Αρχική Βουλή Ομιλίες Βουλευτών Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων 25/07/2022

Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων 25/07/2022

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στις 25/07/2023,με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Ενίσχυση του εισοδήματος των μισθωτών, των νέων, της οικογένειας και της εργασίας – συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις :

– Συνεχίζοντας με το άρθρο 48, αφορά την πολυσυζητημένη ποσοτικοποίηση των προγραμμάτων των κομμάτων που αναλαμβάνει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, κάτι που θεωρούμε ως μια ενδιαφέρουσα και χρήσιμη πρόταση, η οποία αν μη τι άλλο θα μπορούσε να εκπαιδεύσει το πολιτικό προσωπικό. Εντούτοις είναι περίεργο πως η παρούσα κυβέρνηση φέρνει τη συγκεκριμένη διάταξη, όταν η ίδια δεν κοστολογεί τα νομοσχέδια, όπως το σημερινό, εκεί που αναφέρει το Γενικό Λογιστήριο ότι πολλές διατάξεις εξαρτώνται από πραγματικά γεγονότα. Το άκρον άωτον δε της ανευθυνότητας είναι η ακοστολόγητη απολιγνιτοποίηση, δήθεν στο όνομα της κλιματικής αλλαγής, όπως επίσης του Χρηματιστηρίου Ενέργειας με τα καταστροφικά αποτελέσματα για την άνοδο των τιμών, όταν ο κύριος Χατζηδάκης γνωρίζουμε όλοι πως εγγυόταν ότι θα μειωθούν οι τιμές.

– Είναι επίσης προβληματικό το ότι η κοστολόγηση αναλαμβάνεται από μια ανεξάρτητη αρχή, τα μέλη της οποίας διορίζονται εμμέσως πλην σαφώς από την εκάστοτε κυβέρνηση, αφού ο Πρόεδρος και τα άλλα 4 μέλη του Δ.Σ. προεπιλέγονται μεταξύ των υποψηφίων από τριμελή επιτροπή που απαρτίζεται από τον Υπουργό Οικονομικών, τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Εν προκειμένω, οι προτεινόμενοι εγκρίνονται από το Υπουργικό Συμβούλιο και διορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, ενώ η θητεία των μελών του Δ.Σ. είναι εξαετής για τον Πρόεδρο και ένα μέλος πενταετής για τα άλλα 2 μέλη και τετραετής για ένα μέλος.

– Εκτός αυτού, το θέμα της κοστολόγησης είναι μεν πολύ ενδιαφέρον, αλλά αμφίσημο, όσον αφορά την επιστημονική πλευρά, αλλά και την πολιτική. Προκύπτουν δε διάφορα ερωτήματα για τη διαδικασία κοστολόγησης, τα οποία θα έπρεπε να απαντηθούν, όπως τα εξής:

– Πρώτον, ποια είναι η μεθοδολογία που θα ακολουθεί το Δημοσιονομικό Συμβούλιο; Δεν αναφέρεται πουθενά, ενώ προφανώς η μεθοδολογία έχει μεγάλη σημασία, όπως για παράδειγμα όσον αφορά τις μελλοντικές προβλέψεις εσόδων-εξόδων, την προεξόφληση των χρηματοροών και λοιπά.

– Δεύτερον, θα υπάρχουν παρατηρητές και συμμετοχή από όλα τα κόμματα στη διαδικασία ή θα εξαρτάται από διορισμούς της Κυβέρνησης;

-Τρίτον, θα υπάρχει προθεσμία κατάθεσης των προγραμμάτων, για παράδειγμα 5 μήνες πριν τις εκλογές, έτσι ώστε να μην γίνεται τελευταία στιγμή, χωρίς να υπάρχει χρόνος για λεπτομερή ανάλυση; Πώς θα κατατίθενται εμπρόθεσμα εάν γίνονται οι εκλογές πρόωρα; Μήπως θα πρέπει να κατατίθενται, ας πούμε, στην τριετία;

-Τέταρτον, θα υπάρχουν συνέπειες όταν τα κόμματα δεν εφαρμόζουν το νόμο και το πρόγραμμα ή δεν δικαιολογούν τις αποκλίσεις;

– Πέμπτον, θα προηγηθεί λογιστικός έλεγχος των οικονομικών, έτσι ώστε να μην μπορούν να ισχυριστούν τα κόμματα ότι παρέλαβαν «καμένη γη» και άδηλες δαπάνες; Σημειώνεται δε, ότι δεν έχουν αποτιμηθεί καν οι συμμετοχές του υπερταμείου και τα πάγια του Δημοσίου, ενώ δεν έχει εφαρμοστεί ακόμη γενικό λογιστικό σχέδιο.

– Έκτο και τελευταίο, γιατί γίνεται σύγκριση με το Μεσοπρόθεσμο, το οποίο μπορεί να μην έχει υπερψηφίσει το συγκεκριμένο κόμμα, και με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Μήπως θα πρέπει να ζητείται έγκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε περίπτωση που υπάρχει διάσταση με την Ευρωπαϊκή Ένωση; Σε περίπτωση που δεν υπάρχει έγκριση ή εν τέλει υπάρχει απόκλιση, θα αναφέρει πως θα την υπερκεράσει και θα τίθενται περιορισμοί ως προς αυτές;

– Με το άρθρο 49 τώρα, οι πιστώσεις του τακτικού προϋπολογισμού το 2023 αυξάνονται κατά 700 εκατομμύρια, ενώ από αυτές τα 600 εκατομμύρια είναι πιστώσεις του Υπουργείου Οικονομικών, χωρίς, όμως, να υπάρχει καμία περαιτέρω διευκρίνιση. Υπάρχει κάποιο σχέδιο σχετικά με το πού θα διατεθούν; Εμείς πιστεύουμε πάντως ότι θα πρέπει να διατεθούν στην παραγωγή και όχι σε επιδόματα, δηλαδή στην έμμεση επιδότηση των καρτέλ των σούπερ μάρκετ και της ενέργειας. Δεν μπορούμε να δώσουμε βέβαια «λευκή επιταγή» για την συγκεκριμένη δαπάνη, ενώ, αφού έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο πριν από τις πυρκαγιές της Αττικής και της Ρόδου, δεν μπορεί να ισχυριστεί, προφανώς, η Κυβέρνηση πως προοριζόταν για την κάλυψη των δαπανών του Ταμείου Αρωγής.

– Πάντως, θα έπρεπε, στο βαθμό που είναι δυνατόν, να χρησιμοποιεί το Δημόσιο τα ιδιόκτητα ακίνητά του, κάτι, βέβαια, πολύ δύσκολο, όταν δεν υπάρχει ακόμη μητρώο παγίων, δεν υπάρχει τίποτα στη χώρα σε όλα αυτά, ενώ τα έχει παραχωρήσει στο υπερταμείο των ξένων, στην ΕΤΑΔ, χωρίς αποτίμηση και με απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ, αν είναι δυνατόν.