Βασίλης Βιλιάρδος – Νομοσχέδια που στόχο έχουν τις εντυπώσεις και όχι την ουσία

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Ελληνική Λύση, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 04/02/2020, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:” Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, αναβάθμιση συστήματος εθελοντισμού πολιτικής προστασίας, αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις”

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Το νομοσχέδιο φαίνεται πως έχει ως κύριο στόχο τη βελτίωση της πυροσβεστικής ικανότητας της χώρας μας, στον απόηχο της δολοφονικής πυρκαγιάς στο Μάτι αλλά και των καταστροφικών πυρκαγιών στην Εύβοια το περασμένο καλοκαίρι.

– Όμως, όλα τα νομοσχέδια που έχει φέρει η κυβέρνηση, έχουν ως στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και δεν βελτιώνουν στην ουσία τίποτα.

– Ορισμένες καταστάσεις έχουν αλλάξει προς το χειρότερο, κυρίως όσον αφορά το μεταναστευτικό.

– Η μοναδική λύση που υπάρχει, είναι η κήρυξη της Ελλάδας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, σύμφωνα με τους κανόνες του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

– Αντί λοιπόν να προγραμματίζεται μία κάθετη μορφή οργάνωσης, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται παγκοσμίως η αποτελεσματική και γρήγορη αντιμετώπιση κρίσεων ή ολοκλήρωση σχεδίων δράσης, η κυβέρνηση δημιουργεί στην κυριολεξία ένα έκτρωμα, όπως το επιτελικό κράτος, το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει προσφέρει απολύτως τίποτα στην Ελλάδα.

– Εάν δεν αυξηθεί ο προϋπολογισμός δεν πρόκειται να υπάρξει καμία βελτίωση, όσα νομοσχέδια και αν κατατεθούν.

– Η προμήθεια εξοπλισμού πάντως έχει επιπλέον αναπτυξιακή διάσταση, αφού οι επενδύσεις μπορούν να αυξήσουν το ΑΕΠ, τα έσοδα του δημοσίου και την απασχόληση, ενώ η Ελλάδα διαθέτει ιδιωτικές εταιρείες που είναι σε θέση να κατασκευάσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, κάτι που έχει κάνει στο παρελθόν και η ΕΛΒΟ, προτού οδηγηθεί από ανίκανες κυβερνήσεις σε καθεστώς εκκαθάρισης.

– Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες βελτίωσης της πυροπροστασίας, αλλά όχι με τέτοια προχειρότητα που θα δημιουργήσει νέα προβλήματα αντί να επιλύσει τα υφιστάμενα.

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΗ ΝΕΑ ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΙΒΥΗ ΠΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΑΛΙ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
Επόμενο άρθροΒασίλης Βιλιάρδος – Οι τράπεζες είναι ο αδύναμος κρίκος