Βασίλης Βιλιάρδος – Ειδική Διαρκής Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου 17/02/2020

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνική Λύση, κατά τη συζήτηση στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου στις 17/02/2020, εξέτασης των Προτάσεων Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου COM (2018) 392, 393, 394 final (δέσμη μέτρων για την αναθεώρηση της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής 2021–2027) και της Πρότασης Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου COM (2019) 581 final.

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Η αποχώρηση της Μεγ. Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζει σημαντικά τον γενικότερο προϋπολογισμό και ειδικότερα το προϋπολογισμό της ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική).

– Υπάρχει πιθανότητα συρρίκνωσης του ΑΕΠ των 27 της Ε.Ε. λόγω ύφεσης. Υπάρχει πρόβλεψη για αυτό το ενδεχόμενο;

– Είναι θέμα Κοινοτικό ή της Ελλάδος ο επιμερισμός των απωλειών στα επιμέρους προγράμματα;

– Οι ενισχύσεις στο βαμβάκι δεν επηρεάζονται σημαντικά με τις αλλαγές αφού οι καλλιέργειες είναι πάνω από τα όρια.

– Δίνεται επιπλέον 2 ευρώ/εκτάριο για έξοδα συμβουλευτικών υπηρεσιών για καλλιεργητές μέλη επαγγελματικών οργανώσεων. Το Υπουργείο θα πρέπει να συνεργαστεί περισσότερο με τα Α.Ε.Ι και τους ιδιώτες επαγγελματίες, αφού οι συνεταιρισμοί δεν είναι πανάκεια.

-Το πρόβλημα με το βαμβάκι είναι το τιμολογιακό dumping που κατέστρεψε την κλωστοϋφαντουργία στο παρελθόν. Είναι γενικότερα δύσκολο να λυθεί στα πλαίσια του Π.Ο.Ε. Δηλαδή να υποστηριχθεί η παραγωγή και να μην παραβιαστούν θέματα επιδοτήσεων. Τίθεται το ερώτημα πως θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το θέμα;

– Η κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διερευνήσει τρόπους ενίσχυσης της μεταποίησης του βαμβακιού για υπάρξουν καλύτερες τιμές για τον παραγωγό.

– Οι επιχορηγήσεις δίνονται μόνο για πιστοποιημένους σπόρους, πού είναι ένα γενικότερο θέμα για τη αγροτική πολιτική, αφού ευνοούνται οι μεγάλες εταιρίες και όχι μικροί βιολογικοί παραγωγοί.

– Έγινε αναφορά στα ζητήματα της μελισσοκομίας και παράγωγης ελαιολάδου.

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗ ΠΕΡΙ “ΠΑΓΩΜΑΤΟΣ” ΤΩΝ ΕΠΙΤΑΞΕΩΝ
Επόμενο άρθροΘέμα: “Πρόσφατη ανατίμηση ακτοπλοϊκών εισιτηρίων”