Βασίλης Βιλιάρδος – Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 31/03/2022

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στις 31/03/2022, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Σύσταση εταιρειών μέσω των Υπηρεσιών Μιας Στάσης (Υ.Μ.Σ.) και τήρηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (Γ.Ε.ΜΗ.) – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1151 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την τροποποίηση της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132, όσον αφορά τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εταιρικού δικαίου (L 186)».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις :

– Άκουσα προηγουμένως για τον πληθωρισμό στην Ισπανία στο 9,8%, που φυσικά είναι σωστό. Εντούτοις θα πρέπει να εξετάζει κανείς πού οφείλεται και δεν είναι ίδιες οι αιτίες σε κάθε χώρα, για παράδειγμα στην Ισπανία οφείλεται κυρίως στην αύξηση των μισθών -που εδώ στην Ελλάδα- δεν έχουμε και στην αύξηση της ποσότητας χρήματος.

– Εμείς στην Ελλάδα δεν μπορούμε να έχουμε αύξηση μισθών, γιατί δεν έχει τη δυνατότητα η οικονομία μας, δεν έχει την αντίστοιχη ανταγωνιστικότητα.

– Σε κάθε χώρα, λοιπόν, στη Γερμανία ήταν 7,3% που είναι τεράστιο ποσοστό οι αιτίες είναι διαφορετικές, στις Ηνωμένες Πολιτείες, επίσης, είναι μεγάλο το ποσοστό, αλλά οφείλεται στην αύξηση της προσφοράς χρήματος με δημοσιονομική και νομισματική πολιτική.

– Καλύτερα, λοιπόν, να βλέπουμε αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα για να μπορέσουμε να λύσουμε τα δικά μας προβλήματα. Γιατί το να συγκρινόμαστε και να λέμε εντάξει το ίδιο είναι με άλλες χώρες, ή είμαστε καλοί επειδή και άλλοι είναι, ή κακοί επειδή κι άλλοι είναι κακοί δεν βοηθάει κανέναν.

-Έχουμε κουραστεί να αναφερόμαστε ξανά και ξανά στο ίδιο θέμα. Στην κατάθεση νομοσχεδίων από την Κυβέρνηση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, όπως στην εποχή των μνημονίων.

– Ειλικρινά, κύριε Υπουργέ, αδυνατούμε να καταλάβουμε, γιατί συνεχίζει το συγκεκριμένο σας Υπουργείο, να τα καταθέτει την Τρίτη τη νύχτα, τα είδαμε Τετάρτη πρωί βέβαια δεν μπορούμε να περιμένουμε τη νύχτα το νομοσχέδιο, καθορίζοντας Επιτροπή για την Πέμπτη.

– Είναι ανοργάνωτο ή ποια είναι αιτία που υπάρχει; Θα μπορούσατε να τα καταθέσετε το Σάββατο, την Κυριακή, τη Δευτέρα, να έχουμε κάποιο χρόνο στη διάθεσή μας, αλλιώς δεν κάνουμε σωστή δουλειά και πραγματικά μας ενοχλεί. Θέλουμε να είμαστε εποικοδομητικοί.

– Πάντως, λυπάμαι ειλικρινά για την υποβάθμιση του ρόλου του βουλευτή με αυτόν τον τρόπο, με την κατάθεση νομοσχεδίων, στα οποία απλά καλείται να τα επικυρώσει. Κάτι που, κατά την άποψή μας, είναι άσχημο, ειδικά για τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, που κι αυτοί δεν έχουν καμία ενημέρωση. Μη μου πείτε μόνο για το ότι υπήρχε η διαβούλευση και όλα αυτά, γιατί στην πραγματικότητα, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να δούμε το νομοσχέδιο όπως τελικά γράφεται, μετά τη διαβούλευση.

– Η Ελλάδα υποφέρει όσον αφορά την ανάπτυξη, η οποία αποτελεί τη βασική της ελπίδα, για να μη χρεοκοπήσει ξανά. Το τονίζω, για να μη χρεοκοπήσει ξανά. Θυμάστε ότι χρεοκοπήσαμε με πολύ λιγότερο χρέος ως προς το ΑΕΠ μας και βέβαια, με σχεδόν αμελητέο ιδιωτικό χρέος, ενώ σήμερα είναι τεράστιο συν το ότι έχουμε και τραπεζικά προβλήματα. Η οικονομία μας, λοιπόν, υποφέρει από δύο βασικές ασθένειες.

– Η πρώτη είναι από τη δραματική μείωση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, ως συνέπεια της καταστροφικής, πραγματικά, πολιτικής των μνημονίων.

– Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα τώρα της Ελλάδας, είναι το κόστος της ενέργειας, το οποίο συχνά σήμερα είναι πιο σημαντικό από το κόστος εργασίας, ανά μονάδα παραγόμενου προϊόντος. Το αποτέλεσμα του είναι να μην προσελκύονται ή να μην διενεργούνται παραγωγικές επενδύσεις. Πόσο μάλλον σε βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας, οι οποίες εξασφαλίζουν ποιοτικές και σταθερές θέσεις εργασίας, καθώς επίσης βιώσιμη ανάπτυξη.

Τώρα τα πράγματα θα επιδεινωθούν σε μεγάλο βαθμό, αφού συμμετέχουμε στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, ενώ είχαμε τη φαεινή ιδέα να στείλουμε όπλα στην Ουκρανία, χωρίς να δώσουμε καμία σημασία στα χάλια της οικονομίας μας και στην ενεργειακή μας εξάρτηση.

– Δεν είμαστε ποτέ αντίθετοι όσον αφορά τη βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά όχι με όπλα.
Ακόμη χειρότερα η κυβέρνηση δεν κατάφερε καν να εξασφαλίσει τις ενεργειακές εξαιρέσεις που διεκδίκησαν με επιτυχία η Ισπανία και η Πορτογαλία στην πρόσφατη Συνάντηση Κορυφής.

– Αντί, λοιπόν, να αναζητούνται λύσεις από την κυβέρνηση στα δύο αυτά μεγάλα προβλήματα, προωθούνται γραφειοκρατικά νομοσχέδια, όπως το σημερινό, τα οποία, όπως άλλωστε όλα τα προηγούμενα δεν πρόκειται να προσφέρουν τίποτα απολύτως στους Έλληνες.

Προηγούμενο άρθροΚυριάκος Βελόπουλος – Ομιλία στη Βουλή 30/03/2022
Επόμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Αντιπαράθεση με τον Υπουργό Ανάπτυξης κ. Γεωργιάδη για τις τοποθετήσεις του στην επιτροπή 31/03/2022