Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 16/03/2021

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στις 16/03/2021, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Κύρωση Επενδυτικής Συμφωνίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Μονοπρόσωπης Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΥ” και συναφείς διατάξεις».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Στην προηγούμενη επιτροπή θέσαμε ερωτήσεις στον Υπουργό που δεν απάντησε – οπότε θα επαναλάβουμε ορισμένες από αυτές, ελπίζοντας να μας κάνει την τιμή αυτή τη φορά, αφού διαφορετικά δεν έχουν νόημα οι επιτροπές.

– Αναφέραμε πως για να υπογραφεί μία τόσο σκανδαλώδης σύμβαση, με πλεονεκτήματα μόνο για την Ελληνικός Χρυσός και με πλήθος μειονεκτημάτων για το δημόσιο, θα πρέπει λογικά να υπάρχουν δύο μόνο λόγοι:

(α) Χρηματισμός που ασφαλώς θα ήταν αδιανόητος από οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση και προφανώς δεν το πιστεύουμε ή

(β) Ισχυρές πολιτικές πιέσεις που θεωρούμε σχεδόν βέβαιες, κρίνοντας από μία παρελθούσα δήλωση του υπουργού διεθνούς εμπορίου του Καναδά στο Reuters.

– Ασκήθηκαν αλήθεια κ. υπουργέ τέτοιες πολιτικές πιέσεις, όπως υποθέτουμε;

– Ποια είναι η ζημία του δημοσίου από τη μη καταγγελία της προηγούμενης σύμβασης που αναφερόταν σε αποζημιώσεις, σε περίπτωση μη εκπλήρωσης του όρου της καθετοποιημένης παραγωγής;

– Σύμφωνα με εκθέσεις επιθεωρητών, σε πολλά από τα απόβλητα παρατηρήθηκαν σημαντικές υπερβάσεις στα όρια μετάλλων – ιδιαίτερα επικίνδυνες για την μόλυνση του αέρα και των υδάτων της περιοχής. Υπάρχουν σχετικές μετρήσεις του τελευταίου εξαμήνου;

– Ποιες είναι οι «δικλείδες που θωρακίζουν την επένδυση», όπως αναφέρεται και ποιες είναι οι προβλέψεις που έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου;

– Ποια είναι τα μέτρα που θα λάβει η Εταιρεία, προκειμένου να περιοριστεί η περιβαλλοντική ζημία και να βελτιωθούν οι διαθέσιμες τεχνολογίες σε όλες τις πτυχές της εξόρυξης, της επεξεργασίας και της διαχείρισης καταλοίπων μετάλλων και υδάτων;

– Δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι η Eldorado Gold έχει πολύ καλούς δικηγόρους, σύμβουλους επικοινωνίας και φοροτεχνικούς αφού δεν πληρώνει φόρους με Ολλανδίας και συνεχίζει με περιβαλλοντικά επιβαρυντικές πρακτικές χωρίς την δημιουργία της μονάδας κατεργασίας.

– Όσο για την αναφορά ότι είναι στο Καναδικό και Αμερικανικό Χρηματιστήριο και έλεγχο από NYSE, IRS (σελ 4) αρκεί να αναφέρουμε ότι και η Follie Follie ήταν στο NASDAQ όπως και η Siemens και Volkswagen και η Novartis στο NYSE. Εντούτοις όταν αποκαλυφτήκαν τα σκάνδαλα και πλήρωσαν πρόστιμα εκεί, στην Ελλάδα δεν συνέβη κάτι ανάλογο.

– Στο άρθρο 12, θεωρούμε τις διατάξεις χαριστικές και υπερβολικά ευνοϊκές για την εταιρία. Στις παρ. 1 και 2 που αφορούν την απαράδεκτη διάρκεια της σύμβασης διαπιστώνουμε πως δεν προβλέπεται πουθενά η αναθεώρηση των όρων και η δυνατότητα του Δημοσίου να προτείνει νέες δεσμεύσεις ή επιπλέον ανταλλάγματα για να εγκριθεί η παράταση. Γιατί αλήθεια;

– Στην παρ. 3, τα δικαιώματα της εταιρίας στη μεταλλευτική περιοχή και στα μεταλλεία Κασσάνδρας, καθώς επίσης οι πάσης φύσεως άδειες που έχει λάβει, θα ισχύουν και θα εξασφαλίζονται σε όλη τη διάρκεια της συμφωνίας – χωρίς να προβλέπεται πουθενά αναθεώρηση ή προσαρμογή τους σε μεταγενέστερους κανόνες ή σε νομοθετικές προβλέψεις.

– Διαπιστώνουμε πως το Δημόσιο δεν έχει εξασφαλίσει κανένα απολύτως, έστω μικρό, ποσοστό συνεκμετάλλευσης των μεταλλευμάτων.

– Δεν βλέπουμε καμία πρόβλεψη σε λόγους ανωτέρας βίας ή τυχόν παρανομίες εκ μέρους της εταιρίας που να δικαιολογούν την παρεμπόδιση και παρέμβαση στις δραστηριότητες της.

– Δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί πως θα αναλάβει τη δημιουργία και τη συντήρηση των συγκεκριμένων υποδομών η εταιρία, για όλη την ευρύτερη περιοχή; Με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, προκειμένου να υπάρξει έστω κάποιο έμμεσο όφελος των κατοίκων;

– Στο άρθρο 16, διαπιστώνουμε πως τόσο τα ανακτηθέντα μεταλλεύματα, όσο και η αξία τους, υπολογίζονται με τεκμήριο τα τιμολόγια που εκδίδει η εταιρία – χωρίς κανέναν άλλο έλεγχο.

– Θα μπορεί δηλαδή να δηλώνει ό,τι επιθυμεί και να κανονίζει η ίδια τι θα πληρώνει στο Δημόσιο, ως πρόσθετο μεταλλευτικό τέλος – ενώ οι προβλέψεις για πρόδηλο σφάλμα ή για απιστία, είναι απίθανο να θεμελιωθούν στην πράξη.

– Και ρωτάμε τι ακριβώς εγγυήσεις θα πρέπει να παρέχει το δημόσιο με βάση τις διατάξεις της σύμβασης και σε τι ύψος κίνδυνο το εκθέτει;

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΗ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟΥ ΑΠΟ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Επόμενο άρθροΚωνσταντίνος Μπούμπας – Ολομέλεια 17/03/2021