Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων 30/11/2022

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων στις 30/11/2022, με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών:
«Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2235 – Κύρωση Πρόσθετης Πράξης στο Νέο Συνυποσχετικό μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ναυτιλιακής Κοινότητας και φορολογικές ρυθμίσεις για τη ναυτιλία – Επείγουσες φορολογικές και τελωνειακές ρυθμίσεις – Θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Κεντρικής Μονάδας Κρατικών Ενισχύσεων και του Δικτύου Κρατικών Ενισχύσεων – Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις :

– Κύριε Υπουργέ, δεν φαίνεται να έχει κανένα νόημα η συζήτηση των σχεδίων νόμων που καταθέτετε, αφού απαντάτε επιλεκτικά, συνήθως σε ότι σας συμφέρει και σχεδόν μόνο στην Αξιωματική Αντιπολίτευση, ενώ αφήνετε όλα τα ερωτήματα μας αναπάντητα. Εν προκειμένω χθες, όχι εσείς βέβαια, αλλά ο κ. Σταϊκούρας.

– Για παράδειγμα, δεν απαντήθηκε γιατί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν ποσοτικοποιεί μία σειρά δαπανών και ποιες ήταν, μέχρι σήμερα, οι απώλειες εσόδων από τις παρατάσεις, τις μειώσεις φόρων και τελών. Λογικά, πρέπει να το γνωρίζουμε.
Επιπλέον, γιατί επιμένετε στα απαράδεκτα τεκμήρια διαβίωσης, καθώς επίσης, γιατί επιχορηγείτε συνεχώς τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και όχι τον πρωτογενή τομέα, ή τη μεταποίηση; Υπενθυμίζω εδώ, ότι από τα 43 δισεκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για την πανδημία, στον πρωτογενή τομέα πήγαν μόλις 183 εκατομμύρια ευρώ. Αν είναι δυνατόν; Με υπεκφυγές πάντως, δεν κυβερνάται αυτή η χώρα, ούτε με το να μη σέβεται καθόλου η κυβέρνηση την αντιπολίτευση, ιδίως, όταν προσπαθεί να συμμετέχει εποικοδομητικά στη συζήτηση των νομοσχεδίων.

– Επί των άρθρων τώρα, είναι μάλλον τυπική και εύλογη η αποδοχή της Οδηγίας για την ατέλεια, όσον αφορά τις αγορές των Ενόπλων Δυνάμεων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε σχέση με το ΦΠΑ στο άρθρο 4 και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο άρθρο 5. Θα πρέπει μόνο να υπάρχει έλεγχος, επειδή κάποιες δαπάνες μπορούν να αυξηθούν εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αφού η Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ εμπλέκονται στην αποστολή εξοπλισμού και στη συντήρηση του, κυρίως στις ανατολικές χώρες. Εμπλέκεται όμως επίσης η χώρα μας σε αποστολές, κυρίως μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και της σιδηροδρομικής σύνδεσης. Οπότε, θα ήταν σωστό να διευκρινιστεί το κόστος επιβάρυνσης του κρατικού μας προϋπολογισμού από την απαλλαγή του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα εν λόγω προϊόντα και υπηρεσίες, εάν βέβαια υπάρχει έως τώρα δαπάνη. Ας μην ξεχνάμε δε, ότι στο παρελθόν έχει υπάρξει σκάνδαλο, μεγάλο σκάνδαλο, για λαθρεμπόριο καυσίμων των Ενόπλων Δυνάμεων. Οπότε, θα πρέπει να εξασφαλιστεί ο έλεγχος αυτών των αγορών, για να μην έχουμε ξανά αυτού του είδους τα σκάνδαλα.

– Περαιτέρω στο άρθρο 6, παρατίθενται οι αλλαγές στο συνυποσχετικό, όπου όμως δεν έχει προσκομιστεί ολόκληρο το αρχικό κείμενο, οπότε οφείλουμε να ρωτήσουμε γιατί;

Δεύτερον, στο άρθρο 3, παράγραφος 1, φορολογούνται με 5% τα μερίσματα και οι υπεραξίες κεφαλαίου από τις μετοχές από 10% πριν, όπως άλλωστε ισχύει για όλους τους φορολογούμενους. Γιατί λοιπόν γίνεται ειδική αναφορά στους εφοπλιστές; Μας έκανε εντύπωση. Δεν είναι και αυτοί φορολογούμενοι, όπως όλοι οι άλλοι έλληνες;

– Τρίτον, στο άρθρο 6 παράγραφος 2, γιατί το περιεχόμενο θεωρείται ότι ισχύει και για τους άλλους εφοπλιστές, πλην όσων έχουν υπογράψει, από τη στιγμή που θα το αποδεχτεί το 90% των υπογραφθέντων; Στην προηγούμενη ρύθμιση αναφερόταν πως οι άλλοι εφοπλιστές είχαν τη δυνατότητα να αποδεχθούν τη σύμβαση, όχι υποχρεωτικά, αλλά εάν θέλουν. Απλά ήταν μια απορία γιατί δεν υπήρχε στην προηγούμενη σύμβαση και υπάρχει στη σημερινή Πόσοι την είχαν αποδεχθεί τότε; Η ερώτηση μας εδώ. Περιμένετε, βιάζεστε. Πόσοι την είχαν αποδεχτεί τότε; Όλοι; Όχι. Θα μας πείτε, όμως, πόσοι. Ωραία. Αυτή ήταν ακριβώς η λογική της ερώτησης. Η επέκταση δίνεται για όσους έχουν και πλοία υπό ξένη σημαία υπό την προϋπόθεση πως ελέγχονται από την Ελλάδα. Πώς αποδεικνύεται αυτό; Από την έδρα της εταιρείας;

– Τέταρτον, στο άρθρο 7 παράγραφος 1, γιατί παρέχεται ευελιξία για την καταβολή των ποσών μέσα σε μία διετία; Παρέχεται, αλήθεια, ανάλογη ευελιξία και στους άλλους φορολογούμενους της Ελλάδας;

– Πέμπτον, στο άρθρο 7 παράγραφος 3, ο έλεγχος των αποτελεσμάτων της συμφωνίας, το ύψος των εσόδων και τυχόν έλλειμμα πραγματοποιείται από επιτροπή που ελέγχουν ο Υπουργός Οικονομικών και ο Διοικητής της ΑΑΔΕ. Με δεδομένη όμως την αποτυχία, την πλήρη αποτυχία, στην εξιχνίαση των ποσών της λίστας Λαγκάρντ, Μπόργιανς, κλπ. που αφορούσαν σε μεγάλο βαθμό διασυνοριακές μετακινήσεις του τύπου που έχει και η ναυτιλία, μέσω φορολογικών παραδείσων δηλαδή, είναι επισφαλής η επιτυχία, οπότε πρέπει να υπάρξουν, κατά την άποψή μας, επιπλέον ασφαλιστικές δικλείδες. Δεν φτάνουν μόνο αυτές.

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων 30/11/2022
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – Η ΝΔ ΔΙΝΕΙ ΤΗ ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΟ ΕΣΥ