Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 26/08/2021

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στις 26/08/2021,του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας «Κύρωση:α) της από 5.8.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του κινδύνου πυρκαγιών” (Α΄138) και β) της από 13.8.2021 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “ Έκτακτα μέτρα για την αποτελεσματική προστασία και την ταχεία αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, την άμεση στήριξη των πληγέντων από τις πυρκαγιές του Ιουλίου/Αυγούστου 2021 και συναφείς διατάξεις” (Α΄143) και άλλες διατάξεις».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις :

– Ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει το Μάιο του 2021 πως είχε ακόμη και ειδικό σχέδιο για τα περιαστικά δάση, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά – ενώ τελικά κάηκαν η Βαρυμπόμπη, η Πάρνηθα, τα Γεράνεια, η Σταμάτα, η Κερατέα, τα Βίλια κοκ. Επρόκειτο αλήθεια για ερασιτεχνισμό, για ανικανότητα ή για τι ακριβώς; Εάν ο άνεμος ήταν πάντως δυνατός, η πυρκαγιά θα έφτανε στον Πειραιά.

– Περαιτέρω, δεν γνώριζε η κυβέρνηση πώς υπήρχε κίνδυνος, αφού το ενδεχόμενο της κλιματικής αλλαγής συζητείται ήδη από το 2007; Δεν αναφέρεται η κλιματική αλλαγή στο πόρισμα της ειδικής μόνιμης επιτροπής προστασίας του περιβάλλοντος της Βουλής, στην οποία συμμετείχε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ήταν επικεφαλής της αυτοψίας το 2008;

– Δεν έλεγε η έκθεση πως απαιτείται καλύτερη συνεργασία μεταξύ των δασικών υπηρεσιών και της Πυροσβεστικής, όπως άλλωστε ανέφερε στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου ο κ. Μητσοτάκης; Μόνο το 112 θεώρησε απαραίτητο η κυβέρνηση;

– Το 2017 πάντως, πριν από το Μάτι, ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει 6 προτάσεις για τη δασοπυρόσβεση που θα καταθέσουμε στα πρακτικά. Τι εφαρμόσθηκε από όλα αυτά έκτοτε;

– Σχεδόν τίποτα, ενώ ακόμη και αυτά που εφαρμόσθηκαν δεν λειτούργησαν – όπως ο καλύτερος συντονισμός κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων.

– Οφείλουμε να σημειώσουμε εδώ πως η 6η πρόταση του ήταν η έμφαση στα αντιδιαβρωτικά έργα – ενώ, όταν δεν επιτυγχάνεται η φυσική αναδάσωση, να δρομολογείται η τεχνητή. Εν τούτοις, ακόμη δεν έχει αναδασωθεί η Πάρνηθα αφού, από τα 48.744 στρέμματα που κάηκαν το 2007, έχουν αναδασωθεί μόλις 4.567 – δηλαδή μόνο το 10%.

– Όλα αυτά και πολλά άλλα που θα μπορούσαμε να προσθέσουμε, ασφαλώς δεν τα αναφέρουμε για τη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων – αλλά για να υπογραμμίσουμε πως καταγεγραμμένες λύσεις υπάρχουν.

– Διάθεση και ικανότητες δεν υπάρχουν για να εφαρμοσθούν – οπότε, αν και φυσικά το απευχόμαστε, τα λάθη θα επαναληφθούν, αφού ανέκαθεν αφηνόντουσαν τα πράγματα στην τύχη.

– Το 2017 πάντως, πριν από το Μάτι, ο κ. Μητσοτάκης είχε αναφέρει 6 προτάσεις για τη δασοπυρόσβεση που θα καταθέσουμε στα πρακτικά. Τι εφαρμόσθηκε από όλα αυτά έκτοτε;

– Η ΠΝΠ της 5ης Αυγούστου, εκδόθηκε την επομένη της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη, ενώ προβλέπει τα αυτονόητα: μέτρα πρόληψης και φύλαξης. Δεν είχαν αλήθεια προβλεφθεί παρά το σχέδιο ή απλά η ανακοίνωση εξυπηρετούσε επικοινωνιακούς σκοπούς, με την έννοια πως η κυβέρνηση δήθεν ελέγχει την κατάσταση;

– Έπρεπε να προκληθεί αυτή η καταστροφή, για να ληφθούν μέτρα φύλαξης; Δεν τεκμηριώνεται ακόμη μία φορά η ανεπάρκεια της κυβέρνησης που, ενώ νομοθετεί δύο χρόνια με καταιγιστικούς ρυθμούς, δεν έχει πετύχει τίποτα άλλο, από την εκτόξευση των ελλειμμάτων και των χρεών της χώρας; Από τη σπατάλη με δανεικά, σαν να μην υπάρχει αύριο;

– Συνεχίζοντας στη 2η ΠΝΠ, ακολούθησε στην ουσία μετά την αποτυχία της 1ης – όπου η κυβέρνηση, αφού στάθηκε ανίκανη να προστατεύσει τα σπίτια, τις περιουσίες και τον τρόπο ζωής των Πολιτών, προτείνει μέτρα ανακούφισης τους.

– Αποζημιώσεις δηλαδή, όταν δεν έχουν ακόμη αποζημιωθεί οι πλημμυροπαθείς του Ιανού από το 2020 – ψέματα επί ψεμάτων, για επικοινωνιακούς σκοπούς.

-Ελπίζουμε δε να δοθούν απαντήσεις στα ερωτήματα μας που δεν είναι καθόλου ρητορικά, όπως μας είπε στο παρελθόν κάποιος υπουργός για να το αποφύγει – αφού διαφορετικά δεν έχουν νόημα αυτού του είδους οι συζητήσεις.

Προηγούμενο άρθροΚυριάκος Βελόπουλος – Ομιλία στη Βουλή (Δευτερολογία) 25/08/2021
Επόμενο άρθροΘέμα: Προβλήματα του οδοστρώματος σε κεντρικό δρόμο της Τριπόλεως