Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 15/03/2022

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στις 15/03/2022, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Διαχείριση, έλεγχος και εφαρμογή αναπτυξιακών παρεμβάσεων για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, σύσταση Ανώνυμης Εταιρείας “Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων Α.Ε.” και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις :

– Ο πραγματικός πληθωρισμός στην Ελλάδα θα ξεκινήσει εάν τεθεί σε λειτουργία το σπιράλ μισθών-τιμών. Η πρότασή μας είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, αφού έτσι θα αυξηθεί ο πραγματικός μισθός των εργαζομένων χωρίς να είναι εις βάρος των επιχειρήσεων και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας, η οποία υποφέρει σε μεγάλο βαθμό.

– Δεν θα είχαμε καμία δημοσιονομική επιβάρυνση εάν δεν είχε προηγηθεί το ασφαλιστικό του κυρίου Χατζηδάκη με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης. Ως συνήθως, ο κ. Χατζηδάκης καταστρέφει τα πάντα με τα οποία ασχολείται.

– Όσον αφορά στην ακρίβεια, η πρότασή μας είναι η μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, στα καύσιμα και στα αγροτικά εφόδια, αναλογικά της πληθωριστικής ανόδου των τιμών τους, οπότε δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό κόστος για το δημόσιο. Βέβαια, δεν θα αισχροκερδεί το δημόσιο εις βάρος των καταναλωτών, αφού είχε υπολογίσει πληθωρισμό 0,8 στον Προϋπολογισμό για το 2022, ενώ θα διαμορφωθεί άνω του 6% σε ετήσια βάση.

– Σε σχέση με την προτροπή του κυρίου Κακαβά να αποσυρθούν τα 13 άρθρα της ΚΑΠ, οφείλετε να το δείτε σοβαρά.

– Στο άρθρο 1, αναφέρονται τα Ταμεία που εμπλέκονται, όσον αφορά στο ΕΣΠΑ, το μεταναστευτικό και την ΚΑΠ. Εν προκειμένω, θεωρούμε πως το μεταναστευτικό δεν έχει καμία θέση εδώ, όπως δεν έχουν θέση οι κοινωνικές δαπάνες, αφού δεν έχουν καμία σχέση με επενδύσεις.

– Εκτός αυτού, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κανένα δικαίωμα να εμπλέκεται σε καθαρά εθνικές πολιτικές, επειδή αφορούν δημοκρατικές διαδικασίες σε επίπεδο κρατών και όχι μη δημοκρατικών Επιτροπών, όπως είναι αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

– Ακόμη χειρότερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση απαιτεί τη συμμετοχή μη εκλεγμένων οντοτήτων, όπως των ΜΚΟ που ονομάζονται πλέον Οργανώσεις Κοινωνίας Πολιτών, με το γνωστό τρόπο της αλλαγής μιας φθαρμένης ονομασίας -όπως της «τρόικας» σε «θεσμούς» και, σήμερα, σε «ενισχυμένη εποπτεία». Τελικά, ποια είναι η Κοινωνία των Πολιτών; Δεν την αντιπροσωπεύει το κοινοβουλευτικό μας σύστημα; Γιατί χρειάζονται επιπλέον θεσμοί για την κοινωνία; Για να εκπροσωπούν μη εκλεγμένους και μη πολίτες ισότιμα, όπως και τους χορηγούς τους;

– Στα άρθρα 3 και 4, παρατίθενται οι τομείς των προγραμμάτων για τις επενδύσεις ΕΣΠΑ 2021-2027, για τα μεταναστευτικά και τα αγροτικά με την ΚΑΠ 2023-2027. Επίσης, οι δράσεις στις 13 Περιφέρειες και τα προγράμματα INTERREG. Το πρόβλημα εδώ είναι το ότι δεν συμπεριλαμβάνονται τα ποσά, θυμίζοντας το νομοσχέδιο για την απολιγνιτοποίηση που νομοθετήθηκε ένας Οργανισμός, για την εφαρμογή του, μαζί με πολλές θέσεις εργασίας, χωρίς να αναφέρεται τι έργα θα πραγματοποιήσει.

– Ειδικά όσον αφορά στα λιγνιτικά μας εργοστάσια, αυτός είναι ο βασικός λόγος που πληρώνουμε πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα, σύμφωνα και με πρόσφατη συνέντευξη μέλους του ΤΕΕ. Εκτός φυσικά από το πάρτι αισχροκέρδειας που διεξάγεται από το χρηματιστήριο ενέργειας και το οποίο έχουμε αναλύσει πάρα πολλές φορές.

– Έχουμε κουραστεί, να ακούμε ότι μία επένδυση –όπως, για παράδειγμα, μία αυτοκινητοβιομηχανία- δεν είναι εφικτή, επειδή η εσωτερική μας αγορά είναι μικρή. Σαν να μην έχουμε πρόσβαση στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως επίσης η Τουρκία και μάλιστα αδασμολόγητα στο μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων που εξάγει. Η Πορτογαλία, που κατασκευάζει αυτοκίνητα, έχει μεγαλύτερη εγχώρια αγορά;

– Εάν δει κανείς τώρα τα ιστορικά στοιχεία, οι καταθέσεις των επιχειρήσεων δεν αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκρηκτικής ανόδου του φθηνού τουρισμού, τα έτη 2012 έως 2019. Αυτό μας επιβλήθηκε ουσιαστικά με τα μνημόνια. Το ίδιο επαναλήφθηκε το 2021, όταν ξεκίνησε ξανά ο τουρισμός, τεκμηριώνοντας πως ο τουρισμός απορροφά τελικά εθνικούς πόρους, πχ για τις υποδομές ή για κεφάλαια κίνησης, ενώ αυξάνει το εμπορικό μας έλλειμμα, επειδή εισάγεται το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών του. Γιατί εισάγεται; Απλούστατα, επειδή έχουμε πάψει να παράγουμε.

– Οι επιδοτήσεις δεν αποτελούν λύσεις αλλά ακριβώς το αντίθετο, αφού επικεντρώνονται σε καλλιέργειες που δεν χρειάζονται ή που δεν υπάρχει το κίνητρο της ανάπτυξης. Αυτό που χρειάζεται είναι η δημιουργία ολοκληρωμένων αλυσίδων παραγωγής, όπως το παράδειγμα του βαμβακιού που εξάγεται ακατέργαστο αντί να ενσωματώνεται στην εγχώρια παραγωγή, έτσι ώστε να αναβιώσει η εγχώρια κλωστοϋφαντουργία και η βιομηχανία ενδυμάτων. Είναι, άλλωστε, ευκαιρία σε μία εποχή αναδιάταξης των διεθνών αλυσίδων παραγωγής, λόγω των κρίσεων που βιώνουμε.

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ “ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ” ΛΗΨΗΣ ΜΕΤΡΩΝ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗΣ ΕΝΑΝΤΙ ΤΩΝ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΩΝ
Επόμενο άρθροΘέμα: Σοβαρά προβλήματα στο Ειδικό Νηπιαγωγείο Λαυρίου, λόγω έλλειψης Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΕΠ) και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΒΠ)