Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων 28/07/2021

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στις 28/07/2021, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση της Σύμβασης Χρηματοδότησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας, της Δανειακής Σύμβασης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ελληνικής Δημοκρατίας και των παραρτημάτων τους».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις :

– Η παρούσα σύμβαση χρηματοδότησης είναι η αφετηρία για την είσπραξη των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης, από το οποίο αναμένεται, δήθεν, να σωθεί η Ελλάδα, με προκαταβολή έως και 7 δισεκατομμυρίων, όταν η Κυβέρνηση δαπάνησε και θα δαπανήσει 41 δισεκατομμύρια για το 2020 και το 2021, προφανώς, λόγω της καταστροφικής διαχείρισης της πανδημίας εκ μέρους της, με την Ελλάδα να βυθίζεται ξανά στην ύφεση το 2020, με τα δίδυμα ελλείματα και τα δίδυμα χρέη της εκτός ελέγχου. Εάν όλα αυτά δεν είναι δημοσιονομικός εκτροχιασμός, τότε τι ακριβώς είναι;

– Ακόμη χειρότερα, χωρίς να δοθεί σχεδόν τίποτα για τη βιώσιμη ανάπτυξή μας σε παραγωγικούς τομείς, αλλά, αντίθετα, για τον τουρισμό και για τις εισαγόμενες ΑΠΕ, που θα αυξήσουν τόσο το κόστος ενέργειας όσο και την εξάρτηση της χώρας μας.

– Το συνολικό ποσό που θα εισπράξουμε από το Ταμείο Ανασυγκρότησης αναμένεται πως θα φτάσει στα 30,4 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων 17,7 επιδοτήσεις και 12,7 δάνεια.

– Είναι ένα ποσό κάτω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και πολύ πιο χαμηλό από τα 10 δισεκατομμύρια του ΠΔΕ πριν από τα μνημόνια.

– Στο νομοσχέδιο τώρα, σημειώνοντας πως θεωρούμε απαράδεκτη τη συζήτηση σε μια μόνο συνεδρίαση, όπως, άλλωστε, τόνισαν όλοι οι συνάδελφοι στη Διάσκεψη των Προέδρων και σήμερα, η Κυβέρνηση κυρώνει τις συμβάσεις με ένα άρθρο για την κάθε μια, όπου το πρώτο αφορά την επιδότηση ή τη χρηματοδότηση, το δεύτερο τα δάνεια και το τρίτο την έναρξη.

– Μελετώντας, βέβαια, τις συμβάσεις, με τα τόσα προβλήματα που εμπεριέχουν, καταλαβαίνουμε πως η Κυβέρνηση και η Τρόικα, προσπαθούν να αποφύγουν τη συζήτηση, όπως συνέβη με τα μνημόνια, επειδή τοποθετούνται απαράδεκτοι όροι για ένα σχετικά μικρό ποσό.

– Η Κυβέρνηση μπορεί πράγματι να εισπράξει τα 7,9 δις φέτος, όπως δήλωσε ο Υπουργός, ο κ. Σκυλακάκης, τότε πότε θα εισπραχθούν τα υπόλοιπα; Εκτός αυτού υπάρχουν ώριμα έργα για αυτά τα 7,9 δις ή θα διασπαθιστούν από την εγχώρια ολιγαρχία, όπως συνέβαινε πάντοτε με τα ΕΣΠΑ; Από την άλλη πλευρά, γιατί στο ΕΛΛΑΔΑ 2.0 αναφέρεται η επταετία ως περίοδος των επενδύσεων, ενώ οι εκταμιεύσεις φαίνονται πιο εμπροσθοβαρείς;

– Στο προοίμιο αναφέρεται το ποσό των δανείων τα οποία είναι μεγίστου ύψους 12,7 δισ. όσο δηλαδή η μόχλευση κατά 0,72 φορές τις μη επιστρεπτέας χρηματοδότησης. Με απλά λόγια το 42% του συνολικού ποσού είναι δάνεια. Η προκαταβολή εδώ είναι ύψους 1,6 δισ. Επομένως, η Ελλάδα μπορεί να εισπράξει μαζί με τη μη επιστρεπτέα χορήγηση των 2,3 δισ. συνολικά 3,9 δισ ευρώ.

– Περιμένετε περισσότερα, κύριε Υπουργέ, όταν αναφέρεται ότι θα φτάσει στα 7,9 δισ. το 2021 ή μήπως συνυπολογίσατε τη συμμετοχή των ιδιωτών;

– Ποιο είναι το επιτόκιο του δανείου για τις ενήμερες καταβολές δεν το βρήκαμε πουθενά. Στο άρθρο 12 αναφέρεται στην παράγραφο 2 το εξής, το κράτος μέλος δικαιούται να ζητήσει μερική ή ολική πρόωρη εξόφληση. Σε αυτή την περίπτωση, η Επιτροπή θα αξιολογήσει το αίτημα και κατά την απόλυτη διακριτική της ευχέρεια θα ορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις για την εν λόγω πρόωρη εξόφληση. Γιατί δεν αναφέρονται τώρα οι όροι, προφανώς δεν πρέπει να γίνει αποδεκτή μια τέτοια ασάφεια, εμείς τουλάχιστον δεν θα την κάναμε ποτέ αποδεκτή.

– Στο άρθρο 22 αναφέρεται ότι σε περίπτωση απάτης, διαφθοράς, σύγκρουσης συμφερόντων, παραβίασης του άρθρου 5 παράγραφος 2 ή εσφαλμένων πληροφοριών και αιτιολόγησης ενός αιτήματος καταβολής, το ποσό των ανεξόφλητων δόσεων δανείου που θα κηρυχθεί άμεσα ληξιπρόθεσμο και απαιτητό και των μη εκταμιευθησών δόσεων δανείου που θα ακυρωθούν σύμφωνα με το άρθρο 13 παράγραφος 2, θα αντιστοιχεί στο επηρεαζόμενο ποσό. Ήταν πολύ δύσκολο να το καταλάβουμε και θα θέλαμε να διευκρινιστεί τι ακριβώς εννοεί. Μπορεί να χρωστάει κανείς ποσά που δεν εισέπραξε ή να λογίζονται πανωτόκια στο σύνολο του ποσού ακόμη και αν δεν τα εισέπραξε.

Προηγούμενο άρθροΘέμα: Απελπισμένοι οι ελαιοπαραγωγοί της Μαρώνειας της Ροδόπης
Επόμενο άρθροΘέμα: Αύξηση της εγκληματικότητας στην Δημοτική Ενότητα Χαλάστρας, του Δήμου Δέλτα