Βασίλης Βιλιάρδος – «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020»

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνική Λύση, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 14/12/2019, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Ο προϋπολογισμός δεν έχει κανένα πολιτικό όραμα και κανέναν οικονομικό σχεδιασμό, αποτελώντας μόνο ένα διαχειριστικό εργαλείο για τον έλεγχο των εισπράξεων.

– Συνεχίζουν λοιπόν να τηρούνται οι προτεραιότητες των μνημονίων, που φυσικά δεν έχουν τελειώσει, όσον αφορά τη συρρίκνωση της χώρας μας και την οικονομική της υποταγή στη Γερμανία, με κατεύθυνση την πλήρη αλλαγή της ιδιοκτησίας της.

– Αναφέρει η κυβέρνηση πως το δημόσιο θα εισπράξει το 2020 ένα ποσόν της τάξης των 2,44 δισεκατομμυρίων ευρώ από τις ιδιωτικοποιήσεις που θα δρομολογήσει το ΤΑΙΠΕΔ, χωρίς όμως να μας λέει πως το ΤΑΙΠΕΔ είναι μία ξένη επιχείρηση, ένας σύνδικος πτώχευσης των δανειστών, με εντολή να ξεπουλήσει αυτά που του έχει μεταβιβάσει η Ελλάδα

– Η Νέα Δημοκρατία δεν θα διστάσει ακόμη και να δημιουργήσει μία αγορά χρηματιστηριακών παραγώγων στον τομέα της ενέργειας, παρά το ότι θα έπρεπε να γνωρίζει πως ακριβώς αυτά τα παράγωγα χρεοκόπησαν την Καλιφόρνια.

– Ποιος ξένος θα επενδύσει παραγωγικά σε μια χώρα που η ζήτηση έχει σε τέτοιο βαθμό συρρικνωθεί, μεταξύ άλλων επειδή τα νοικοκυριά είναι υπερχρεωμένα;

– Αυτό που θα έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση, είναι να βρει λύση όσον αφορά το μη βιώσιμο δημόσιο χρέος, την αύξηση των δημοσίων επενδύσεων, καθώς επίσης τη μείωση των φόρων.

– Ο υφιστάμενος ισολογισμός της Ελλάδας είναι κυριολεκτικά χαοτικός, χωρίς καμία επαφή με την πραγματικότητα

– Τα έσοδα του κράτους δεν πρέπει να προέρχονται μόνο από φόρους, αλλά επιπλέον από κερδοφόρες δημόσιες εταιρείες, μέσω των οποίων μπορούν και πρέπει να μειώνονται οι φόροι.

– Στο παράδειγμα της Ελλάδας, δεν έχει κανένα νόημα να υπερηφανευόμαστε για τη μείωση του δημόσιου χρέους όταν εκτοξεύεται στα ύψη το κόκκινο ιδιωτικό, μειώνονται οι καταθέσεις και απαξιώνεται η ιδιωτική περιουσία.

– Στη συζήτηση του προϋπολογισμού πρέπει να εξετάζεται κυρίως το οικονομικό μοντέλο της χώρας, το οποίο απαιτεί συχνά ανανέωση και κεντρικό σχεδιασμό.

– Ο προϋπολογισμός δεν θα έχει αναπτυξιακή κατεύθυνση βασιζόμενος σε ευχολόγια περί αύξησης της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων.

– Δεν δίνει καμία προοπτική στη χώρα και στους Έλληνες, ενώ στηρίζεται κυρίως στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και στη δήμευση της ιδιωτικής, δηλαδή στην αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Ελλάδας που συνεχίζει να παραμένει ανοχύρωτη.

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΩΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΩΝ. ΣΗΜΙΤΗ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Επόμενο άρθροΚώστας Χήτας – Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020