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, τα 12,5 δις € είναι δάνεια που θα θέλαμε να γνωρίζουμε με τι επιτόκιο και με ποιους όρους θα δοθούν, ενώ μόλις τα 19,4 δις € επιδοτήσεις.

– Όφειλε να αναφέρει πως τα χρήματα από το ταμείο Ανασυγκρότησης υπόκεινται στο ευρωπαϊκό εξάμηνο που θέτει ως προϋπόθεση την επιβολή ακραία νεοφιλελεύθερων πολιτικών.

– Αυτό που θα πρέπει να μας απασχολεί είναι το ότι, αντί να συγκλίνουν οι χώρες της ΕΕ όπως ήταν η αρχική υπόσχεση της Ένωσης, αποκλίνουν όλο και περισσότερο, ειδικά μετά τη μετατροπή της Ευρώπης σε γερμανική

– Οφείλει να μας απασχολεί επί πλέον η μακροοικονομία και όχι οι λογιστικές τακτοποιήσεις με θηριώδη ελλείμματα, συνεχώς με νέα δανεικά.

– Δεν απαντήθηκαν πολλά ερωτήματα μας

– Πώς θα ανταπεξέλθει το ΤΧΣ με την αύξηση κεφαλαίων της Πειραιώς όταν παράγει ζημίες ενώ διαθέτει ελάχιστα κεφάλαια, πώς θα αυξήσει τα κεφάλαια του το ΤΧΣ και από ποιόν, καθώς επίσης πώς θα ανακτήσει τα χρήματα η Ελλάδα, όταν το ΤΧΣ φύγει από τις τράπεζες;

– Εμείς είμαστε υπέρ της καθαρά ελεύθερης αγοράς και όχι υπέρ της νεοφιλελεύθερης που προωθεί τα ιδιωτικά μονοπώλια – ούτε υπέρ της σοσιαλιστικής που στηρίζει τα κρατικά μονοπώλια.

– Είμαστε γενικά εναντίον τόσο των μονοπωλίων, όσο και των ολιγοπωλίων – υπέρ της μεσαίας τάξης και όχι της Ολιγαρχίας.

– Στο άρθρο 3, αυξάνεται η μέγιστη ποσότητα των χρημάτων που μπορεί να ζητηθεί από τις χώρες της ΕΕ σε ένα δεδομένο έτος, για τη χρηματοδότηση των δαπανών της ΕΕ – στο 1,4% από 1,2% του συνολικού ΑΕΕ των 27 μελών της ΕΕ. Πρόκειται για μία οριζόντια καθιέρωση ανωτάτων ορίων, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε τρομερές ανισότητες μεταξύ των κρατών. Δεν λήφθηκαν υπόψιν τα πραγματικά μεγέθη, ούτε η παρούσα κατάσταση και η μελλοντική προοπτική της κάθε οικονομίας – οπότε κάποιες χώρες θα επανέλθουν χωρίς προβλήματα, ενώ κάποιες άλλες θα χρειαστούν υπέρμετρες δεσμεύσεις για να επιβιώσουν.

– Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες κατηγορούνται για μαγειρέματα στα οικονομικά τους – για δημιουργική λογιστική. Εν προκειμένω, ποιοι ακριβώς ελεγκτικοί μηχανισμοί υπάρχουν, έτσι ώστε να διασφαλίσουν πως τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι τα αληθή; Ποιος θα ελέγχει το «συνολικό ενεργητικό» και τις «ταμειακές ανάγκες»;

– Ποιος θα ορίζει τα «εκτιμώμενα έσοδα»; Ποιο ευρωπαϊκό όργανο θα προβαίνει σε ελέγχους όλων των κρατών μελών, έτσι ώστε να διαπιστώσει την αλήθεια ή μη των δηλωθέντων στοιχείων; Το ESM ή οι Θεσμοί που μας ελέγχουν εδώ;

– Είμαστε σίγουροι πως το όποιο μαγείρεμα στοιχείων είναι γνωστό στη Γερμανία – η οποία συνηθίζει να κάνει πως δεν το βλέπει, έτσι ώστε να έχει αργότερα, όταν δήθεν τυχαία το ανακαλύπτει εκ των υστέρων, μοχλούς πίεσης στη διάθεση της.

Προηγούμενο άρθροΑντώνης Μυλωνάκης – Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας 09/03/2021
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΕΥΤΟ – ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ – ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑ