Βασίλης Βιλιάρδος – Επίκαιρη επερώτηση 30/10/2020

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 30/10/2020 της επίκαιρης επερώτησης Βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων με θέμα: «Καμία αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση των υγειονομικών, οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Η εμπιστοσύνη των αγορών οφείλεται στη σιγουριά τους ότι θα ξεπουλήσετε τα πάντα, όπως επίσης πως θα δώσετε όσα ανταλλάγματα σας ζητηθούν, ακόμη και εθνική κυριαρχία.

– Για τα επιτόκια δανεισμού το έχουμε εξηγήσει τόσες πολλές φορές. Μετρούν τα πραγματικά και όχι τα ονομαστικά.

– Ανοίξατε ανεξέλεγκτα τα σύνορά μας στο τουρισμό, υποκύπτοντας στις πιέσεις των εταίρων μας και των αεροπορικών εταιρειών. Η αποτυχία όμως στις εισπράξεις, που δεν θα ξεπεράσουν τα 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ, είναι ολοφάνερη. Αλήθεια, πόσο θα μας κοστίσουν τώρα οι θεραπείες και τα lock down; Το σκέφτηκε η Κυβέρνηση πριν ανοίξει τα σύνορα;

– Για να είμαστε αντικειμενικοί, είναι σωστό να αναφέρουμε πως υπήρχαν ήδη από το 2018 ελλείψεις σε ΜΕΘ, όσον αφορά τότε τη γρίπη ως αποτέλεσμα των μνημονίων που υπέγραψαν όλα τα κόμματα της «τρόικας εσωτερικού», η Νέα Δημοκρατία, το ΚΙΝΑΛ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα διαμαρτύρεται.

– Ουσιαστικά εισέρρευσαν στην Ελλάδα 30 δισεκατομμύρια ευρώ από το ευρωσύστημα, δόθηκαν μόλις 10 δισεκατομμύρια στις επιχειρήσεις, οπότε υποθέτουμε ότι τα υπόλοιπα 20 δισεκατομμύρια θα τα απορρόφησε το κράτος για την αγορά από τις τράπεζες των ομολόγων του.

– Αλήθεια γιατί δεν χρησιμοποιεί η Κυβέρνηση το «μαξιλάρι» για το οποίο υπερηφανεύεται ο ΣΥΡΙΖΑ; Μήπως επειδή τελικά πρόκειται για μύθο, αφού τα 15,7 δισεκατομμύρια είναι του ESM και τα υπόλοιπα 20 δισεκατομμύρια είναι τα ταμειακά διαθέσιμα των οργανισμών του δημοσίου, δηλαδή χρησιμοποιούνται ήδη στα REPOS;

– Σε σχέση με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς απορούμε για το θράσος. Έχουμε αναφέρει πολλές φορές πως ανήκουν στο Υπερταμείο των ξένων, με το τρίτο μνημόνιο που ψήφισαν όλα τα κόμματα της «τρόικας εσωτερικού». Από αυτό, λοιπόν -και εννοώ το Υπερταμείο- θα έπρεπε να επενδύσει. Αλήθεια, δεν το γνωρίζετε ή το γνωρίζετε και δέχεστε να εισπράττετε το πολιτικό κόστος για να καλύπτετε το Υπερταμείο των ξένων;

– Η μοναδική λύση της Ελλάδας είναι η δημιουργία πλούτου με την αλλαγή του οικονομικού της μοντέλου, μακριά από τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, με τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης, της αμυντικής βιομηχανίας και της υψηλής τεχνολογίας.

Προηγούμενο άρθροΘέμα: Προμήθεια αστικών λεωφορείων από τον Δήμο Ρόδου
Επόμενο άρθροΘέμα: Προμήθεια αστικών λεωφορείων από τον Δήμο Σαλαμίνας