Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 27/11/2020

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στις 27/11/2020, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής Νομοθεσίας».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Ο Υπουργός Περιβάλλοντος εφαρμόζει τις πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ.

– Το τελευταίο χρονικό διάστημα η Κυβέρνηση δεν καταθέτει πια νομοσχέδια αλλά μνημόνια όπως τα στέλνει η Τρόικα.

– Ζητήθηκαν από την Κυβέρνηση εξηγήσεις γιατί κατατίθενται τα νομοσχέδια δύο ημέρες πριν την συζήτηση τους και οι τροπολογίες όσο ποιο αργά επιτρέπεται.

– Τα θετικά σημεία του νομοσχεδίου είναι ότι περιορίζει αρκετά τις γραφειοκρατικές διαδικασίες για την έκδοση οικοδομικών αδειών ενώ απεμπλακεί πολλούς υπηρεσιακούς παράγοντες της διοίκησής από χρονοβόρες εγκρίσεις και ανούσιες διαδικασίες που ταλαιπωρούν τους πολίτες καθώς επίσης και τους μηχανικούς.

– Εντούτοις απαιτείται ακόμη μεγαλύτερη απεμπλοκή των υπηρεσιών από τις σχετικές εγκρίσεις.

– Κάποια στιγμή πρέπει η διαδικασία έκδοσης οικοδομικών αδειών να αυτοματοποιηθεί.

– Πολλές διατάξεις του παρόντος νομοσχεδίου δεν θα έπρεπε να υπάρχουν καθόλου αφού αποτελεί τεχνικό αντικείμενο κανονιστικών διατάξεων, που θα έπρεπε να περιγράφονται στον οικοδομικό κανονισμό της χώρας.

– Στα θετικά σημεία του νομοσχεδίου είναι η αντιμετώπιση των ΑΜΕΑ.

– Σχετικά με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα των Κτηρίων που ενώ έχει θεσμοθετηθεί από το 2010 δεν εφαρμόστηκε ποτέ λόγω αδυναμίας των κρατικών μηχανισμών να ψηφιοποιήσουν το πολεοδομικό αρχείο του κτιριακού αποθέματος της χώρας.

– Δεν έχουν αντιμετωπιστεί θεσμικά οι περιπτώσεις απώλειας φακέλων αδειών από τα αρχεία των πολεοδομικών γραφείων. Πρέπει να δοθεί μια πρακτική γρήγορη ανέξοδη και ευέλικτη λύση. Επειδή με τις παραλήψεις και με τη αποποίηση των ευθυνών εκ μέρους της διοίκησης επιχειρείται μεταφορά των ευθυνών της στους πολίτες και τους μηχανικούς.

– Τα αρνητικά σημεία του ν/σ είναι ότι εισάγονται διατάξεις που αφορούν τη δόμηση εκτός σχεδίου και οικισμών.

– Χωρίς να γίνει γνωστή στη κοινωνία η αναγκαιότητα ανατροπής του πολεοδομικού καθεστώτος όσον αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση, επιχειρείται σε άκαιρο χρόνο και αιφνιδιαστικά να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο, που είναι βέβαιο ότι θα καταστρέψει πολλές μικρές ιδιοκτησίες.

– Σχετικά με την μεταβατική περίοδο των παρεκκλίσεων, θεωρούμε τα 2 έτη ανεπαρκή.

– Η επιβολή με οριζόντιο τρόπο νομοθετημάτων που δεν βρίσκουν ερείσματα στην πλειοψηφία των μελών της κοινωνίας, αλλά αντίθετα προκαλούν ανισονομία ή ακόμη χειρότερα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των λίγων και οικονομικά ισχυρών, είναι βέβαιο ότι θα αποτύχουν, εάν δεν οδηγήσουν σε κοινωνικές αναταραχές.

– Οι βασικές αρχές πολιτικής της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής πρέπει να είναι δεσμευτικές για την Πολιτεία.

– Η σύνθεση του προτεινομένου ΚΕΣΥΠΟΘΑ φαίνεται καθαρά ότι θα παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα.

– Για ποίο λόγο η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί αυτού του είδους δαπάνες (Κατάρτιση 500 Πολεοδομικών σχεδίων);

– Το ενδιαφέρον μας θα έπρεπε να επικεντρωθεί στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και όχι στην διαιώνιση του χρεοκοπημένου μοντέλου της μεταπολίτευσης και των μνημονίων.

– Πρέπει επιτέλους να δοθούν οριστικές λύσεις για τους πολίτες αυτής της χώρας.

– Η συνεχής αναβολή της επίλυσης του προβλήματος (Οικισμοί Ανατολικής Αττικής) δεν είναι καθόλου λογική.

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΜΑΓΙΟΡΚΙΝΗ ΠΕΡΙ “ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΦΙΛΤΡΟΥ” ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΑΠΟΨΗ
Επόμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ – ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ ΛΑΘΡΟΧΕΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ