Βασίλης Βιλιάρδος – Ολομέλεια 03/11/2022

Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 3/11/2022, με θέμα ημερήσιας διάταξης την επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: «Εθνικός Μηχανισμός Εναέριας Έρευνας και Διάσωσης «Θεοφάνης Ερμής Θεοχαρόπουλος» και διατάξεις για τη λειτουργία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας».

– Δεν έχουμε καταλάβει γιατί το σημερινό νομοσχέδιο, που είναι αντικείμενο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, κατατέθηκε στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και όχι της Δημόσιας Διοίκησης. Εν προκειμένω, η μοναδική εξήγηση που μπορέσαμε να σκεφτούμε ήταν η προώθηση ως μέτρων έκτακτης ανάγκης πολιτικών που επηρεάζουν όλες τις οικονομικές δραστηριότητες στη βάση της πρόληψης της κλιματικής αλλαγής και εντός των πλαισίων της μεγάλης επανεκκίνησης που προωθείται από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

– Είναι καθαρός λαϊκισμός η επίκληση του άτυχου Ερμή Θεοχαρόπουλου έτσι ώστε να ονομαστεί και να δικαιολογηθεί το παρόν ανεπαρκές νομοσχέδιο. Όσο ανεπαρκείς ήταν δυστυχώς οι αποτυχημένες προσπάθειες της διάσωσής του. Θυμίζει την τραγωδία στο Μάτι και τη σύσταση της εταιρείας Μάτι Ξανά, που τελικά διαλύθηκε, ενώ δεν έχουν ακόμη δικαστεί οι κατηγορούμενοι, δεν έχουν αποζημιωθεί τα θύματα και δεν έχει ακόμη ανοικοδομηθεί η περιοχή. Εκτός αυτού μεθοδεύεται, ενδεχομένως, η παραγραφή δια της καθυστέρησης κατά τα πρότυπα του σκανδάλου της Siemens,

– Σημειώνουμε δε πως για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα ορισμένοι εμπλεκόμενοι συνέχιζαν να υπηρετούν σε καίριες θέσεις της κρατικής διοίκησης, όπως στην Πυροσβεστική. Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει έτσι σεβασμός από τους πολίτες στην πολιτεία και στους νόμους της; Δεν είναι δυνατό.

– Ο άτυχος Θεοχαρόπουλος πάντως δεν ήταν το πρώτο θύμα των λαθών και των ανεπαρκειών της πολιτείας, ενώ πολύ φοβόμαστε πως δεν θα είναι ούτε το τελευταίο, κρίνοντας μεταξύ άλλων από το σημερινό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε με τρομακτικές ελλείψεις και αοριστίες.

– Σκοπός του σχεδίου νόμου, όπως αναφέρεται στο δεύτερο άρθρο του, είναι η ενίσχυση του Πυροσβεστικού Σώματος και του ΕΚΑΒ με υλικοτεχνικό εξοπλισμό, υποδομές κ.λπ., όπου όμως δεν είναι κατανοητό γιατί θα πρέπει να προστεθεί μια νέα υπηρεσία με αμφίβολη στελέχωση και με κίνδυνο να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις αρμοδιότητες. Κατά την άποψή μας, λοιπόν, δρομολογείται κάτι ανάλογο όπως με την πανδημία, δηλαδή συμβαίνει ένα δυσάρεστο γεγονός και βρίσκουμε αμέσως τη λύση, τη σύσταση μιας νέας υπηρεσίας. Έτσι η χώρα μας έχει γεμίσει υπηρεσίες. Με απλά λόγια αντί να γίνει εκτίμηση των αδυναμιών της πολιτείας στην τραγωδία Θεοχαρόπουλου ή σε άλλες και να διορθωθούν συστήνονται νέες υπηρεσίες προφανώς για επικοινωνιακούς λόγους και για τη δήθεν παραγωγή έργου όταν παράγονται μόνο νομοσχέδια, που δεν βοηθούν τελικά σε τίποτα. Πώς γνωρίζουμε αλήθεια ότι μια νέα υπηρεσία θα είναι η λύση για όλα ειδικά όταν δεν υπάρχει εδώ καμία απολύτως περιγραφή των δυνατοτήτων και του κόστους της;

– Δηλαδή βρέθηκε και εδώ, όπως φαίνεται, το λεφτόδεντρο, όπως από τον Υπουργό Οικονομικών, που έχει ζημιώσει την Ελλάδα με ένα ποσόν που υπερβαίνει τα 40 δισεκατομμύρια μέσα σε τρία μόλις χρόνια. Θα έχουμε δηλαδή ως χώρα την οικονομική δυνατότητα να διασώζουμε όποιον βρίσκεται στην Ελλάδα, τα δέκα εκατομμύρια των Ελλήνων, τα πάνω από τριάντα εκατομμύρια των τουριστών και όλους όσους παράνομους μετανάστες περιδιαβαίνουν τα βουνά, όλα μπορούμε να τα κάνουμε κατά τον Υφυπουργό. Όλα αυτά δωρεάν, ενώ η υπηρεσία θα συνδράμει επιπλέον στα ορεινά χωριά. Θα τα κάνουμε αυτά και θα συνδράμει και επιπλέον η υπηρεσία στα ορεινά χωριά.
Επομένως ό,τι δεν έχει κάνει η πολιτεία μέχρι σήμερα όσον αφορά τις ελλείψεις σε μονάδες υγείας, στα σχολεία, στις δημόσιες υπηρεσίες και ούτω καθεξής θα το κάνει η υπηρεσία του συγκεκριμένου Υπουργείου χωρίς να υπάρχει πουθενά στο νομοσχέδιο κοστολόγηση.

– Πάντως, στις Άλπεις στην Ελβετία, σε μία πολύ πλούσια χώρα, που παρεμπιπτόντως δεν επέβαλε lockdowns, δεν βυθίστηκε στην ύφεση και είχε 14.000 θανάτους, όταν εμείς είχαμε 34.000 από την πανδημία, η διάσωση κοστίζει έως και 3.200 ελβετικά φράγκα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο προτείνεται από τους Ελβετούς, από το κράτος, η ασφάλιση για τους περιπατητές τουρίστες.

– Αντί να ασχολείται η Κυβέρνηση με την παρωδία του καλαθιού της νοικοκυράς, θα ήταν καλύτερα να ασχοληθεί με το καρτέλ των τραπεζών, επίσης, με αυτό της ενέργειας που απομυζά τους Έλληνες μέσω του ενεργειακού χρηματιστηρίου.

Προηγούμενο άρθροΚωνσταντίνος Μπούμπας – Ολομέλεια 03/11/2022
Επόμενο άρθροΘέμα: Έλλειψη προσβασιμότητας φοιτητών ΑμΕΑ στο Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής, λόγω χρονίζοντος προβλήματος στους ανελκυστήρες της Σχολής