Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 16/05/2022

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στις 16/05/2022, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς την Οδηγία (ΕΕ) 2019/2161 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2019 για την τροποποίηση της Οδηγίας 93/13/ΕΟΚ του Συμβουλίου και των Οδηγιών 98/6/ΕΚ, 2005/29/ΕΚ και 2011/83/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου όσον αφορά στην καλύτερη επιβολή και τον εκσυγχρονισμό των κανόνων της Ένωσης για την προστασία των καταναλωτών και άλλες διατάξεις.».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις :

– Κατά την ακρόαση φορέων είδαμε, ότι όλοι συμφώνησαν όσον αφορά την κατάργηση των ενδιάμεσων εκπτώσεων, οπότε, πρέπει να το σκεφτεί πάρα πολύ σοβαρά η Κυβέρνηση, γιατί για να το λένε όλοι, θα πει ότι είναι σωστό και φυσικά το λέμε και εμείς.

– Θα ξεκινήσουμε σήμερα, συμφωνώντας με τον κ Γεωργιάδη, σε σχέση με το ότι ζούμε σε δύο παράλληλους κόσμους και δεν μπορούμε να συναντηθούμε. Έτσι είπε την προηγούμενη φορά, όπως το παράδειγμα του πληθωρισμού στο προηγούμενο νομοσχέδιο του. Θα υπενθυμίσω εδώ πως αναφερόμενος στη διαφορά μεταξύ αποπληθωρισμού πλην 2% και πληθωρισμού 8% σε σχέση με την Ελλάδα, είχε ισχυριστεί πως η διαφορά είναι 6%, οπότε πως η Ελλάδα είναι σε καλύτερη θέση από την υπόλοιπη Ευρώπη. Με απλά λόγια, επέμεινε στο ότι, όταν κανείς βρίσκεται στο δεύτερο υπόγειο ενός κτιρίου και πηγαίνει στον όγδοο όροφο διανύει έξι ορόφους. Κάτι που βέβαια τεκμηριώνει πως είναι αδύνατο να συναντηθούμε ποτέ, αφού η αριθμητική δημοτικού που γνωρίζουμε είναι τελείως διαφορετική.

– Όποιος συγκρίνει τώρα το ποσοστό του πληθωρισμού με τις άλλες χώρες και δεν αναφέρει τη σχέση του με τους εκάστοτε μισθούς, απλά κοροϊδεύει τους Έλληνες. Πόσο, μάλλον, όταν δεν βλέπει το γεγονός ότι όσον αφορά τα βασικά αγαθά και την ενέργεια, όπως ένα φτωχό κράτος αποτελούν μεγάλο ποσοστό των εισοδημάτων των εξόδων από τα στρώματα πολιτών τους, έχει υπερβεί κατά πολύ το 20%.

Σε όρους κόστους – διαβίωσης λοιπόν. Αυτό πρέπει να εξετάζουμε. Είναι φανερό πως η άνοδος των τιμών για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα που αποτελούν την πλειοψηφία δυστυχώς στην Ελλάδα μετά από 12 χρόνια μνημονίων είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από όλες τις άλλες χώρες της δύσης. Γεγονός που τεκμηριώνει το μέγεθος της αποτυχίας της κυβέρνησης.

– Μία χώρα που δεν παράγει έχοντας καταστραφεί από τις κυβερνήσεις της, είναι αναγκασμένη να εισάγει, καθώς επίσης, ενεργειακά εξαρτημένη, είναι προφανώς πολύ πιο εκτεθειμένη στις διεθνείς συνθήκες.

– Στο θέμα των λαϊκών αγορών που αναφέραμε την προηγούμενη φορά. Διαπιστώσαμε πως δεν θεωρούνται ενδιαφέρουσες από τους συμμετέχοντες οι αλλαγές του σημερινού νομοσχεδίου. Βασικό τους πρόβλημα και θέλω να το τονίσω εδώ, παραμένει η μείωση του 20% των ποσοστών συμμετοχής των πολιτών βιομηχανικών ειδών λαϊκών αγορών στα θρησκευτικά πανηγύρια, ενώ επίσης βασικό αίτημα τους, οι 20 ημέρες για τις πασχαλινές αγορές από 15 που είναι σήμερα.

– Στο άρθρο 3 δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά το καθεστώς των εκπτώσεων σε γενικές γραμμές, εκτός από την παράγραφο 2 όπου απελευθερώνεται το καθεστώς προσφορών. Το γεγονός αυτό για τα μεγάλα σούπερ μάρκετ και τα πολυκαταστήματα ισοδυναμεί, όπως σχολιάζεται και στη διαβούλευση, με άτυπες εκπτώσεις για υποκατηγορίες προϊόντων όπως για παιχνίδια τα Χριστούγεννα. Κάτι που αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό για τα μικρά και εξειδικευμένα μαγαζιά, τα οποία πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα.

– Όσον αφορά την παράγραφο 6 που καταργήθηκε, όριζε πως έπρεπε να ενημερώνεται το παρατηρητήριο τιμών της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις προσφορές τουλάχιστον μία ημέρα πριν από την έναρξή τους. Γιατί αλήθεια καταργήθηκε; Η υποχρέωση αναφοράς των τιμών στο e-katanalotis υπάρχει μόνο για τις λαϊκές αγορές κατά τον πρόσφατο νόμο 4849 του 2021;

– Είναι εύλογη η προσθήκη για τις ψεύτικες αξιολογήσεις στο 6, πόσο μάλλον αφού έχει αναδειχθεί σε μεγάλο θέμα στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, το EDC έχει προειδοποιήσει ακόμη και διαδικτυακούς γίγαντες, όπως την Amazon, ότι θα επιβάλλει πρόστιμα 43 χιλιάδων δολαρίων για κάθε ψεύτικη αξιολόγηση. Τι κυρώσεις θα επιβάλλονται στην Ελλάδα, αφού δεν θεωρούμε πως καθορίζονται από το σχετικό άρθρο 24; Δεν πρέπει να τις γνωρίζουμε;

– Σε κάθε περίπτωση δεν έχουμε ξανά ακριβή μεταφορά της Οδηγίας, γεγονός που δεν μας είναι κατανοητό. Συγκεκριμένα, έχει παραλειφθεί από το άρθρο 11Α της Οδηγίας, ολόκληρη η πρόβλεψη, σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη μπορούν να καθορίζουν τους όρους εφαρμογής και τις επιπτώσεις των εν λόγω μέσων έννομης προστασίας, ενώ μπορούν να λαμβάνουν υπόψιν, κατά περίπτωση, τη βαρύτητα και τη φύση της αθέμιτης εμπορικής πρακτικής, τις ζημιές που υπέστη ο καταναλωτής και άλλες σχετικές περιστάσεις. Γιατί αλήθεια παραλήφθηκε ολόκληρη αυτή η παράγραφος;

Προηγούμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Επίκαιρη Ερώτηση 16/05/2022
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ «ΕΞΑΓΓΕΛΙΑ» ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ