Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 25/02/2021

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στις 25/02/2021, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων: «Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη και τις υποδομές».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Αποτελεί μέρος της ανύπαρκτης ανάπτυξης της χώρας μας, προφανώς λόγω της αποτυχημένης πολιτικής μίας κυβέρνησης που αυξάνει τα ελλείμματα και το χρέος, σαν να μην υπάρχει αύριο – ενώ κρύβει όλη την κακοδιαχείριση της, όπως είναι ασφαλώς τα αλλεπάλληλα και απρογραμμάτιστα κλειδώματα, πίσω από την πανδημία.

– Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τον εφιάλτη της επόμενης ημέρας – κάτι που σίγουρα γνωρίζει η κυβέρνηση, έχοντας πιθανότατα την πρόθεση να προβεί έγκαιρα σε εκλογές.

– Η υπηρεσία DG Comp της ΕΕ πάντως, μετά από μακροσκελή έρευνα εμπλέκεται και με άλλου είδους τρόπους στην Ελλάδα, αφού μάλλον αυτή σταμάτησε την καραμπινάτη υπόθεση για εξεταστική επιτροπή, υπερδιπλασιάζοντας το τίμημα για το 30% της σύμβασης παραχώρησης του Ελ. Βενιζέλος.

– Το νομοσχέδιο έχει στόχο τις αλλαγές που συζητούνταν από καιρό, σχετικά με τις συμβάσεις δημοσίων έργων – για την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών, καθώς επίσης για τη θεραπεία της νοσηρότητας που υπάρχει.

– Οι αλλαγές αυτές αποτελούν τροποποίηση του Ν 4412/2016 του ΣΥΡΙΖΑ που, όπως έχει αναφέρει το υπουργείο υποδομών, τροποποιήθηκε 385 φορές – οπότε η σημερινή θα είναι η 386η, ενώ σίγουρα θα ακολουθήσουν πολλές άλλες, κρίνοντας από τον όγκο των τροπολογιών που παράγει το πανάκριβο επιτελικό κράτος

– Οι ιδέες που συλλαμβάνονται σε ένα γραφείο στην Ουάσιγκτον ή στις Βρυξέλες, με βάση τις καλές πρακτικές του τι λειτουργεί επιτυχημένα στην Δανία, τη Λιθουανία ή τη Χιλή, δεν αποτελούν εγγύηση μίας ανάλογης λειτουργίας και επιτυχίας τους στην Ελλάδα.

– Το δε πακέτο ανάπτυξης της ΕΕ, το Next Generation EU, είναι μεν ύψους 32 δις € μαζί με τα δάνεια, αλλά απαιτεί το 37% να δαπανηθεί για πράσινα έργα και το 20% για την ψηφιοποίηση κυρίως του δημοσίου με αγορά προφανώς Ευρωπαϊκής τεχνολογίας, δηλαδή Γιάννης κερνάει, Γιάννη πίνει– κάτι με το οποίο εμείς διαφωνούμε, προτείνοντας παραγωγικές επενδύσεις όπως στην ηλεκτροκίνηση, στον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς μας τομέα, σε υποδομές που λείπουν όπως ο σιδηρόδρομος, ο ΒΟΑΚ αντί του αεροδρομίου της ΤΕΡΝΑ στο Καστέλι κλπ.

– Για όλες αυτές τις ρυθμίσεις δεν αναφέρεται κόστος από το ΓΛΚ – κάτι που θεωρούμε εντελώς απαράδεκτο. Δεν είναι αλήθεια αυτονόητο πως για τις όποιες αλλαγές θα πρέπει να γνωρίζουμε το κόστος και το όφελος, έτσι ώστε να είμαστε σε θέση να κρίνουμε εάν συμφέρουν ή όχι;

– Δυστυχώς για την Ελλάδα, αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση έχει χάσει εντελώς τον έλεγχο της οικονομίας – όπως φαίνεται από τα τεράστια ελλείμματα του 2020, καθώς επίσης από τα προβλεπόμενα του 2021.

Προηγούμενο άρθροΚυριάκος Βελόπουλος – Kontra Channel 24/02/2021
Επόμενο άρθροΘέμα: Αντίθετοι οι κάτοικοι του Λύγγου, στον Δήμου Ζίτζας, των Ιωαννίνων στην επικείμενη λειτουργία μονάδας παραγωγής ενέργειας με καύση βιορευστών