Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων 23/11/2021

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στις 23/11/2021, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2022».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις :

– Η καθαρή διεθνής θέση της Ελλάδας επιδεινώθηκε κατά 20,8% του ΑΕΠ στο πλην εκατόν εβδομήντα πέντε τοις εκατό (-175%) ή στα πλην διακόσια ενενήντα (-290) δισεκατομμύρια ευρώ περίπου.

– Όσον αφορά δε τη Γενική Κυβέρνηση ανήλθε στα πλην δεκαέξι κόμμα εφτά (-16,7) δις το 2020, στα πλην δέκα επτά (-17) δις το 2021 και προβλέπεται στα πλην επτά κόμμα τέσσερα (- 7,4) δις το 2022. Σε τρία μόλις χρόνια δηλαδή χάνονται από ζημίες, σαράντα ένα κόμμα ένα (41,1) δισεκατομμύρια ευρώ ή το είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) περίπου του ΑΕΠ του 2020.

– Εάν τώρα η Κυβέρνηση θεωρεί πως αυτή, η απόλυτα καταστροφική εικόνα, η επιτομή της κακοδιαχείρισης, θα αντισταθμιστεί από το ρυθμό ανάκαμψης που προβλέπει για το 2021 και το 2022, μάλλον πιστεύει πως απευθύνεται σε άσχετους

– Στον Προϋπολογισμό οι φόροι προβλέπεται να αυξηθούν στα 50 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022, από 46,5 δισεκατομμύρια το 2021, εκ των οποίων, τα 18,7 δισεκατομμύρια θα προέρχονται από τον Φ.Π.Α. σε σχέση με 17,1 δισεκατομμύρια το 2021 και 15,3 δισεκατομμύρια το 2020. Προφανώς, ένας μέρος της αύξησης τους θα προέλθει από την άνοδο του Α.Ε.Π., αλλά με κριτήριο τις διάφορες ελαφρύνσεις που δόθηκαν ειδικά στο τουριστικό πακέτο για να συνεχισθεί, δυστυχώς, η μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, δεν αποτελεί μία φυσιολογική εξέλιξη, εκτός εάν έχει συνυπολογιστεί η άνοδος των τιμών για ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

– Η αύξηση για υγειονομικές δαπάνες και προμήθειες της πανδημίας είναι περί τα 536 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο και 320 εκατομμύρια ευρώ συγκριτικά με το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Τι άλλαξε, αλήθεια, μέσα σ’ ένα τόσο σύντομο χρονικό διάστημα; Γιατί προβλέπονται τόσο μεγάλες υπερβάσεις; Ειδικά όσον αφορά το Πρόγραμμα «Γέφυρα» των πληγέντων από την πανδημία, θα στηριχθεί με μόλις 61 εκατομμύρια ευρώ το 2022 από 477 εκατομμύρια το 2021. Γιατί, αλήθεια; Έχουν τελειώσει τα προβλήματα τους και η πανδημία; Δεν θα αυξηθούν έτσι κατακόρυφα οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί; Από την άλλη πλευρά, γιατί δίνονται ακόμη 30 εκατομμύρια για το «Συνεργασία» και σε ποιους ακριβώς, πόσο μάλλον όταν δεν προβλέπεται απολύτως τίποτα για τον πρωτογενή μας τομέα, εκτός από τα 19 εκατομμύρια ευρώ για το 2021 και 2022 από τη μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών στο 6% από 13%, όταν το κόστος τους, όμως, έχει σχεδόν διπλασιαστεί. Ακριβώς για το λόγο αυτό, έχουμε προτείνει μείωση των συντελεστών του Φ.Π.Α. και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, έτσι ώστε να εξισορροπηθεί η ακρίβεια και να μην επιδεινωθεί η εξαθλίωση των πολιτών, χωρίς φυσικά να μειωθούν τα έσοδα του δημοσίου.

– Στις δαπάνες για την υγεία είναι εμφανές πως η πανδημία χρησιμοποιείται για να κρυφτεί η αποψίλωση του ΕΣΥ, σημειώνοντας πως τα έξοδα των νοσοκομείων θα ανέλθουν στα 2,9 δισεκατομμύρια το 2022 από 2,6 δισεκατομμύρια το 2019, πριν την πανδημία. Πρόκειται, ουσιαστικά, για την προσθήκη μόλις 300 εκατομμυρίων ευρώ στο ΕΣΥ, μια αύξηση κατά 150 εκατομμύρια το 2022 σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο που, εάν δεν κάνω λάθος, ήταν στα 2,75 δισεκατομμύρια. Προφανώς δεν είναι αρκετά, αφού υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις προσωπικού, θυμίζοντας πως το καλοκαίρι ο Πρωθυπουργός είχε αναγγείλει 4.900 προσλήψεις νοσηλευτικού προσωπικού. Πόσες πραγματοποιήθηκαν και με τι κόστος; Δεν υπάρχουν επιπλέον ελλείψεις σε γιατρούς; Τι προβλέπεται εδώ;

– Έχουμε, τονίσει πολλές φορές ότι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων πρέπει να υπερβεί τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ εάν θέλουμε να έχουμε κάποια στιγμή στο μέλλον βιώσιμη ανάπτυξη.

– Πρόκειται για έναν διάτρητο προϋπολογισμό και για μια προσχηματική διαδικασία συζήτησης που δεν αρμόζει στη Βουλή και δεν αξίζει στους Έλληνες, ειδικά η διαδικασία που προηγήθηκε. Σε μια πάμπλουτη χώρα, με πολλές δυνατότητες όπως η δική μας, η οποία είναι θύμα της κακοδιαχείρισης των κυβερνήσεων της.

– Ζητήσαμε τα εξής τρία βασικά πράγματα με στόχο την ανάκτηση της οικονομικής μας ανεξαρτησίας, χωρίς την οποία είναι ψευδαίσθηση η εθνική κυριαρχία.

– Πρώτον, την αλλαγή του οικονομικού μας μοντέλου μακριά από την μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, με βάση τον πρωτογενή μας τομέα τη μεταποίηση την υψηλή τεχνολογία και την αμυντική μας βιομηχανία.

– Δεύτερον, το διπλογραφικό λογιστικό σύστημα στο δημόσιο, που όπως ακούσαμε με χαρά, θα το εφαρμόσει η Βουλή από το 2023.

– Τρίτον, ένα σωστό ισολογισμό του κράτους μεταξύ άλλων, μέσω ενός μητρώου παγίων, έτσι ώστε να απεικονίζεται η πραγματική καθαρή θέση των Ελλήνων, να ξέρουμε που βρισκόμαστε.

– Δυστυχώς τίποτε από όλα αυτά δεν έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση.

Προηγούμενο άρθροΚυριάκος Βελόπουλος – Συνέντευξη στο Νίκο Χατζηνικολάου Real FM 97.9 – 23/11/2021
Επόμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 23/11/2021