Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Βουλευτής Επικρατείας της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 04/02/2022, του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας: «Για την κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας για την υλοποίηση έργων υποδομής για την ανασυγκρότηση και αναβάθμιση των πυρόπληκτων περιοχών της Ανατολικής Αττικής».
Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:
– Ειλικρινά μας στενοχωρεί πολύ το γεγονός ότι τα πολιτικά κόμματα δεν μπορούν να συμφωνήσουν πουθενά, ούτε καν σε μια δωρεά όπως η σημερινή. Εύλογα, λοιπόν, δεν εμπιστεύεται κανένας την Ελλάδα, ούτε φυσικά η Κομισιόν, όπως φαίνεται για παράδειγμα από τα εξής:
– Πρώτον, το εθνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης επιστράφηκε τρεις φορές προτού εγκριθεί.
– Δεύτερον, οι διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης θύμιζαν πραγματικά διαπραγματεύσεις μνημονίων.
– Τρίτον, η Ελλάδα παραμένει η μοναδική στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, αυστηρής επιτήρησης δηλαδή.
– ήταν ενδιαφέρουσα η αναφορά του εισηγητή του ΚΙΝΑΛ -που είναι εγκλωβισμένο σε αυτό το όνομα όσο αρνείται να πληρώσει ή έστω να εξυπηρετήσει τα πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ χρέη που χρωστάει- σύμφωνα με την οποία ό,τι καλό έχει συμβεί στην Ελλάδα οφείλεται στο ΠΑΣΟΚ. Αν είναι δυνατόν! Είναι δυνατόν να λέγονται τέτοιες αυθαιρεσίες από ένα κόμμα που διέσυρε διεθνώς την Ελλάδα το 2009, που την καταδίκασε άδικα στο ΔΝΤ το 2010 με πάνω από 30 δισεκατομμύρια ευρώ στα ταμεία των οργανισμών του δημοσίου που δεν γνώριζε καν, που συνυπέγραψε το PSI το 2011 υποθηκεύοντας τη χώρα για ενενήντα εννέα χρόνια, που εξαθλίωσε τους Έλληνες κ.ο.κ; Νομίζει πως ξέχασαν οι Έλληνες τα πολιτικά εγκλήματα του ΠΑΣΟΚ επειδή απλά άλλαξε ηγεσία;
– Είναι πάντοτε θλιβερό να ασχολούμαστε με το Μάτι, αφού έρχονται αυτόματα στη μνήμη μας όσα συνέβησαν τη νύχτα των πυρκαγιών και οι άνθρωποι που χάθηκαν άδικα. Δυστυχώς δε η πρόσφατη εμπειρία από τις χιονοπτώσεις τεκμηρίωσε πως δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα όσον αφορά τη μη ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού, κυρίως σε σχέση με την ευαισθησία των λειτουργών του, καθώς επίσης των πολιτικών τους προϊσταμένων. Είναι φανερό άλλωστε από τις πυρκαγιές της Εύβοιας του 2021 -αλλά και τις προηγούμενες, πάντα καίγεται η Εύβοια- όπου ο Πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη, από τις πλημμύρες της Αττικής, που επίσης ζήτησε συγγνώμη κ.ο.κ. Δεν έχει, αλήθεια, κουραστεί να ζητάει τόσες φορές συγγνώμη; Για πόσο χρονικό διάστημα ακόμη θα τον συγχωρούν οι πολίτες για τα τεράστια λάθη του; Δεν θα αντιδράσουν κάποια στιγμή, παύοντας να κρατούν σκυφτό το κεφάλι; Υπάρχουν λύσεις, υπάρχουν εναλλακτικές.
– Παρά το ότι, λοιπόν, η σημερινή προσφορά είναι μια σημαντικού μεγέθους ευγενής πρωτοβουλία έχουμε πολλές ανησυχίες ως προς την αποτελεσματικότητα του σχεδιασμού υλοποίησής της, ενώ υπάρχουν κίνδυνοι να μην αξιοποιηθούν σωστά τα χρήματα ή να λιμνάσουν, όπως έχουμε το παράδειγμα της Ηλείας.
– Η συνολική υλική ζημία από την πυρκαγιά -η ανθρώπινη δεν υπολογίζεται- είναι πολύ μεγάλη, αφού υπολογίζεται πως κάηκαν δυόμισι χιλιάδες κατοικίες, ενώ τέσσερις χιλιάδες έχουν σοβαρές ζημιές.
– Αυτό που εμείς θα θέλαμε να ρωτήσουμε είναι ποιο ακριβώς ποσόν έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό για το Μάτι -τουλάχιστον όσον αφορά για το 2022- αφού όλα τα παραπάνω είναι απλοί υπολογισμοί. Ελπίζουμε, βέβαια, πως έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό, αφού καθημερινά ακούγονται νέα ποσά που τον έχουν καταστήσει ήδη διάτρητο δυστυχώς, έχοντας την εντύπωση πως η Κυβέρνηση περιμένει να καλύψει αυτές τις υπερβάσεις με τον επιπλέον ΦΠΑ που θα εισπράξει στις αυξημένες τιμές λόγω του πληθωρισμού.
– Κλείνοντας το θέμα της βοήθειας της Κύπρου στο Μάτι, δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην απλότητα της σύμβασης σε σύγκριση με τις άλλες συμβάσεις δωρεών από τα ιδρύματα «Νιάρχος», «Λάτσης» ή «Ωνάσης», που είναι πολύπλοκες και γεμάτες απαιτήσεις εκ μέρους τους. Ζητούν πολύ περισσότερα πολλές φορές από αυτά που δίνουν. Η δωρεά θα διενεργηθεί με μελέτες του δημοσίου, που απλά θα υποβληθούν στις αρχές της Κύπρου, ενώ η μοναδική δεσμευτική πρόβλεψη που τίθεται είναι ότι σε περίπτωση που υπάρξει υπέρβαση του κόστους, θα καλυφθεί από το ελληνικό δημόσιο. Απλά και ωραία.