Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 08/03/2022

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στις 08/03/2022, με θέμα ημερήσιας διάταξης:
Ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Διαχειριστή του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.), κ. Αναστάσιο Μάνο, σχετικά με την προμήθεια καλωδίων και αγωγών.

Απάντηση Διευθύνοντα Σύμβουλο ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε.: 06:34

Έγινα οι εξής παρατηρήσεις :

– Η συγκεκριμένη σύμβαση περιλαμβάνει διαφόρων ειδών καλώδια για τις ανάγκες του δικτύου, ενώ δεν αναφέρεται λεπτομερώς πού θα χρησιμοποιηθούν, εκτός εάν δεν το είδαμε. Εάν είναι, δηλαδή, για αντικατάσταση βλαβών, για νέες οικιστικές συνδέσεις ή για συνδέσεις ΑΠΕ, με βάση το νέο νόμο 4819 / 2021 και τα άρθρα 116, 111 που επιτρέπει τη σύνδεση, με συνοπτικές διαδικασίες, ακόμη και σε δασικές περιοχές. Αναφέρετε, για παράδειγμα, πως θα χρησιμοποιηθούν τα καλώδια για την αναβάθμιση δικτύων σε δασικές περιοχές. Τι σημαίνει αυτό; Αναφέρεται, για παράδειγμα, πως θα χρησιμοποιηθούν τα καλώδια για την αναβάθμιση δικτύων σε δασικές περιοχές. Εδώ θα θέλαμε να ξέρουμε τι σημαίνει.

– Δεν θα αναφερθώ στην αξία του διαγωνισμού, αφού ειπώθηκε, αλλά μόνο στο ότι είναι 19,7% υψηλότερη της προϋπολογιζόμενης, ενώ η προηγούμενη προμήθεια από τις 28-9-2018 είχε κόστος 133 εκατομμύρια. Ως εκ τούτου είναι σήμερα 23,98% υψηλότερη.

– Το εύλογο εύρος των τιμών, βασίζεται σε μελέτη της Deloitte, ενώ είναι από 183 εκατομμύρια έως 200 εκατομμύρια. Δεν λέω τα υπόλοιπα. Εν προκειμένω, δεν γνωρίζουμε πως η Deloitte αναλαμβάνει τέτοιου είδους μελέτες. Οπότε η ερώτηση μας είναι εάν χρησιμοποιείται από παλιά η Deloitte ή από τη νέα διοίκηση Μπακατσέλου.

– Όπως διαβάσαμε, τώρα, στα μικρά γράμματα της μελέτης της, στη σελίδα 167 στο συνημμένο 8, βασίζεται σε στοιχεία και πληροφορίες που έχουν δημοσιευτεί από πηγές οι οποίες αναφέρονται αναλυτικά στο κείμενο. Εάν καταλάβαμε καλά βασίζεται στις τιμές των δεικτών των πρώτων υλών, στη σελίδα 193 στο συνημμένο 8, και όχι των τελικών προϊόντων. Ισχύει, αλήθεια, αυτό;

– Γενικότερα τώρα, τα υπόγεια καλώδια της παρούσας προμήθειας αντιστοιχούν μόλις στο 1% του συνολικού δικτύου, γεγονός που σημαίνει πως μόνο ένα πολύ μικρό μέρος θα υπογειοποιηθεί.

– Τι είδους βελτίωση σε δασικές περιοχές θα επιτευχθεί έτσι;

– Πόσο είναι το μήκος του δικτύου σε δασικές περιοχές;

– Εάν δεν υπογειοποιηθεί, σε κάθε χιονόπτωση και πυρκαγιά το ρεύμα θα διακόπτεται, ενώ θα λέτε ξανά πως φταίνε τα δέντρα που δεν κλαδεύτηκαν.

– Κατά μέσον όρο οι επενδύσεις του δικτύου είναι 174 εκατομμύρια. Εάν ισχύει τότε αυτή η προμήθεια θα είναι για δύο, τρία χρόνια, νομίζω για δύο είπατε, όπως η προηγούμενη. Ποιο είναι, λοιπόν, το όφελος από την ιδιωτικοποίηση; Προφανώς, κανένα.

– Το θετικό είναι πάντως το ότι και οι τρεις προμηθεύτριες εταιρείες, τα «Ελληνικά Καλώδια», η «Nexans» και η «Κρωνάκης» έχουν παραγωγή στην Ελλάδα. Θα ήταν ευχής έργο να είναι στην Ελλάδα και οι προμηθευτές τους, όσον αφορά το σίδηρο, το αλουμίνιο, τον χαλκό και τα πλαστικά.

– Πού θα χρησιμοποιηθούν τα καλώδια; Για οικιακές συνδέσεις, για συνδέσεις ΑΠΕ, για βλάβες ή για κάτι άλλο; Θα θέλαμε ποσοτικοποιημένες λεπτομέρειες, εάν βέβαια μπορείτε.

– Πόσα χρόνια επενδύσεων θα καλύψει αυτή η προμήθεια;

-Γιατί δεν υπάρχουν περισσότερα υπόγεια καλώδια;

– Γιατί υπάρχει 50% προσαύξηση στην προμήθεια; Πόσο πιθανό είναι να ενεργοποιηθεί η διάταξη;

– Η προσαύξηση αναφέρεται σε αύξηση της αξίας κατά 50%, με την ίδια τιμή μονάδας, φανταζόμαστε, ή αν έχει αυξηθεί η τιμή μονάδας στην αγορά, μπορεί να μειωθεί η ποσότητα καλωδίων;

– Θα δρομολογηθεί και προμήθεια κολώνων ή έχετε; Θυμίζοντας πως ο κ. Χατζηδάκης δήλωνε πως δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για κολόνες.

– Ενδέχεται να υπάρξει πρόβλημα από τη ραγδαία αύξηση των τιμών των πρώτων υλών, τον τελευταίο καιρό, στους προμηθευτές;

– Γιατί χρησιμοποιήθηκε η Deloitte Consulting για την εκτίμηση της αξίας των υλικών; Είναι ειδική σε προμήθειες δομικών υλικών η συγκεκριμένη εταιρεία; Ποια είναι η εμπειρία των στελεχών που ενεπλάκησαν; Εξ όσων γνωρίζουμε, δεν υπάρχει.

-Πόσο κόστισαν οι υπηρεσίες της; Γιατί βασίστηκε σε δείκτες πρώτων υλών, εννοώ στα commodities, και όχι στις τιμές αγοράς;

– Διενεργήθηκε διαγωνισμός για να αναλάβει το έργο η Deloitte Consulting;

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 08/03/2022
Επόμενο άρθροΘέμα: Εξορθολογισμός και μείωση των προστίμων ένεκα παραγωγής ρύπων CO2 λόγω ανωτέρας βίας