Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στις 24/11/2020, σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών:
«Σύσταση, λειτουργία και αρμοδιότητες Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, ρύθμιση ζητημάτων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών» .
Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:
– Έαν πράγματι ο κύριος Υπουργός και η Κυβέρνηση του ενδιαφερόνταν για τα εισοδήματα των Ελλήνων πολιτών, δεν θα υπερχρέωνε η Κυβέρνηση την Ελλάδα τη περίοδο 2004-2009 με πολυάριθμες προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων και δεν θα είχε παραδώσει την εθνική κυριαρχία στους ξένους με την υπογραφή του PSI, ενώ ούτε θα συμμετείχε στο τρίτο μνημόνιο.
– Εκτός αυτού δεν θα είχε βυθίσει τη χώρα σε μία θηριώδη ύφεση άνω του 10% και με μείωση του ΑΕΠ κατά 20 δις ευρώ μέσα σε ένα έτος και ούτε θα είχε εκτοξεύσει τα ελλείμματα του δημοσίου στα 18 δις ευρώ συνεχίζοντας να τα χρηματοδοτεί με δανεικά.
– Είναι απαράδεκτο να χαράσσει τη στρατηγική αερομεταφορών της χώρας μια ανεξέλεγκτη υπηρεσία.
– Θεωρητικά η ΑΠΑ μπορεί να συμφωνήσει και να εγκρίνει την επέκταση του Τουρκικού FIR στο Αιγαίο ερήμην του Κράτους.
– Ο φιλελευθερισμός της Κυβέρνησης είναι θεωρητικός, με παράδειγμα της υποχρεωτικής για τους ιδιοκτήτες μείωσης των ενοικίων κατά 40%. Ακόμη χειρότερα με την επιδότηση του 50% της μείωσης μόνο για τους ιδιώτες ιδιοκτήτες και όχι για τα νομικά πρόσωπα. Βόρεια Κορέα είναι αλήθεια η Ελλάδα και εφαρμόζεται τέτοια μέτρα;
– Έτσι όπως είναι διατυπωμένο το νομοσχέδιο, θα μπορούσε να αναλάβει τη θέση διοικητή αερομεταφορών κάποιος φιλόλογος, μικροβιολόγος ή και δικηγόρος.
– Είναι προσβλητικό να κρίνεται η επιλογή ενός Έλληνα διοικητή κάθε φορά από 2 ξένους της EASA. Πόσο μάλλον χωρίς μία σαφή ακαδημαϊκή αναγνώριση.
– Θα κατατεθούν στα πρακτικά οι παραβιάσεις των Ευρωπαϊκών Κανονισμών που βρέθηκαν στο νομοσχέδιο.
– Βάση δημοσιευμάτων υπάρχουν φόβοι πως το σχέδιο επιδόσεων θα χρησιμοποιηθεί προσχηματικά ως μοχλός μείωσης των αποδοχών ή και εκβιασμού των υπαλλήλων.
– Δημιουργούνται 2 μέτρα και 2 σταθμά στον εργασιακό χώρο. Γιατί αυτή η εχθρότητα στο προσωπικό;
– Έχουμε επιφυλάξεις αν αρκεί το προσωπικό των 172 ατόμων για την σωστή λειτουργία της υπηρεσίας.
– Διαφωνούμε στη δυνατότητα η ΕΤΑΔ να παραχωρεί ακίνητα στην ΑΠΑ.
– Διαφωνούμε στην εξαίρεση πειθαρχικού ελέγχου του προσωπικού της ΑΠΑ από τον νόμο 4057/2012.
– Δεν είναι δυνατόν να συνδέεται η ασφάλεια των πτήσεων με μπόνους.
– Με το άρθρο 52 του ν/σ, εισάγεται ουσιαστικά η δυνατότητα μετέπειτα ιδιωτικοποίησης της ΥΠΑ ενώ δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα αλλαγής διαδικασιών.
– Μήπως με την αλλαγή καθεστώτος της ΥΠΑ σε Ν.Π.Δ.Δ. δίνει τη δυνατότητα μαζικών απολύσεων;