Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2026
Αρχική Βουλή Ομιλίες Βουλευτών Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 01/11/2021

Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 01/11/2021

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 1/11/2021, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Οδηγώντας με ασφάλεια: Εκσυγχρονισμός πλαισίου εκπαίδευσης και εξέτασης υποψήφιων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, διατάξεις σχετικά με την οδήγηση ατόμων με αναπηρία, ρυθμίσεις για την ταξινόμηση και την κυκλοφορία οχημάτων ιστορικού ενδιαφέροντος και λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών».

Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:

– Αυτό που έχει σημασία, είναι η μείωση των ατυχημάτων, κάτι που μπορεί να επιτευχθεί με καλύτερους δρόμους και με τη σωστή αστυνόμευση, όπως για παράδειγμα με τις κάμερες κυκλοφορίας.

– Εύλογα αναρωτιόμαστε πάντως γιατί η βασική διαχειρίστρια των αυτοκινητοδρόμων, ο εθνικός κατασκευαστής, η ΤΕΡΝΑ, δεν χρησιμοποιεί τα σύγχρονα συστήματα, όπως διαπιστώθηκε με τις χιονοθύελλες που διακόπηκε η κυκλοφορία, παρά το ότι κάτι τέτοιο απαγορεύεται.

– Δεν θα αναφερθούμε περαιτέρω στα διαδικαστικά των εξετάσεων αφού έχουν αναλυθεί από τον εισηγητή μας, σημειώνοντας όμως πως εκτός από τα ΑμεΑ, που έχει περιγραφεί πλήρως ο τρόπος που θα διευκολυνθεί η εξέτασή τους, προβλέπεται με το άρθρο 5 η διευκόλυνση λήψης αδείας σε δικαιούχους διεθνούς προστασίας. Πρόκειται αλήθεια γι’ αυτούς που έχουν υποβάλει αίτηση για άσυλο, αφού οι αλλοδαποί από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να οδηγούν με την άδεια της χώρας τους, ενώ όσοι έχουν μετακομίσει εδώ για να εργαστούν για κάποιο χρονικό διάστημα μπορούν να χρησιμοποιούν τη διεθνή άδεια οδήγησης; Σε πόσες γλώσσες θα διευκολύνονται αυτοί που δεν μιλούν ελληνικά, όπως φαίνεται από τα άρθρα 6 και 10;

– Επειδή η άδεια οδήγησης αποτελεί προσόν για δουλειά, δεν θα πρέπει να δίνεται σε άτομα χωρίς άδεια εργασίας, επειδή κάτι τέτοιο επιβαρύνει τους εγχώριους μισθούς, ενώ ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο είναι πολύ αυστηρή η παροχή άδειας οδήγησης στις Ηνωμένες Πολιτείες.

– Σχετικά με τα ιστορικά αυτοκίνητα, είναι θετικές οι ρυθμίσεις, ιδίως στο ότι επιτρέπεται η κυκλοφορία τους ελεύθερα υπό λογικές προϋποθέσεις, ενώ με το προηγούμενο καθεστώς υπήρχαν πολλοί περιορισμοί.

– Ενδιαφέρον έχει επίσης το άρθρο 44, ειδικά όσον αφορά το ότι μπορούν να τεθούν σε κυκλοφορία μεταχειρισμένα αυτοκίνητα ταξί κατηγορίας Euro5 ή νεότερης τεχνολογίας άνω της πενταετίας. Όπως φαίνεται υποχωρεί το αφήγημα της ηλεκτροκίνησης που προωθούσε η Κυβέρνηση, αφού όμως οδήγησε την Ελλάδα σε πανάκριβη εισαγόμενη ηλεκτρική ενέργεια με τα τεράστια πραγματικά λάθη της, ενώ τα τελευταία κίνητρα που είχε εξαγγείλει ο κ. Χατζηδάκης για ηλεκτρικά ταξί με το σλόγκαν «κινούμαι ηλεκτρικά» απέτυχαν παταγωδώς

– Το μόνο που είχε επιτυχία, μετά όμως από δικές μας πιέσεις, ήταν τα ηλεκτρικά ποδήλατα και τα σκούτερ, ενώ δεν δόθηκε καμία σημασία δυστυχώς στην εγχώρια παραγωγή, όπως συνηθίζει η Κυβέρνηση. Δεν έχει καν δημιουργηθεί γραφείο έγκρισης τύπου, στο οποίο έχουμε αναφερθεί πολλές φορές, γεγονός που τεκμηριώνει πως δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον από την Κυβέρνηση για παραγωγή, παρά το σημαντικό πλεονέκτημα που διαθέτουμε.

– Ποιο είναι το πλεονέκτημα που διαθέτουμε; Το νικέλιο της ΛΑΡΚΟ που οδηγείται στο ξεπούλημα μέσω του εργοστασίου των Σκοπίων, ενώ για τη ΛΑΡΚΟ έχει υποβληθεί ερώτηση ακόμη και από Βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, μετά βέβαια από δική μας αναφορά.

– Η ιταλική κρατική ΤΡΑΙΝΟΣΕ -είναι ιταλική κρατική εταιρεία- επιχορηγήθηκε από τα μέτρα της πανδημίας με κοινή υπουργική απόφαση, γεγονός που σημαίνει πως ήδη δεν έχουν σχέση με παροχή υπηρεσιών, αλλά στην ουσία πρόκειται για επιδοτήσεις. Fake news λοιπόν τα περί ιδιωτικοποίησης του ΟΣΕ και απελευθέρωσης της αγοράς. Fake news τα περί εξοικονόμησης δαπανών. Fake news τα περί βελτίωσης των υπηρεσιών, αφού ακόμη να δρομολογήσουν οι Ιταλοί γρήγορο τρένο στη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, παρά το ότι έχει η γραμμή αναβαθμιστεί.

– Στο άρθρο 55 αναφέρεται πως η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ή όποιες άλλες εταιρείες παρέχουν δρομολόγια ήδη πρέπει να αναγράφουν την τιμολογιακή πολιτική για τις συγκεκριμένες γραμμές, όταν όλοι γνωρίζουμε πως δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για τις γραμμές που είναι ΥΔΥ και τη συχνότητά τους, ενώ υπάρχει έρευνα που έχουμε καταθέσει παλαιότερα, σύμφωνα με την οποία δεν εκτελούνται τα δρομολόγια της σύμβασης.

– Δεν είναι, λοιπόν, προσχηματικό και ντροπή το παραπάνω; Δεν θα έπρεπε τουλάχιστον να επιβλέπει τα δρομολόγια η μία ακόμη ανεξάρτητη αρχή που ίδρυσε είναι η Νέα Δημοκρατία, η ΡΑΣ. Πόσες ακόμη ανεξάρτητες αρχές θα ιδρυθούν όπως αυτή που αναφέρεται στο άρθρο 43, δηλαδή η Ρυθμιστική Αρχή Επιβατικών Μεταφορών; Όλο ανεξάρτητες αρχές! Ποιος είναι ο λόγος της ύπαρξής τους; Σημειώνουμε πως το κράτος δεν επεμβαίνει ούτε στη ΡΑΕ που έχει καταστρέψει την ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας μας δίνοντας ανεξέλεγκτες άδειες για ΑΠΕ ακόμη και στα καμένα της Εύβοιας.

Προηγούμενο άρθροΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΒIΒΑΣΗ ΕΚΑΤΟΝΤAΔΩΝ ΠΑΡAΝΟΜΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΩ
Επόμενο άρθροΜαρία Αθανασίου – Ολομέλεια 01/11/2021