Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων 20/10/2022

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στις 20/10/2022, με θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής,από τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, συζήτηση και κατάθεση απόψεων και θέσεων επί της πορείας υλοποίησης του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών του Ν. 4738/2020 στο πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους.

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Εμείς θεωρούμε πως η κυβέρνηση υπό την πίεση της Τρόικας, οδηγήθηκε σε ένα ακόμη μεγάλο λάθος, σε αυτό της επιδοτούμενης πώλησης κόκκινων δανείων από τις τράπεζες στα ξένα funds, χωρίς να γνωρίζουμε, βέβαια, εάν κάποια από αυτά ανήκουν στις τράπεζες.

– Επιπλέον, οι τράπεζες παραβίασαν με το «hive – town» τη λογική του αναβαλλόμενου φόρου απαξιώνοντάς τον στην ουσία.

– Όσον αφορά τη δυνατότητα της πολιτείας να τις ελέγχει ή και να εισπράξει πίσω τα χρήματα που έδωσε, τα οποία, βέβαια, ανήκουν στους Έλληνες φορολογούμενους.

– Από την άλλη πλευρά δε, κράτησαν το όφελος του αναβαλλόμενου φόρου για το κεφάλαιό τους έως ότου διαγραφεί, ενώ πρόκειται ουσιαστικά για αέρα.

– Μεταφέρθηκαν πολλά κόκκινα δάνεια στους servicers με τον νόμο του 2003, που ειπώθηκε και προηγουμένως, αντί με αυτόν του 2015, σκόπιμα, όμως, για να αποφευχθεί η υποχρέωση τους να κληθούν οι οφειλέτες και οι εγγυητές πριν πουληθούν τα δάνειά τους, έτσι ώστε να προβούν ενδεχομένως σε διακανονισμό.

– Έτσι προωθείται αλήθεια ο εξωδικαστικός συμβιβασμός; Με τέτοιες μεθοδεύσεις; Ευτυχώς, όμως, τόσο ο Άρειος Πάγος όσο και πολλά εφετεία της χώρας μας κατάλαβαν το τέχνασμα τους, ελπίζοντας να μην επιχειρήσει η κυβέρνηση να παρέμβει στην δικαιοσύνη με την τροπολογία που έχει αναφερθεί από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την οποία, βέβαια, ο Υπουργός σήμερα χαρακτήρισε ανύπαρκτη.

– Έτσι, βέβαια, είναι πιθανόν να καταπέσει ένα μεγάλο μέρος των εγγυήσεων του «Ηρακλής», σε μία εποχή που η Eurostat φαίνεται να απαιτεί την εγγραφή τους στο δημόσιο χρέος. Κάτι τέτοιο φυσικά θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα. Τα σκόπιμα λάθη, όμως, και τα ρίσκα από την πλευρά των servicers πρέπει να πληρώνονται, τόσο από την πλευρά των servicers όσο και από την κυβέρνηση.

– Με πιθανότατη δε την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων – αυτό προβλέπουμε τουλάχιστον εμείς – λόγω της ανόδου των επιτοκίων, τα προβλήματα των τραπεζών θα επιδεινωθούν, ενώ ήδη τα funds δεν αγοράζουν νέα πακέτα δανείων, όπως τουλάχιστον αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος. Θα θέλαμε εδώ να ρωτήσουμε εάν πράγματι ισχύει ότι τα funds δεν αγοράζουν πλέον κόκκινα δάνεια των τραπεζών. Ως εκ τούτου, δεν θεωρούμε απίθανο να χρειαστεί μία ακόμη ανακεφαλαιοποίηση τους, κάτι που φυσικά θα εξόργιζε το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Το πρώτο τρίμηνο του 2022 οι τράπεζες κατέγραψαν κέρδη. Ως αποτέλεσμα, βέβαια, μη επαναλαμβανόμενων εσόδων, της μείωσης των λειτουργικών εσόδων τους, της μείωσης των προβλέψεων, καθώς, επίσης, των απαράδεκτα υψηλών εσόδων τους από τις προμήθειες με την κρατική ουσιαστικά πριμοδότηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Έτσι δυσκολεύονται οι δανειζόμενοι και έτσι, βέβαια, αυξάνονται ξανά τα κόκκινα χρέη.

Στο τέλος Μαρτίου του 2022 τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στις τράπεζες ανήλθαν, απ’ ότι είδαμε στην νομισματική έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος σε 12,1 δισ. και στα Funds περί τα 90 δισ. Ο Υπουργός, όμως, είπε προηγουμένως 15 και 87 – κάποιο από τα δύο δεν ισχύει.

– Έχουμε μερικές ερωτήσεις

– Πρώτον, τι γίνεται εάν μετά το διακανονισμό ξανακοκκινίσουν τα δάνεια;

– Δεύτερον, τι γίνεται εάν χάσουν οι οφειλέτες μία καταβολή της ρύθμισης; Ακούμε πάρα πολλά πράγματα και θα θέλαμε μια υπεύθυνη απάντηση. Τα χάνουν όλα, όπως αναφαίνεται στο νέο Πτωχευτικό; Θα υπάρχει ευελιξία;

– Τρίτον, εάν χρεοκοπήσουν οι ενυπόθηκοι δανειολήπτες θα τους επιβαρύνουν όλα τα χρέη αυτούς και τους εγγυητές τους ή τελειώνουν με την απώλεια του σπιτιού, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό;

– Τέταρτον, πόσο επιπλέον υπολογίζετε ότι θα είναι τα κόκκινα δάνεια από την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό;

– Πέμπτον, θα χρειαστεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, λόγω των νέων προβλέψεων ή του αναβαλλόμενου φόρου;

– Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ο χαρακτηρισμός, εκ μέρους του κ. Ράπανου, των τραπεζών, ως διαχειριστές των καταθέσεων των δικών μας. Πολύ ενδιαφέρον ήταν πραγματικά. Θα ήθελα να ρωτήσω την κυρία Ιωάννου, όταν είπατε ότι έδωσαν οι τράπεζες δάνεια στα ποσά που αναφέρατε, εννοούσατε καθαρά, δηλαδή αφαιρουμένων αυτών που αποπληρώθηκαν; Εάν όχι, τότε πόσα ήταν τα καθαρά;

– Τέλος, εάν είναι δυνατόν να μου απαντηθεί, με τι επιτόκια θα δανείζονταν σήμερα οι τράπεζες από τις χρηματαγορές, εάν απευθύνονταν σήμερα για να δανειστούν;

– Θα ήθελα μόνο να συμπληρώσω ότι εξ όσων είδα από τους ισολογισμούς τα ποσοστά κέρδους των servicers σας είναι πραγματικά τεράστια. Αυτό είναι πρόβλημα και πρέπει να λυθεί. Νομίζω ότι κερδίζετε πάρα πολλά, κρίνοντας από τους ισολογισμούς πολλών servicers που είδα.

Προηγούμενο άρθροΘέμα: Μεγάλη ανισομέρεια ως προς την αναλογία διορισμών διδασκάλων του κλάδου “ΠΕ 70” και καθηγητών φιλολόγων του κλάδου “ΠΕ 02”
Επόμενο άρθροΘέμα: Ουσιώδης στρέβλωση στην επί ίσοις όροις είσοδο στις σχολές των ΑΕΙ, όσον αφορά στις διαδικασίες μετεγγραφής των φοιτητών