Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 28/09/2021

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στις 28/09/2021, των σχεδίων νόμων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων: «Κύρωση συμφωνίας τροποποίησης της από 24.6.2016 Σύμβασης Παραχώρησης που τιτλοφορείται «Σύμβαση Παραχώρησης σχετικά με τη χρήση και την εκμετάλλευση ορισμένων χώρων και περιουσιακών στοιχείων εντός του Λιμένος Πειραιώς» μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της “Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε.”».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις :

– Θεωρούμε, πως οι εξαιρετικά σοβαρές κατηγορίες του Εισηγητή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για ποινικές και υλικές ευθύνες της κυβέρνησης, με ακριβή ποσά, ήταν απόλυτα τεκμηριωμένες, οπότε οφείλουν να τις λάβουν πολύ σοβαρά υπόψιν οι υπουργοί. Πρόκειται ασφαλώς για ευθεία παραβίαση καθήκοντος από τους αρμόδιους υπουργούς.

– Το νομοσχέδιο αποτελείται στην ουσία από δύο άρθρα, το πρώτο με τις αλλαγές στη σύμβαση, ενώ το δεύτερο με την έναρξη ισχύος. Εν προκειμένω, το γενικότερο σχόλιό μας είναι, το ότι δεν διευκρινίζεται τι θα κερδίσει η Ελλάδα από τη τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης που υπεγράφη στις 24/06 του 2016, τι κερδίζει δηλαδή το ελληνικό δημόσιο, τόσο από τη μη ολοκλήρωση των αρχικών υποχρεωτικών επενδύσεων, που παραμένουν αμφίβολες με τη παρούσα σύμβαση, όσο και από τη μη καταβολή των ποινικών ρητρών της ΟΛΠ Α.Ε., ως οφείλει.

– Τώρα βέβαια, ποιο δημόσιο θα πει κανείς, αφού ο ΟΛΠ ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ των ξένων, με παραχώρηση του 74% το 2011, μάλλον σε ξένο αχυρώνα μαλώνουμε, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τη ΔΕΗ. Κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας, όχι εμείς βέβαια, η Ελληνική Λύση, αλλά τα τρία κόμματα, οι συνένοχοι των μνημονίων της καταστροφής.

– Ο Υπουργός Οικονομικών, είχε κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, για τη μεταφορά της δημόσιας περιουσίας το 2016 στο Υπερταμείο, οπότε και το ποσοστό του δημοσίου στη ΔΕΗ, στον ΟΛΠ και επομένως, συμφωνεί εκ των πραγμάτων, στο ότι το Υπερταμείο δεν ανήκει στην Ελλάδα, αφού διαφορετικά δεν θα κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ. Με δεδομένο, όμως, πως το ΤΧΣ, το ΕΤ.Α.Δ. και το ΤΑΙΠΕΔ, είναι θυγατρικές του Υπερταμείου, τίποτα δεν ανήκει στην Ελλάδα, καμία απολύτως επιχείρηση.

– Επειδή θέλουμε να είμαστε εποικοδομητικοί, εκτός από τη γεωπολιτική σημασία της συνεργασίας με την Κίνα, που ενδεχομένως έχει οδηγήσει την κυβέρνηση στη σημερινή εξαιρετικά προνομιακή μεταχείριση της Cosco, θεωρούμε, πως θα πρέπει τουλάχιστον να την εκμεταλλευτούμε, για τη προώθηση επενδύσεων εκ μέρους των Κινέζων, εκτός βέβαια τουρισμού, δηλαδή, σε υποδομές και στη παραγωγή, όπως άλλωστε δρομολογεί η Κίνα στην κεντρική Ευρώπη και στις άλλες χώρες του δρόμου του μεταξιού.

– Θα πρέπει να επιδιώξουμε να συμβάλλει η Κίνα, με τη παρούσα προνομιακή σύμβαση, το τονίζουμε συνεχώς, γενικότερα, στην ανάπτυξη του ναυτιλιακού συμπλέγματος του Πειραιά σε συνεργασία με τα ναυπηγεία Ελευσίνας και Σκαραμαγκά, για την εξυπηρέτηση της ποντοπόρου ναυτιλίας ελληνόκτητης ή κινεζικής. Ειδικότερα, όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα έχει τεράστια παρουσία στον ναυτιλιακό τομέα και μεγάλη παράδοση στο ναυπηγοεπισκευαστικό, οι οποίοι, μαζί με τον εφοδιασμό και τα logistics, θα μπορούσαν να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη για ολόκληρο το χώρο της εξυπηρέτησης της ναυτιλίας, καθώς επίσης για την οικονομία.

– Ο ΕΒΕΠ, εκτιμά, πως στο παραπάνω σύμπλεγμα του Πειραιά, μπορεί να προσθέσει στην οικονομία 18 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η Emst and Young αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τον ναυτιλιακό Cluster της Ελλάδας συνολικά στα 25,9 δισεκατομμύρια ευρώ με 550.000 θέσεις εργασίας. Όπως σωστά αναφέρεται, θα μπορούσε το σύμπλεγμα του Πειραιά, σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής υποδομής που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια, να είναι ανταγωνιστικό με άλλες πύλες εισόδου της Ε.Ε., όπως του Ρότερνταμ ή της Ιταλίας, όπου ήδη οι Κινέζοι έχουν κάνει συμφωνία και με την Τεργέστη.

– Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, πως το ολλανδικό σύμπλεγμα με έξι λιμάνια, αλλά κυρίως με αυτό του Ρότερνταμ, είχε κύκλο εργασιών 59 δισεκατομμύρια ευρώ το 2019, συνεισφέροντας 3,1% στο ΑΕΠ της χώρας, όπως θα καταθέσουμε στα πρακτικά. Με δεδομένο δε το ότι ο ελληνόκτηστος στόλος είναι πολύ μεγαλύτερος του ολλανδικού, θεωρούμε, πως το σύμπλεγμα του Πειραιά έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης, αρκεί να υπάρξει επιτέλους μια κυβέρνηση με όραμα, που θα έχει αυτούς τους στόχους και όχι απλά να αναπροσαρμόζει συμφωνίες εις βάρος της Ελλάδας και προς όφελος των εκάστοτε ξένων.

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΟ ΕΠΑΛ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΗΣ
Επόμενο άρθροΚωνσταντίνος Μπούμπας – Ειδική μόνιμη επιτροπή περιβάλλοντος 28/09/2021