Ο Βασίλης Βιλιάρδος, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής στις 07/12/2022, σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης: «Επιλογή, κατάρτιση και επιμόρφωση των δικαστικών υπαλλήλων στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών – Τροποποιήσεις στον ν. 4871/2021 και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης».
Έγιναν οι εξής παρατηρήσεις:
– Επιγραμματικά στο σημερινό νομοσχέδιο, αποτελεί σε μεγάλο βαθμό τροπολογία προηγούμενου, του νόμου 4871/2021 ο οποίος αφορούσε την εκπαίδευση των δικαστών από την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών. Εδώ προστίθενται οι δικαστικοί υπάλληλοι στη συγκεκριμένη εκπαίδευση, οπότε εύλογα αναρωτιέται κανείς γιατί η Κυβέρνηση δρομολογεί τμηματικά τη νομοθεσία καθώς επίσης με τροπολογίες.
– Μήπως, αλήθεια, για να εξυπηρετεί συμφέροντα που αντιδρούν, όπως έχουμε διαπιστώσει, σε φορολογικά νομοσχέδια; Ενδεχομένως για να αυξάνει τα σχέδια νόμου που ψηφίζει και να τα διαφημίζει ως μεταρρυθμίσεις εμφανιζόμενη στο Ταμείο Ανάκαμψης με 335; Ίσως ο Υπουργός να μας απαντήσει.
– Τα νομοθετήματα στηρίζονται κατά 80% στη μελέτη Πισσαρίδη, ενώ στο 100% των προαπαιτουμένων των μνημονίων και τώρα του Ταμείου Ανασυγκρότησης που τα ονομάζει, πλέον, ορόσημα. Ξεκινήσαμε από τρόικα, θεσμοί, μνημόνια, ενισχυμένη εποπτεία, προαπαιτούμενα και τώρα ορόσημα. Καινούργιες λέξεις για τις ίδιες πάντοτε διαδικασίες που μας έχουν επιβάλλει οι ξένοι επιτηρητές της χώρας μας.
– Τα εκάστοτε νομοθετήματα βασίζονται στις γνωστές εργαλειοθήκες των δήθεν ειδικών, που έχουν καταστρέψει και συνεχίζουν να καταστρέφουν την Ελλάδα με τα μνημόνια, όπως και αν τα αποκαλούν, ενώ ψηφίζονται με καθεστωτική αλαζονεία από την κομματική πλειοψηφία.
– Εάν πάντως ο σκοπός των νομοσχεδίων είναι η ανάπτυξη, τότε έχουν αποτύχει εντελώς, αφού το ΑΕΠ μας χωρίς τον πληθωρισμό είναι μεν λίγο υψηλότερο από το 2019 αλλά με πολύ μεγαλύτερα δίδυμα ελλείμματα και δίδυμα χρέη.
– Εάν, εναλλακτικά, ο σκοπός τους είναι ο εκσυγχρονισμός των θεσμών, η βελτίωση της λειτουργίας του πολιτεύματος και η προστασία των κοινωνικών δικαιωμάτων, το αποτέλεσμά τους είναι ακόμη πιο απογοητευτικό, όπως έχει τεκμηριωθεί από το σκάνδαλο των υποκλοπών ή από την καταστρατήγηση των προσωπικών ελευθεριών κατά την πανδημία, χωρίς καμία ωφέλεια.
– Ο ρόλος της δικαιοσύνης πάντως είναι πολύ σημαντικός, ενώ υπάρχουν τελευταία αποφάσεις των δικαστηρίων που περιζώσουν, ευτυχώς, το κύρος της δικαιοσύνης
– Ξεκινώντας από την πανδημία, η δικαιοσύνη οφείλει να εξετάσει τι ακριβώς έχει συμβεί σε επίπεδο υγειονομικής αντιμετώπισης. Επίσης, όσον αφορά τα καταστροφικά lockdowns, για τα οποία δεν ρωτήθηκε καν η Βουλή και τα δημοσιονομικά μέτρα. Είναι υποχρέωση της δικαιοσύνης απέναντι στους νεκρούς και στις οικογένειές τους, οι οποίες έχασαν τους ανθρώπους τους πολλές φορές απομονωμένους σε οικτρές συνθήκες.
– Εξίσου σημαντικό πάντως, εκτός των ιατρικών θεμάτων, είναι η δικαστική έρευνα σχετικά με το πού κατέληξαν τα 43 δισεκατομμύρια που δόθηκαν με τα δημοσιονομικά μέτρα για την πανδημία, καθώς επίσης τα περίπου 7,5 δισεκατομμύρια των απευθείας αναθέσεων, με δανεικά βέβαια αφού αυτή η Κυβέρνηση παράγει μόνο ελλείμματα και χρέη όσο καμία άλλη μέχρι σήμερα. Μέσα σε τρία μόλις χρόνια είχαμε 50 δισεκατομμύρια ελλείμματα και ζημιές, ποσόν που αποτελεί ρεκόρ για την Ελλάδα.
– Συνεχίζοντας με την ενέργεια πρέπει να ερευνηθεί από τη δικαιοσύνη η λειτουργία του Ενεργειακού Χρηματιστηρίου, ιδίως οι μεθοδεύσεις του ενεργειακού καρτέλ όσον αφορά τη διαμόρφωση των τιμών. Επίσης, η πρόωρη απολιγνιτοποίηση η οποία κατέστησε τη χώρα μας απόλυτα ενεργειακά εξαρτημένη χωρίς να υπάρχει καμία αντίστοιχη υποχρέωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
– Όσον αφορά δε το θέμα της Ουκρανίας οφείλει να διερευνηθεί πού οδηγούνται τα ποσά που προσφέρονται ως βοήθεια, αφού είναι αδιανόητο μια υπερχρεωμένη χώρα, όπως η Ελλάδα, με την εχθρική Τουρκία δίπλα της, να δαπανά για την Ουκρανία το 2% του ΑΕΠ της ή το 3,3% του αμυντικού προϋπολογισμού ή 260 εκατομμύρια ευρώ ως αξία εξοπλισμού έως τα τέλη Ιουνίου.
– Τέλος, ένα επόμενο θέμα στα πλαίσια βέβαια των άλλων παρεκτροπών και των κατά παρέκκλιση διαδικασιών των μνημονίων, καθώς επίσης της πανδημίας, είναι η ασυδοσία των τραπεζών η οποία πλήττει πολύ σοβαρά και την οικονομία και την κοινωνία.
Εύλογα βέβαια διαπιστώνεται αυτή η ασυδοσία αφού η Κυβέρνηση έχει καταργήσει την αυτεπάγγελτη παρέμβαση.
– Γιατί, αλήθεια, η Κυβέρνηση προσπαθεί συνεχώς να παρακάμψει τους νόμους όπως στην περίπτωση των αποφάσεων του ΣτΕ για το νερό και όχι μόνο; Δεν σέβεται τις δικαστικές αποφάσεις;
– Έτσι καταλήξαμε πάντως στο να παρακαλεί ο Υπουργός Οικονομικών τις τράπεζες να μειώσουν τα ληστρικά επιτόκια χορηγήσεων καθώς επίσης να αυξήσουν τα σχεδόν μηδενικά επιτόκια καταθέσεων, εκείνες τις τράπεζες που οι Έλληνες ανακεφαλαιοποίησαν τρεις φορές με περίπου 45 δισεκατομμύρια, που η Κυβέρνηση τις στήριξε με τα 17 δισεκατομμύρια του αναβαλλόμενου φόρου.